Det kan være vanskelig å finne frem i jungelen av tips og reisesaker. Her har vi ryddet for deg. Nedenfor finner du lenker til reisesaker med tips i følgende kategorier:

  1. Bilferie

  2. Fjell- og hytteferie

  3. Sykkelferie

  4. Byferie

  5. Litt utenom det vanlige

1. Bilferie:

Biltur langs Hardangerfjorden

I denne bygda ligger det sjarmerende hotellet Utne Hotell, som har huset reisende siden 1722 og dermed er et av Norges eldste hotell. Herfra går det ferge til Kinsarvik og Kvanndal. Foto: Stine Okkelmo Thorp

Kjør langs små viker, gjennom fruktgårder og mellom morelltrær tynget av dyprøde fristelser.

Langs Hardangerfjorden finner du selvbetjente morellbord, restauranter med hjortefilet, mjelkekake og harding-øl. I tillegg får du oppleve fantastisk natur og sjarmerende lokalbygder.

Én strekning – 1000 opplevelser

Spisse klipper, sjøsprøyt og en følelse av å være med i en episode av «Game of Thrones». Foto: Alf Ove Hansen

Kjøreturen tar for seg Varangerhalvøya, nordøst i Finnmark. Den starter i Varangerbotn og ender i Hamningberg. På veien opplever du Finnmarks rike historie, kultur og unike natur med både tundra, raiga og arktisk kyst.

Syv kjøretips på vakre veier

Den gamle Kongevegen var hovedfartsåre mellom øst og vest på slutten av 1700-tallet. Nylig ble den gjenåpnet etter syv års arbeid. Kjør over Filefjell og ta beina fatt over den flott veien. Foto: Håvard Bjelland

Bilturer i Norge er i en klasse for seg.

Den nesten 50 kilometer lange turen over Valdresflye, gjennom Norges mest kjente fjellmassiv, er en av de aller fineste her i landet.

Les om reisen og flere andre i denne saken:

2. Fjell- og hytteferie:

Science fiction-hytter i Steigen

Å være på Manshausen kan være en form for meditasjon. Foto: Nadia Norskott

I 2010 kjøpte Børge Ousland en liten øy kalt Manshausen i Steigen. Der står det nå syv hytter som kan leies. De er ikke som normale hytter og er tungt inspirert av 2001: En romodyssé fra 1968. Ousland sier de kan minne om minimalistiske cockpiter der alt har en funksjon.

Utsiktsbonanza

Du kan parkere ved foten av Stetind og gå et godt stykke opp i fjellet. For å ta deg helt til toppen, må du enten klatre på egen hånd eller ha med deg fører. Foto: Per Roger Lauritzen

Har du opplevd den fineste utsikten i fylket ditt? I denne saken kan du finne den og mange flere.

Et liv i trærne uten radio og internett

Pan Tretopphytter i Finnskogen i Norge skiller seg ut med sin unike arkitektur i høyden. De store glassfasadene slipper inn massive mengder med lys og varme. Det gjør hyttene svært energieffektive. Foto: Karen Gjermundrød

Fra tretoppen har man et mektig skue utover Finnskogen og Gjesåsvannet, knappe kilometeren unna. I klarvær kan man se helt til Hedmarksvidda med Budor-fjellene i horisonten.

I Pan Trotopphytter ved Gjesåsen, to timer unna Oslo, kan du overnatte i disse spesielle hyttene. Like i nærheten finner du også tur- og sykkelstier og klatrepark.

Laksefiske i Vefsna

Vefsna er det største og mest produktive vassdraget i Nordland. Sportsfiske etter laks og sjøørret har lange tradisjoner i elven. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen

Nordlands største vassdrag er gytestedet til mang en villaks. Og det har ikke gått upåaktet hen. Fiskekort kan kjøpes på Inatur.no på store deler av elven, eller mer tilrettelagte «fiskepakker» med overnatting i de tradisjonelle laksevillaene på laksfors.no og vefsnafishing.com.

Fjellperler utenom det vanlige

På vei til Midtistua er det flere fine steder å ta seg en matbit og en pust i bakken. Foto: Line Hårklau / DNT

Det er ingen grunn til å traske langs de samme stiene som alle de andre. I fjor anbefalte DNT fem stier som er mindre kjente.

Vanskelighetsgraden varierer fra enkle dagsturer for familien, til tøffere helgeturer.

Ta teltet fatt!

– Mange lærer hunden sin å gi labb, rulle rundt og sånn. Jeg har bare lært Alma turting. Som å bli i teltet til hun får lov å gå ut, ikke snuse på primusen og å legge seg i soveposen om hun fryser. Hun er en skikkelig turhund, sier psykolog Johanne Refseth Foto: Johanne Refseth

Pakk sekken og kom deg ut. Det er alltid et godt teltsted i nærheten. Opplevelsen kan være god for både kropp og sjel.

