Nå er det unge ekteparet i mål med boligdrømmen. Her er deres metode for å lykkes.

— Alt var brunt. Det var brun linoleum og brune tepper på gulvene, brune vegger, brunt kjøkken og brunt og sennepsgult bad. I tillegg var det en svær peis midt i stuen som måtte vekk, sier Ida Alexandra Tvervåg.

De startet i fjor vår, da de fikk tilslaget på en enebolig fra 1960-tallet utenfor Trondheim. Kenneth Tvervåg er snekker av yrke og ga klar beskjed da de var på visning: «Dette klarer vi, Ida!»

— Vi har jo klart det, men det har vært veldig hektisk. Det var ingen fritid, og vi har en jente på to år. I tillegg hadde jeg eksamen midt under alt sammen, så det måtte gå på skinner, sier de.

UNDER: Huset deres utenfor Trondheim begynte etter hvert å ta form, men med eksamen og småbarn i tillegg til husprosjektet, var det en heftig tid. Foto: PRIVAT

De har aldri angret:

Laget en arbeidsplan full av detaljer

For å få det til, laget de en svært detaljert arbeidsplan. Der tok de med alt innleid arbeid, alle arbeidsfolk og alt som skulle kjøpes.

ETTER: Hjemme hos Ida og Kenneth Tvervåg er alt det brune byttet ut med rene grå og hvite flater. Foto: PRIVAT

— De gangene det ikke gikk på skinner, ble vi utrolig stresset. For å lykkes med et slikt prosjekt må man planlegge godt på forhånd og være klar over alle kostnadene. Jeg vil også råde alle til å sette av litt ekstra i alle budsjettene, for det dukker alltid opp ting. Vi ringte rundt og avtalte tider med elektriker, rørlegger og maler. Vi bestilte alt av kjøkken og fliser. Da har man alt klart til man skal sette i gang. Så satte mannen min opp en detaljert arbeidsplan, forteller Ida.Den var god å ha i bakhånd, selv da maleren plutselig ikke dukket opp til avtalt tid.

Har du tips om lignende prosjekt? Send oss en epost!

UNDER1_doc6ov06ksikgge8t8z11g.jpg Foto: PRIVAT
UNDER: Her har Ida og Kenneth Tvervåg kommet langt, selv om det er mye igjen. Foto: PRIVAT

— Da kalte vi inn venner, for alt henger jo sammen her. Det ene må være ferdig før det andre kan påbegynnes. Hvis én svikter, går det utover neste ledd, sier Ida. Får du også fartsstriper?

Dette kostet eneboligdrømmen

Den lille familien så potensialet da de fant eneboligen i Klæbu.

— Alt er på ett nivå her hos oss. Det likte vi. Og stuen var stor. Dessuten var planløsningen grei. Pluss at tomten er stor, sier Ida.

ETTER: Nå lager Ida og Kenneth Tvervåg mat i et flett nytt kjøkken kledd i grått og hvitt. Foto: PRIVAT

I fjor ga de 2,5 millioner for eneboligdrømmen sin. I tillegg satte de opp et budsjett på en million.— Innvendig er vi i mål, men i vår skal vi ta og bytte kledning og fikse hagen. Vi drenerte i høst.

Har du unngått å ordne opp i disse småtingene?

Sliter på parforholdet

Veien til å få det helt ferdig har ikke bare vært lett:

— Det er jo litt beslutninger som må tas underveis. Hvor mye penger skal man bruke på for eksempel belysning eller fliser? Og hvor mye tid skal man bruke på husdrømmen når det kommer i konflikt med barn. Og så går det jo utover parforholdet. Man får ikke tid til å være sammen. Men så kommer man i mål, og da er det verdt det, sier Ida.

ETTER: Lille Vilja (2) har fått sitt drømmesoverom, som er en ekte trønderprinsesse verdig. Foto: PRIVAT

Nå har lille Vilja (2) god plass til å boltre seg.

— Vi bodde sentralt, men måtte på landet for å finne hus i prisklassen vår. Det var jeg som var mest skeptisk. Nå er det 20 minutter med bil til byen. Men det er veldig deilig å være huseier. Før bodde vi i borettslag med masse dugnader og andre hensyn. Vi har ikke så mange naboer lenger og det er veldig deilig ikke å bo innpå andre hele tiden. Her kan vi gjøre akkurat det vi vil, sier Ida.

