Psykologspesialist Line Marie Warholm er del av et ekspertpanel bestående av lærere, samlivsterapeuter og medisinske eksperter. De står klare til å svare på det du måtte lure på om ditt familieliv under korona. Send inn ditt spørsmål her.

Spørsmål:

Hvordan balanserer jeg egen frykt i situasjonen vi befinner oss i? Jeg har hjemmekontor med skolebarn hjemme. Jeg tar meg sammen, men er redd og stresset. Snakker jeg om min frykt som ikke alltid er rasjonell?

Line Marie Warholms svar:

Det er en vanskelig situasjon du er i, og jeg forstår godt dilemmaet ditt. Vi vil gjerne beskytte barna våre mot ubehagelige følelser – særlig redsel. Det gjør vi ofte ved å forsøke å skjule våre egne følelser. Men det er vanskelig overfor våre nærmeste. Derfor vil barna dine plukke opp redselen din, enten bevisst eller ubevisst.

Den redselen de plukker opp ubevisst er faktisk den som er verst for dem å håndtere. Den kan gi seg utslag i en plutselig fobi, uro, mareritt eller søvnvansker. Tilsynelatende uten noen særskilt grunn. Det er lettere å håndtere følelser vi kan sette ord på. Derfor kan det være en god idé å snakke med barna om hvordan du har det.

Psykologspesialist Line Marie Warholm. Foto: Astrid Waller

Finn ut hva du er redd for

Jeg vet ikke om det er sykdom og død du er redd for, eller om det er noe annet i situasjonen som skremmer deg. Men forsøk å formulere det for deg selv. Når du har fått oversikt over følelsene dine, kan du fortelle om dem til barna dine. Oversett det til et språk de forstår. Gjør det til en samtale om følelser, ikke om korona.

Legg vekt på at du er mer redd enn det er grunnlag for. Du er redd, men det er ikke så farlig. Du kan sammenligne din angst med det å ha fantasier om monster under sengen. Da er man redd for en fare som egentlig ikke er virkelig. Finn gjerne lignende redsler barna dine har hatt og bruk dem som eksempler.

Følelser forteller ikke hele sannheten

Når du prater med dem på denne måten, får dere sammen et perspektiv på dine følelser som ufarliggjør dem. Det gir deg armslag til å være redd uten å skremme barna dine.

Som en bonus får barna en metode for å reflektere rundt sine egne følelser. Noen ganger har vi følelser som er mer basert på fantasi enn virkelighet. Det gjelder både voksne og barn, og det er helt ok så lenge vi vet at følelsene våre ikke forteller hele sannheten.

  • Les flere saker fra ekspertpanelet her: