Psykologspesialist Line Marie Warholm er del av et ekspertpanel bestående av psykologer, lærere, samlivsterapeuter og medisinske eksperter. De svarer på det du måtte lure på om livet under korona. Send inn ditt spørsmål her.

Spørsmål:

Hei. Fem ungdommer vil campe med venner. Hvordan få dem til å forstå at de ikke kan omgås som før, selv om samfunnet åpner gradvis opp?

Psykologspesialist Line Marie Warholm Foto: Astrid Waller

Line Marie Warholms svar:

Slike problemstillinger vil vi få mange av fremover. Kanskje sier ungdommene at de skal sove i hvert sitt telt og holde avstand ute. Men hva om de drikker av samme flaske? Glemmer at de ikke skal ta på hverandres mobiltelefon? Vil de huske å bruke håndsprit ofte nok?

Samfunnet åpnes gradvis opp igjen. For at vi skal slippe taket på tenåringene må vi kunne stole på at de tar forholdsregler der ute. Og det er det vi foreldre som har ansvar for.

Holdninger

Hvis tenåringene skal klare å følge reglene, må de selv oppfatte smittevern som viktig. For ungdom som ikke kjenner noen som har vært alvorlig syke med covid-19, kan det være vanskelig å ta viruset på alvor. Bruk sykdomshistoriene i media for å gi dem innsikt i sykdomsbildet og senskadene. Snakk om risikoen for en ny smittebølge når reglene endres.

Det kan være lurt å fokusere på de konsekvensene tenåringen selv har kjent på: Et nytt utbrudd medfører en ny runde med isolering av familien. De avskjæres igjen fra å møte venner. Muligheten for å reise på hytta eller andre steder i sommerferien forsvinner.

Vær tydelig og ha fokus på de konsekvensene som vil ramme tenåringene direkte i nær fremtid.

Gruppepress

En tydelig holdning til smittevern blir viktig for tenåringen i møte med jevnaldrende. Det er også til hjelp å bruke visualisering. Hvilke utfordringer kan oppstå og hva slags løsninger kan man bruke?

Når det dukker opp flere enn de fem man har avtalt og noen plutselig har med en fotball, er det lett å la seg rive med. Da er det godt å ha snakket om lignende situasjoner hjemme på forhånd, slik at man er forberedt.

Når «alle» de andre blåser av koronaen og sier at det er som å være forkjølet, må din tenåring ha kunnskap og holdning på plass for å kunne stå imot. Og du må være et godt forbilde.

Bruk tiden rundt middagsbordet til å fortelle historier fra dagen din. Damen i butikken som gikk helt inntil deg. Venninnen som inviterer til å samles uten å ta hensyn til reglene. Kollegaen som dukker opp på kontoret når det er hans tur til å ha hjemmekontor.

Vis hvordan du sier ifra og setter grenser når de andre tråkker over. Vi må alle ta et standpunkt og holde på det i møte med andre som er mindre forsiktige. Vi påvirker hverandre med det vi sier og gjør.

Hvis hver og én av oss lar seg presse til å bryte reglene vil vi straks sitte i karantene igjen, alle sammen.

Råd til foreldre

  • Fremhev den store smittefaren ved korona

  • Gjør høytlesning av personlige sykdomshistorier fra media

  • Understrek de negative konsekvensene som rammer tenåringen selv

  • Snakk om gruppepress og finn løsninger sammen med ungdommen

  • Vær et godt forbilde og vis hvordan du setter grenser

  • Les flere saker fra ekspertpanelet her: