Er du klar for en reise rundt omkring i landet? Vi skal helt nord, helt sør, nesten helt til svenskegrensen i Sør-Norge, og til øyene på Vestlandet sør for Bergen. Bli med på boligjakten vår fra Vardø i nordøst til Lindesnes i sør.

I utgangspunktet har vi satt grensen på 300.000 kroner for boligkjøpet, men vil du bo i Hordaland, Rogaland eller på Sørlandet, må du ut med rundt en halv million.

Derfor har vi tatt med tre eneboliger som er hakket dyrere, samt 17 som er priset til 300.000 eller lavere. Flere av de billigste boligene har behov for vesentlig oppgradering.

I bunnen av saken kan du lese en rekke tips fra Kjersti Bergesen fra oppussingsprogrammet Tid for hjem . Hun har innspill om hva man bør gjøre først og hva man bør tenke gjennom før man setter i gang med et svært restaureringsprosjekt.

— Det er mye arbeid, men jeg er veldig for at man ser verdien i gamle boliger, sier hun.

1. 65 kvadratmeter i Valevåg, Hordaland

VALEVÅG: I Hordaland må man opp i 490.000 kroner for en enebolig. Denne ligger i Valevåg. FOTO: Eiendomsmegler Vest

Vi begynner i vest. Det er ingen boliger til salgs i Hordaland for 300.000 kroner. Her må man opp i 490.000 kroner for en enebolig, og den billigste akkurat nå ligger i Valevåg.Valevåg ligger i Sveio kommune, langs E39. De mest kjente personene fra Valevåg er forfatter Einar Økland og Fartein Valen.

Her er en bolig på 65 kvadratmeter til salgs. Her bor man meget landlig til i et hus med to frittstående uthus. Bygningsmassen holder svært enkel standard, og totalrenovering må påregnes. Nærmeste by er Haugesund, rundt 40 minutter unna med bil.

VALEVÅG: Bygningsmassen holder svært enkel standard, og totalrenovering må påregnes. FOTO: Eiendomsmegler Vest

Stor oversikt:

2. Enebolig på 102 kvadratmeter

I Rogaland er den billigste eneboligen priset til 450.000 kroner. Den ligger i Vikedal og er 102 kvadratmeter stor.

Vikedal ligger i Vindafjord kommune. Vikedal har og har hatt mange festivaler, både innen musikk, jakt og fiske. I juli begynner det med Vikedal Sommarfestival, der det kommer band som spiller musikk det skal kunne gå an å danse til. I tillegg er det Fiskefestival samme helgen. Helgen etterpå er det Vikedal Roots Music Festival som står for tur.

3. Billigste i sør

BUHØLEN: Det billigste huset på Sørlandet ligger i Lindesnes kommune. Her koster en 40 kvadratmeter stor enebolig 550.000 kroner. FOTO: Aktiv Eiendom

Det billigste huset på Sørlandet ligger i Lindesnes kommune. Her koster en 40 kvadratmeter stor enebolig 550.000 kroner.Stedet heter Buhølen, og ligger fem kilometer fra Vigeland. Den største severdigheten i området er Melhusfossen.

Kjøreturen til Kristiansand tar en drøy time herfra, men man kommer til Mandal på 20 minutter. Til gjengjeld er denne eneboligen av mye høyere standard enn de andre vi har tatt med, blant annet med kjøkken fra 2009.

BUHØLEN: Dette huset har nyere standard innvendig enn de andre «billighusene». FOTO: Aktiv Eiendom

4. Småbruk til 200.000

Tilbake til 300.000-kronersgrensen vår. Vi starter i Hedmark. I Våler i Solør ligger et småbruk for salg utpå en eng av frossent siv. Prisantydningen er satt til 200.000 kroner, men det skal ha kommet inn bud på 380.000 kroner.

KOPPANG: «På grunn av kattehold er boligen nærmest ubeboelig, og betydelig innsats og investeringer må påregnes, for å få fjernet lukt og reparert overflater,» står det i boligannonsen. FOTO: Eiendomsmegler1

For den prisen får man et skikkelig restaureringsprosjekt og utsikt over Glåma. Dessuten har eiendommen låve, stabbur og fjøs.

Deler av bygningsmassen er fra 1700— og 1800-tallet. Jernbanelinjen går rett forbi inngangsdøren til huset.

KOPPANG: 200.000 kroner er prisantydningen for 68 kvadratmeter av det man må kunne si er et restaureringsobjekt ved Glomma. FOTO: Eiendomsmegler1

Kunne du tenke deg å prøve?

5. 68 kvadratmeter på Koppang

La oss dra tre-fire timer nordover i samme fylke. Like utenfor Koppang, en to timers kjøretur nordover fra Lillehammer, ligger enda en billig enebolig for salg. 200.000 kroner er prisantydningen for 68 kvadratmeter av det man må kunne si er et restaureringsobjekt ved Glomma.

Det er kanskje ikke like stor aktivitet i Koppang som det var mellom 1877 og 1885. Da måtte nemlig reisende med Rørosbanen gjøre et overnattingsstopp i Koppang, noe som førte til stor aktivitet og ekspansjon på tettstedet.

6. 115 kvadratmeter i Rjukan

Vil man bo lenger mot vest, kan man flytte til Rjukan i Telemark for 280.000. Renoveringsobjektet på Jernbaneplassen ligger sentralt til i byen som står på Unescos verdensarvliste.

I dag satser Rjukan i stor grad på turisme. Blant attraksjonene er skimuligheter, fjellvandring, historie, og isklatring.

Eneboligen som er til salgs er 115 kvadratmeter stor, og har stått ubebodd i mange år. Vedlikeholdet har vært mangelfullt, så er er det nok å henge fingrene i.

— Det har tatt litt tid å finne en kjøper, sier megleren.

7. Lyseblått hus på 58 kvadratmeter

Vil man ikke bo i Telemark, kan man pakke sakene og sette kurs for Nord-Statland ved kysten, tre timer med bil nord for Trondheim og ikke langt fra Namsos.

Der ligger det et lite, lyseblått hus på 58 kvadratmeter til salgs for 190.000 kroner. Herfra har man utsikt over Namsfjorden.

8. Enebolig i Vardø

Man la oss reise helt til topps i Norge og så nær Russland vi kommer i denne eneboligjakten. I Vardø er nemlig en enebolig for salg for 300.000 kroner.For den prisen får man 116 kvadratmeter å boltre seg på og utsikt mot havet i nord og innseilingen til Vardø havn, Reinøya og Hornøya.

Vardø by er Finnmark fylkes tusenårssted og fylkets eldste fiskevær. Vardø er ellers kjent som Pomorhovedstaden, da byen på 1800 tallet var et sentrum for handel med Russland.

9. 105 kvadratmeter for 250.000

BERLEVÅG: I Berlevåg er det en enebolig på 105 kvadratmeter til salgs for  250.000 kroner. FOTO: Hegg & Co. Advokatfirma

Vil man lenger nord og litt vestover, kan man flytte til plassen for det som må kunne sies å være et av Norges mest berømte mannskor. I Berlevåg er det en enebolig på 105 kvadratmeter til salgs for 250.000 kroner. Det følger med en egen eiendom for uthus.

Om ikke Berlevåg virker særlig sentral på deg, skal du huske at her anløper Hurtigruten hver dag året gjennom. Berlevåg lufthavn har også daglige avganger til Hammerfest og Tromsø, samt Vadsø og Kirkenes.

Da tyskerne trakk seg tilbake på slutten av andre verdenskrig, brukte de den brente jords taktikk, og all bebyggelse i Berlevåg ble brent ned. Huset som er til salgs er bygget opp igjen i årene etterpå.

10. Med sjøhus og naust

37 kilometer i luftlinje vestover, i Skjånes, er enda et hus til salgs. Flytiden fra Berlevåg-eiendommen og hit er tre minutter, men det tar mange timer å kjøre mellom de to stedene, fordi man må rundt en fjord.

