Høye fjell og dype fjorder. Isbreer og dalstrøk. Norges varierte landskap byr på magiske utsiktspunkter over hele landet.

NAFs veibokredaktør, Per Roger Lauritzen, har skrevet flere titalls bøker om natur, historie og turopplevelser i Norge. En av dem er Norges beste utsikter – utsikter som gir innsikt som er utgitt av NAF.

– Det å oppsøke utsikter gir både mosjon og kunnskap, i tillegg til glede over det du ser, sier han.

Vi ba Lauritzen velge ut det han mener er den fineste utsikten fra hvert fylke.

Nederst i saken kan du stemme på hvilken du synes er den vakreste av dem.

Østfold: Høiåsen i Halden

Den videste utsikten i Halden finner du fra utsiktstårnet på Høiåsen. Fra toppen av det 18 meter høye tårnet kan du på fine dager se både Tryvannstårnet og Færder fyr i Oslo. Du får dessuten et fantastisk utsyn mot Halden og Haldenvassdraget.

– Dette er rett og slett en av de fineste utsiktene i landet, mener Lauritzen.

Det går flere stier opp til Høiåsen i Halden. Den korteste er en drøy kilometer lang og starter ved parkeringsplassen ved bommen på veien opp til skiklubbens hytte. Foto: Per Roger Lauritzen

Akershus: Hovdehytta i Asker

Askers videste utsikt nyter du på Hovdehytta på Furuåsen. Hytta ligger en halvtimes bratt spasertur unna gården Bergsmarka. Her ser du hele Oslo-gryta og Oslofjorden foran deg, samt det vakre landskapet i Asker og Bærum.

– Hovdehytta i Asker ble brukt av hjemmefronten i løpet av de fem årene med tysk okkupasjon. På slutten av 1950-tallet ble stedet brukt av Luftforsvaret som skulle holde øye med luftrommet over Oslo, forteller Lauritzen. Foto: Per Roger Lauritzen

Oslo: Grefsenkollen

På den 379 meter høye åsen like nord for bykjernen, finner du ett av de beste utsiktspunktene over Oslo. På Grefsenkollen får du fantastisk utsikt med hovedstaden brettet ut foran deg.

– Her ser du langt utover i Oslofjorden, store deler av sentrum og Oslo vest samt Asker og Bærum. I tillegg er toppen omringet av et flott turområde, sier Lauritzen.

For å komme til Grefsenkollen, kan du gå på beina i oppmerkede skogsløyper, kjøre bil opp til Grefsenkollveien eller ta bussen som går på søndager. Foto: Eivind Skar

Hedmark: Tronfjell i Alvdal

Tronfjell har med sine 1665 meter landets nest høyeste vei. Du kan med andre ord komme deg helt opp med bil. Veien opp er drøyt en mil lang og stedvis bratt og svingete, men på toppen venter belønning i form av en utrolig utsikt over Rendalssølen, Femundsmarka, Østerdalen, Dovre og Rondane.

I tillegg til utsikten, kan Tronfjell by på en mangfoldig flora. – Særlig tidlig på sommeren er blomsterprakten betydelig, sier Lauritzen. Foto: Shutterstock / NTB scanpix

Oppland: Juvasshytta i Lom

Langs landets høyeste bilvei ligger turisthytta Juvasshytta. Området byr på storslagne omgivelser, og her kan du ta inn utsikten mot Galdhøpiggen, Glittertind og en rekke andre fjell. Lom er nemlig den kommunen i landet med flest topper over 2000 meter. Turen til Galdhøpiggen starter fra Juvasshytta.

Hvis du ikke har brederfaring, kan du slå følge med breføreren som holder til på Juvasshytta opp til Galdhøpiggen. Foto: Per Roger Lauritzen

Buskerud: Lierutsikten i Lier

Frem til E18 sto ferdig gjennom Lier i 1973, var Lierbakkene veien mot Oslo. Mange stoppet for å beundre utsikten over Lierdalen fra det som ble kalt Lierutsikten.

I dag kan du fremdeles se rester fra den gamle veien og en utsikt som er minst like flott som i gamle dager.

– Du vil se den fagre Lierdalen under deg og få veihistorie med på kjøpet, sier Lauritzen.

I dag er det vanskelig å parkere ved selve utsikten. Men dersom du setter fra deg bilen et stykke unna, kan du enkelt rusle til det gamle utsiktspunktet. Foto: Per Roger Lauritzen

Vestfold: Mokollen i Sandefjord

Mokollen er en bratt ås på 107 meter som ligger like nord for Sandefjord sentrum. På toppen har du full oversikt over fjorden, byen, havnen og resten av kommunen.

– Mokollen et fredfullt sted hvor du kan sitte og studere byen innerst i Sandefjordsfjorden. Steinene med retningspiler gjør det lettere å se hva punktene du kan se heter, men det anbefales likevel å ta med et kart, sier Lauritzen.

Mokollen ble tidlig tatt i bruk for forsvarsmål, og både tidlig på 1900-tallet og under andre verdenskrig ble det bygget store forsvarsanlegg på toppen. Foto: Per Roger Lauritzen

Telemark: Gaustatoppen i Tinn og Hjartdal

1883 meter over havet ligger ett av landets beste utsiktspunkter. Det kreves at du går i ca. tre timer oppover, men belønningen er verdt innsatsen: I klarvær kan du nemlig se én sjettedel av Norge.

Gaustatoppen er av mange omtalt som Norges vakreste fjell og bestiges årlig av mer enn 30.000 mennesker, forteller Lauritzen.

Gaustatoppen er et populært reisemål både for nordmenn og turister. Foto: Christensen, Marte
– Bakgrunn for boken var å plukke ut interessante utsikter. Det beste er om stedet har en interessant historie i tillegg til en vakker utsikt, mener Per Roger Lauritzen er veibokredaktør i NAF. Foto: NAF

Aust-Agder: Torungen fyr i Arendal

Store Torungen og Lille Torungen fyr sto ferdig i 1844. I 1914 ble Lille Torungen lagt ned og erstattet av en automatisk fyrlykt, mens Store Torungen ble drevet som bemannet fyrstasjon frem til 2004. I dag har den automatisert belysning.

Fra Store Torungen har du utsikt mot leia, Lille Torungen og Arendal, samtidig som du har Skagerak i ryggen.

– Jeg er svak for fyrstasjoner. Uansett årstid er tårnet på Torungen ett av de flotteste utsiktspunktene i Arendal, mener Lauritzen.

Både Store og Lille Torungen i Arendal er i dag fredet og det går båttransport for dem som er interessert i et besøk. Her er utsikten fra Store Torungen. Foto: Knut Mørland

Vest-Agder: Lindesnes fyr i Lindesnes

En av landets mest kjente utsikter er fra spissen av Lindesnes, Norges sørligste fastlandspunkt. Lindesnes fyr er landets eldste og ble satt opp i 1656. Det er det eneste fyret som fremdeles har fast bemanning.

– Lindenes fyr har fantastisk utsikt, fastslår Lauritzen.

Det er bygget et besøkssenter ved Lindesnes fyr. Foto: Per-Roger Lauritzen

Rogaland: Jøssingfjord i Sokndal

Langs kystveien fra Flekkefjord til Jæren ligger noen flotte utsiktspunkter. De fineste er kanskje ved Jøssingfjord. Blant annet finnes det spor etter bosetning helt tilbake til 1500-tallet i Helleren.

Det stupbratte fjellet ender i et stort bergoverheng, ca. 60 meter langt og inntil ti meter dypt. Det har dannet et naturlig tak og gitt ly for dem som har bodd her til alle tider, forklarer Lauritzen.

Den gamle veien er avsperret for bilkjøring, men du kan gå en tur for å beundre den storslåtte panoramautsikten over fjorden og fjellene.

Husene under Helleren i Jøssingfjord er et viktig kulturminne. Foto: Dalland, Sverre

Hordaland: Vardetangen i Austrheim

Trodde du Vestkapp er Norges vestligste fastlandspunkt, må du tro om igjen. Det er nemlig Vardetangen.

Ytterpunktet er markert med en solid steinvarde og byr på utmerket utsikt, særlig utover den lange Fensfjorden som leder forbi raffineriet på Mongstad, forteller Lauritzen.

For å komme til Vardetangen, må du bruke båt eller føtter. Gåturen tar en halvtimes tid i lett terreng. Det er merket rute både fra Fonnesvågen og Vardetangen kai. Foto: Per Roger Lauritzen

Sogn og Fjordane: Sognefjellet i Luster

På toppen av Fannaråken på Sognefjellet ligger Fannaråkhytta som byr på landets høyest beliggende overnattingsplass, 2068 meter over havet. Den utrolige utsikten fra hytta er verdt turen alene, mener han.

– Få topper i Norge kan konkurrere med Fannaråken når det gjelder variert utsikt. Her har du tinder, breer og fjorder rett foran deg, sier Lauritzen.

Fotovennlige motiv ligger som perler på en snor langs Sognefjellsveien gjennom Jotunheimen. Stedet med den fineste utsikten mot Fannaråken (til venstre) er her, fra Mefjellet i Lom, ca. 2,5 kilometer vest for Sognefjellshytta. Foto: Per Roger Lauritzen

Møre og Romsdal: Grip i Kristiansund

Det lille øysamfunnet Grip ligger ca. halvannen mil ut i havet fra Kristiansund. En drøy kilometer nord for Grip står et fyr på Bratthårskollen. Med sine 44 meter er det Norges nest høyeste.

– Utsikten mot de fargerike husene helt nede ved havet, er formidabel, sier Lauritzen.

Frem til 1964 var Grip en del av landets minste kommune i areal og folketall, med 104 innbyggere. I dag er Grip bare bebodd om sommeren. For å besøke øya, kan du ta båt fra Kristiansund. Foto: Per Roger Lauritzen

Trøndelag: Sylan i Tydal

Sylan er fjellene i grensestrøkene av Sør-Trøndelag over mot Jämtland i Sverige. En av de vakreste innfallsportene til Sylan går på fjellvei fra FV705 i Ås i Tydal. Her ligger turisthytta Storerikvollen snaue tre kilometers gange fra parkeringsplassen.

– I lia ovenfor hytta har de besøkende praktfull utsikt mot Sylmassivet og Esandsjøen.

Sør i Sylan er det også vakker utsikt mot fjellviddene og stortoppene i Sylan. Den kan du oppleve om du kjører inn fjellveien fra Stugudal mot Nedalen.

Utsikt fra Storerikvollen mot Sylmassivet i Trøndelag. Foto: Per Roger Lauritzen

Nordland: Stetind i Tysfjord

– Nordland er er et fylke med spektakulære utsikter i bøtter og spann, men det å gå på toppen av Norges nasjonalfjell, Stetind, er noe helt spesielt. Her er det utrolig flott utsikt, lover Lauritzen.

Dersom du foretrekker å beundre fjellet fra avstand, er dekket på en av fergene som krysser mellom Bognes og Skarberget et godt alternativ.

– Utsikten fra Stetind er fantastisk, men utsikten mot Stetind er storslagen, den også, sier Lauritzen.

Du kan parkere ved foten av Stetind og gå et godt stykke opp i fjellet. For å ta deg helt til toppen, må du enten klatre på egen hånd eller ha med deg fører. Foto: Per Roger Lauritzen

Troms: Ringvassøya i Tromsø og Karlsøy

Ringvassøya er med sine 661 kvadratkilometer Norges sjette største øy. Fra FV302 langs nordsiden av Skogsfjordvannet, som for øvrig er Norges største innsjø på en øy, har du flere plasser som byr på utsikt over vannet.

– Utsikten er nydelig, mener Lauritzen.

På Ringvassøya finnes et klima og en frodighet som ligner langt sørligere breddegrader, takket være Golfstrømmen. Foto: Per Roger Lauritzen

Finnmark: Knivskjellodden i Nordkapp

Et par-tre timers vandring vestover fra Nordkapp, finner du Knivskjellodden.

– Mange vil hevde at Nordkapp er Norges fineste utsiktspunkt, men Knivskjellodden er enda finere. Blant annet fordi man der har panoramautsikt mot Nordkapplatået. Dessuten er det Norges nordligste punkt, sier Lauritzen.

Knivskjellodden ligger 1611 meter lenger nord enn Nordkapp. Her er det utsikt så langt øyet kan se. Foto: Ole Magnus Rapp