3. Sykkelferie:

Lofoten

Å legge sykkelturen til Lofoten er en opplevelse du lever lenge på. Du sykler like i sjøkanten, samtidig som fjellene reiser rundt deg. Foto: Lise Bjelland

Turismen i Lofoten har endret seg de siste årene. Før ville vi se Lofoten. Nå vil vi oppleve Lofoten. Og sykkelsetet er en av de beste måtene å gjøre det på.

Sykkelturer for alle

Fornebu-ruten er en av de lengste på listen, men er likevel familievennlig. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Syklistenes Landsforening lanserte i fjor 22 «grønne» sykkelruter i Oslo, Bergen, Stavanger og Trondheim.

Rutene kan lastes ned til kartet på mobilen din, og de aller fleste passer til alle over seks år.

4. By- og bygdeferie:

Mysteriet i Espevær

Ytterst i havgapet ligger Espevær, et idyllisk fiskevær med 87 fastboende, gourmetrestaurant og egen UFO-ring. Foto: Paal Kvamme

Ytterst på vestlandet ligger Espevær. Å ankomme det idylliske, bilfrie fiskeværet er som å trå inn i 1950-tallet. Men her finner du også noe uventet: konspirasjoner.

En oktoberdag i 1975 dukket en stor, underlig sirkel opp på Åkerkve.

– Noe må har landet her, sa sjømann Normann Larsen til oss da vi besøkte stedet.

Et utvalg av det beste Oslo har å by på

Stovnertårnet skryter av å være Norges lengste tårn. Foto: Rolf Øhman

De fleste har vært i Oslo. Men har du egentlig vært i Oslo?

Ukjente gåturer

Den er så fin at en skulle nesten tro man var i Bergen. Men Damstredet ligger i Oslo og er en av byens aller koseligste gater. Foto: Stein Bjørge

Hovedstaden er ikke bare asfalt og betong. Disse gåturene viser deg Oslo fra en annen side. Ta beina fatt og kom deg ut på eventyr.

5. Utenom det vanlige:

Laksesafari i Suldalslågen

Få med deg lakens ferd oppover lågen. Foto: Kjetil Brekke

I 20 år har man kunnet dra til Suldal i Rogaland for å svømme med laksen i Suldalslågen. Her legger du deg i med ansiktet ned i elven og lar deg drive med strømmen.

Hele 34 TV-team fra alle verdenshjørner har besøkt Mo Laksegård. Sommeren 2017 fikk de besøk av et kinesisk realityshow med 60 mann.

– Vi skjønte ikke helt hvor stort det var før vi fikk vite at showet hadde 1,4 milliarder seere over hele Asia, sa daglig leder, Valborg Rognskogs til oss i 2017.

Innunder bergveggen er det dypeste området i Suldalslågen, det går sakte forbi her og det gjelder å velge riktig spor for ikke å havne i bakevja. Foto: Irene Jacobsen

Skrekkferie

På Visnes hotell i Stryn skal man visstnok kunne høre gråt og bankelyder fra en ulykkelig kvinne som går igjen i tredje etasje. Foto: Arnfinn Mauren

Røverhistoriene om spøkelser og gjenferd er blitt en del av kulturhistorien. Selv om det bare er tull, er det lett å forstå hvordan skrønene ble til når man besøker disse hotellene.

De har en aura over seg. Det skal litt til å ikke bli skremt når nattemørket tar stillheten med seg til disse stedene.

Tør du besøke dem?

Dra til Jevnaker, på anbefaling av New York Times

Museet fungerer som en bro over Ranselva som bukter seg gjennom skulpturparken. Foto: Signe Dons

Jevnaker er hjemmet til det spektakulære museet «The Twist» – eller Kistefoss-museet som det offisielt heter. Museet er det nyeste tillegget i det som er en av Skandinavias største skulpturparker, og pryder listen sammen med blant andre Vest-Sverige og København.

New York Times inkluderte det i sin liste over 52. steder man bør besøke i 2020.

Hvor mye koster reisen din miljøet?

Slik bruker du klimakalkulatoren:

  • Velg antall personer som skal reise.

  • Skriv inn avgangssted og destinasjon og hvor mange netter ferien varer.

  • Trykk på «Klimatberäkna semestern», og du vil få opp fem søyler. Disse viser utslippet de forskjellige transportmetodene gir, om du velger å bruke dem til denne reisen.

  • Ønsker du mer informasjon: trykk på søylen og videre på «läs mer» eller «så har vi räknat».

  • Om du velger egen reisevei og må finne frem km-distanse mellom to reisemål, kan du bruke https://www.distance.to/ eller lignende alternativer. Det er også mulig å bruke veibeskrivelsen for bil i Google Maps.

Har du spørsmål eller innspill til kalkulatoren? Hva synes du om at vi legger den inn i alle reisesakene våre? Send en e-post til reporter Jon Roar Solset.