Sjekk om du kan ordne det på egenhånd:

— Nå klarer vi aldri å flytte

De har diskutert om de blir boende på landet, eller om huset bare er en investering.

— Jeg tror vi blir. Jeg klarer ikke å flytte fra dette nå. Det jeg er mest fornøyd med er stuen, for den er så stor. Vi åpnet også kjøkkenet og har en øy som skiller av rommet. Nå er rommet på 80 kvadrat. Vi slipper å tenke når vi skal møblere og er veldig fornøyd.

ETTER: En så romslig stue med god boltreplass for lille Vilja (2) hadde det unge ekteparet ikke hatt råd til om de ikke flyttet på landet og tok tak selv. Foto: PRIVAT

Det brune interiøret er helt borte.— Vi har gått for mye grått og hvit lin. Jeg ville bytte mellom grått og beige interiør. Vi har også en mørk vegg med en farge som heter matrix. Og så har vi valgt ikke å ha overskap på kjøkkenet, for å få en mer luftig, sier Ida.

- Med en gang jeg kom oppover alleen, kjente jeg meg hjemme:

Ekspertens tips når du skal renovere

Vi har skrevet om

. Da kom Kjersti Bergesen, kjent fra TV 2-programmet Tid for hjem , med en rekke tips til dem som velger å renovere for å nå drømmen om enebolig.

— Det å ha en slik eneboligdrøm og kjøpe et restaureringsprosjekt er veldig gøy. Da er det bare å brette opp ermene, men det fordrer at man har tid, energi og penger. Og husk at det ofte er fem ganger så mye jobb som man tror, sier Bergesen.

Hun synes det er viktig å klargjøre forventningene før man setter i gang.

UNDER: Ida og Kenneth Tvervåg råder alle som skal i gang med et stort renoverings- eller oppussingprosjekt om å kjøpe inn alt de trenger før de setter i gang, samt å koordinere arbeidsfolkene man har tenkt å bruke. Foto: PRIVAT

— Det går jo an å bo i en slags rønne til en viss grad, men jeg har en følelse av at veldig mange unge i dag

Det viktigste når man starter med et slikt prosjekt, er å prioritere:

ETTER: Downlights preger så og si hele boligen - en fordel med å renske ut alt og ha en plan fra start. Foto: PRIVAT

— Hvis det lekker og er råte, må man ta det først. Hvis det er problemer med det elektriske og brannfarlig, kan man ikke vente med det. Vann og kloakk haster også. Og hvis det er pipe og ildsted, så er det smart å sjekke at det faktisk funker. Ja, for det er faktisk alle de der litt kjedelige tingene først. Og så kan man begynne å male og velge farger og innredning, sier programlederen.Det finnes ekteskap som har gått i oppløsning midt i slike svære boligdrømmer, men det finnes selvsagt også eksempler på det motsatte.

— Jeg tror det er viktig å være litt obs på egne begrensninger. Og så må man tenke litt over hva man faktisk har av verktøy. Det er jo en stor kostnad bare det, råder Bergesen.

Leier frivillig:

Bor selv i et hus fra 50-tallet

Hun er veldig for at nordmenn skal våge å ta i slike prosjekter.

— Jeg synes det er så kjekt at man ser verdien i ting som tilsynelatende er falleferdige, ting som kanskje ikke helt har dagens standard. Og så må man huske at det fint går an å leve uten å ha varmekabler i alle gulv. Det går også an at det trekker litt. Men det må være tett fra taket, sier Bergesen og ler.

ETTER: Badet er også helt nytt med kvaliteter tilpasset dagens standard. Foto: PRIVAT

Selv bor hun i et hus fra 1950-tallet. Og hun mener selv det har hatt bedre standard enn det har i dag.— Det var i bedre stand da jeg kjøpte det, men det er fordi jeg har bodd der i litt over 20 år. Jeg har vært for lite flink selv, jeg, med det der kjedelige vedlikeholdsarbeidet. Det handler jo også veldig mye om å ha tid. Det er flere ting jeg skal i gang med; jeg må fikse badet, taket og takrenner. Listen er lang, sier Bergesen.

Flere saker om oppussing: