Malou Lovina, Erra Grace Villorejo og April Balde jobber alle som au pair i Oslo. De drar på Vestkanttorvet for å gjøre et kupp. Foto: Ketil Blom Haugstulen

Klærne henger på rekke og rad under åpen himmel. Vestkanttorvet på Frogner i Oslo er fullt av folk som håper det brukte og ubrukte fra garderoben skal få et nytt liv.

Bruktmarkedet ble raskt populært etter at Ingrid-Anne Minde arrangerte det for første gang i 1989. Hun plasserer alle klesboder i midten. Langs ytterkanten finner du gamle klokker, porselen, kunst, vafler, kaffe og mer til.

Og på torvet er det folk i alle aldre på jakt etter et lite varp.

Markedet er bare én av mange skatter i Oslo. Her er det vi mener er noe av det kuleste å gjøre i Oslo denne våren og sommeren.

Vestkanttorvet er populært. For noen uker siden ble grunnlegger Ingrid-Anne Minde intervjuet av koreansk TV. – Jeg var bekymret for engelsken min, men da reporteren åpnet munnen følte jeg meg plutselig som en språkekspert, ler Minde. Foto: Ketil Blom Haugstulen

For alle:

Eventyr med 30-bussen

Gå på 30-bussen mot Huk og velg blant flere aktiviteter på veien. Vikingskip-, Fram- og Kon-Tiki-museene finner du langs ruten. I tillegg kan du oppleve Oscars Hall og Kongsgården.

Paradisbukta lever opp til navnet sitt på fine sommerdager. Foto: Jon-Arse Berg-Jacobsen

Tar du bussen helt til Huk, kan du bade der eller rusle langs stranden til Paradisbukta. Blir du sulten underveis, kan du spise vafler på Rodeløkkens Kafé, eller et større måltid ved Lille Herbern.

PS: Sykkelturen fra sentrum til Huk kan også anbefales. Da slipper du en eventuelt svett busstur, og du kan stoppe flere ganger og spise is på veien.

Lille Herbern ligger på en egen liten øy, som du når ved å ta en liten fergetur på omtrent to minutter. Foto: Rolf Øhman

En dag i Holmenkollen

Det er ikke bare hoppbakken som er verdt et besøk i Holmenkollen. I fjellet ligger Skimuseet. Der kan du lære om 4000 år gammel skihistorie før du setter deg i skisimulatoren og suser nedover bakken i nesten 100 kilometer i timen.

Om simuleringen ikke er nok, kan du våge deg ut på Kollensvevet, som har åpent fra april til oktober. Da blir du stroppet fast i en zipline og sendt utenfor bakken. Ønsker du ikke fullt så mye adrenalin, så kan det holde å nyte utsikten fra toppen av hopptårnet.

Fra hopptårnet har du god utsikt i alle retninger. Foto: Rolf Øhman

Det er også lekeparker i området, samt et spa. Alternativt kan du ta en omvei om Bogstad Gård for å besøke dyrene der. Men husk å sjekke om de har åpent for omvisning. Vi anbefaler å avslutte besøket med et godt måltid på Holmenkollen restaurant.

Rusletur i skulpturparken på Ekeberg

På nett finner du et kart over skulpturene, samt litt informasjon om hvert kunstverk. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix

18- og 19- trikken tar deg østover og opp til Ekebergparken. Inne finner du en del spektakulære skulpturer, samtidig som du har god utsikt over fjorden og byen. Blant annet kan du gå til «Munchpunktet», der du kan oppleve landskapet fra hans berømte «Skrik».

Bortsett fra skulpturene, kan du blant annet oppleve steinalder-campen eller se på 4000–5000 år gamle helleristninger.

Besøket kan avsluttes på Ekebergrestauranten, som også har uteservering med god utsikt. Foto: Jan T. Espedal

Flere anbefalinger for alle:

  • Å sykle eller gå langs Akerselva går aldri av moten. OBS: Om du tar med barna; start oppe og dra nedover.

  • Akershus festning bør oppleves av alle.

  • Spis deilig mat på en (eller alle) av Oslos mathaller: Vippa, Oslo Street Food eller Mathallen Oslo på Vulkan.

  • Ta fergene til øyene i Oslofjorden, eller ta båten hele veien til Drøbak. Da kan du også gå av på Oscarsborg.

Øyene byr på gode bade- og solingsmuligheter. Foto: Anette Karlsen
  • I nordøstre hjørne av Torshovparken finner du en slenghuske som er så stor at den er morsomst for voksne. Heldigvis er det også en lekeplass der med vanlige husker for barn.

  • Dra til Fuglemyrhytta. Et dagsbesøk koster 25 kroner. Du kan også overnatte der.

  • Ta sauna og bad på Salt eller Kok. Eventuelt kan du bade i sjøen ved Sørenga.

Salt byr på isbading om vinteren, samt markedsdager og en bazaar du kan henge i. Foto: Gitte Johannessen / NTB scanpix

Uten barn:

Eksklusiv bar og Promenaden Fashion District

Et av de mest fasjonable stedene å shoppe i Oslo nå, er i området rundt Egertorget og tverrgatene fra Karl Johan. Området satser på eksklusive merkevarer. Men om du har lyst å være besparende for økonomien og miljøet, kan det lønne seg å sjekke ut Vestkanttorvet.

Malou Tropé Wheatley og Tyra Leikvang liker torvet fordi de får kjøpt ting billig. Foto: Ketil Blom Haugstulen
På Vestkanttorvet finner du alt fra brukte klokker til gamle leketøy. Foto: Ketil Blom Haugstulen
Torvet benyttes av folk i alle aldre. Foto: Ketil Blom Haugstulen

Alternativt kan du søke opp klesbyttemarkeder på Facebook.

«La tienda gratis» kaller de det i Spania. Det betyr gratisbutikk, og de var inspirasjonen til de nå populære byttemarkedene: «eventer» der folk tar med seg klær for å bytte med andre. Om du har med noe, legger du det på bordet. Etterpå er det bare å forsyne seg.

Disse ligger rundt omkring i hele Oslo og kan letes frem ved å søke på «byttemarked» på Facebook.

Himkok satser på rene og tradisjonelle smaker fra Norden. Foto: Linda Næsfeldt

På utdelingen av «The World’s 50 Best Bars Awards 2018» i London i fjor, kom Himkok på en imponerende 19. plass. Utestedet ligger sentralt ved Youngstorget i Oslo. Der kan du også finne mange andre serveringssteder å avslutte en svett shoppedag på.

«Impro» og dunkle hemmeligheter

På Emanuel Vigelands museum ligger det flere godt bevarte hemmeligheter. Foto: Rolf Øhman

Ved Akerselva mellom Sagene og Torshov, finner du Det Andre Teateret. De byr på improvisert humor i flere forskjellige former, blant annet krim og musikaler.

Om du er ute etter mer forberedt humor, er det flere steder i hovedstaden å se stand up. Josefine Vertshus og Niue Scene er to gode alternativer.

Er du ute etter en unik opplevelse, kan Emanuels Vigelands museum være verdt å sjekke ut. Kunstneren satt opp bygget selv i 1926, og museet byr på erotisk og dramatisk kunst.

Trendy temabarer

Flere steder tilbyr aktiviteter til ølen. Her på Oche. Foto: Linda Næsfeldt

I området rundt Youngstorget er det flust av steder å ta en pils. Shuffleboard og bordtennis er populære aktiviteter å kombinere det med, men det finnes også steder som spesialiserer seg i enda større grad.

Oche har dedikert seg til dart. Der kan du spille alt fra klassisk til mer spesialiserte versjoner av pilspillet. Om det ikke frister, kan du dra til Oslo Camping og spille minigolf. Eventuelt kan du dra til The Good Knight for et rolig slag sjakk med en øl på si.

Med barn:

T-bane-safari

Om barna har overskudd av energi, er klatreveggene gode å ta i bruk. Foto: Monica Strømdahl

I utkanten av Oslo finner man flere aktivitetsparker som passer godt for aktive barn. Én av dem er Oslo Klatresenter på Skullerud. Dette er et «lavterskelsted» for både erfarne og uerfarne klatrere. De har forskjellige utfordringer til barn i alle aldre, samt voksne.

Om det ikke frister med «buldring», kan Rush Trampolinepark ved Søndre Nordstrand være et alternativ. Der er det trampoliner på både vegg og gulv, og du kan hoppe fritt eller delta på kurs.

Stovnertårnet skryter av å være Norges lengste tårn. Foto: Rolf Øhman

Stovnertårnet ligger en snau halvtime med T-bane nordøst for Oslo. Ta en titt på hestene ved Stovner videregående skole før du spaserer den korte turen opp til selve tårnet. Der får du en fin utsikt og flere gode fotomuligheter.

Som en bonus er selve T-baneturen mot Stovner en opplevelse i seg selv - her reiser du gjennom hele Groruddalen og får med deg norsk drabantbyhverdag. På veien til Stovner bør du legge inn et stopp på Ammerud og gå en tur rundt de mye omtalte Ammerud-blokkene, tegnet av arkitekt Håkon Mjelva.

Pizza, bading og Teknisk Museum

Ved Frysja ligger Teknisk Museum, som nesten er en dagsaktivitet i seg selv. Om du vil fylle dagen, kan bading ved Brekkedammen være en fin tilleggsaktivitet. Dagen kan avsluttes med pizza og god utsikt på Grefsenkollen.

Det er også mulighet for å fiske i området, som passer til turer langs elven. Foto: Hilde Bjørhovde

Reptiler, pop og tegning

På Oslo Reptilpark kan du blant annet se edderkopper, frosker, slanger og søte små silkeaper. Om dere har lyst å holde en slange, er det også mulig å få til her.

Midt i asfaltjungelen kan du besøke Oslo Reptilpark og møte reptiler som denne grønne vanndragen. Foto: Nejad Arash A

Et kvarters gange fra Reptilparken til Grünerløkka ligger Popsenteret. Der kan du oppleve norsk musikk på en ny måte, ved å gå gjennom museet og prøve «artiststasjoner» og «tidsmaskiner».

Etter det kan du gå knappe to minutter opp til Deichman Grünerløkka og delta på tegnekurs. Dette krever påmelding, og biblioteket har flere aktiviteter å velge mellom.

Om du har barn som synes disse aktivitetene er litt for barnslige, er det mulig å slippe dem av ved Deichman Biblo Tøyen - kun for barn og unge mellom 10 og 15 år.