I Skjånes er en enebolig på 80 kvadratmeter til salgs for 300.000 kroner. Her får man med både sjøhus og naust. Dette er en sjøtomt, rett ved fjorden, som også ligger 20 meter fra fylkesvei 264. Viktig forbrukernyhet:

11. 93 kvadrat ved vannkanten

Vil du enda lenger vest, kan du flytte til Kvalsund – en drøy halvtime sør for Hammerfest. Her er en bolig på 93 kvadratmeter til salgs for 300.000kroner.

Boligen er tilpasset hytteformål, men er senere påbygd. Og bare vent til du ser tapeten i gangen! Du bor nesten ved vannkanten av Repparfjorden, og selv om antallet fastboende er synkende, er Kvalsund en av Finnmarks største hyttekommuner.

Det å ha en slik eneboligdrøm og kjøpe et restaureringsobjekt er veldig gøy. Kjersti Bergesen, programleder TV2s Tid for hjem

12. Enebolig mellom Lofoten og Vesterålen

Litt lenger sør og utover i havgapet er en enebolig for salg i Melbu mellom Lofoten og Vesterålen.

Eneboligen har en prisantydning på 250.00 kroner, men her skal det være mottatt bud på 450.000 kroner. For det får man 115 kvadratmeter man må kunne betrakte som nokså forfallent. Bildene av boligen bærer preg av at ingen har gjort den i stand til visning i alle fall. Her trengs det vesentlige oppgraderinger.

13. Enebolig på 42 kvadrat

Like over sundet mot Laupstad, finner vi enda en billig enebolig for salg. Her koster 42 kvadratmeter 300.000 kroner.

Boligen ser mer ut som en hytte enn et hus, og har sannsynligvis vannskader, går det frem av salgsannonsen.

Europavei 10 går gjennom Laupstad, mot kommunesenteret Svolvær og Vest-Lofoten i sørvest, og mot Fiskebøl og Raftsundet i nord og øst. Det tar rundt 20 minutter å kjøre til Svolvær.

14. I nærheten av Harstad

GULLESFJORD: Innendørs kan man få et kjøkken som skinner i knall grønt og knall gult. FOTO: Privat

En liten times kjøretur innover i Lofoten, er en enebolig til salgs i Gullesfjord. Her koster 80 kvadratmeter 285.000 kroner.Innendørs kan man få et kjøkken som skinner i knall grønt og knall gult.

Herfra er det to kilometer til Flesnes fergekai. Herfra går det båt til Refsnes, og da er ikke kjøreturen til Harstad særlig lang.

GULLESFJORD: Her koster 80 kvadratmeter 285.000 kroner. FOTO: Privat

15. Enebolig på en øy

Vil man heller litt lenger sør, kan man flytte inn i en enebolig på 78 kvadratmeter i Storemolla for 249.000 kroner.

Stormolla er en øy i Lofoten. Øya ligger øst for Svolvær og har et areal på 34,4 kvadratkilometer. De to største bygdene på Store Molla er Brettesnes og Ulvåg. De har rundt 20 innbyggere hver. Hurtigruten passerer Store Molla på vei mellom Svolvær og Raftsundet, og skuespiller Wenche Kvamme bor på Brettesnes og er bestyrer på vertshuset Den Glade Skrei .

William gjorde påbygget til foreldrenes hytte til sitt første arkitektprosjekt:

16. Tre etasjer for 250.000 kroner

KJØPSVIK: Kjøpsvik ligger fire times kjøretur fra Bodø. Her er 127 kvadratmeter til salgs for 250.000 kroner. FOTO: Advokatene Solvin og Larsen

Kjører man mot sørøst og innover i landet, kommer man til Kjøpsvik. Kjøpsvik ligger fire times kjøretur fra Bodø. Her er 127 kvadratmeter til salgs for 250.000 kroner.Kjøpsvik ligger i Tysfjord i Ofoten. Her er det midnattsol fra slutten av mai til midt i juli. Mørketiden varer fra først i desember til midten av januar.

17. Sentralt beliggende enebolig

Reiser vi sørover selges det også en enebolig i Trofors, like sør for Sandnessjøen og Mosjøen. Her koster 143 kvadratmeter 300.000 kroner.

Eiendommen ligger sentralt til, både med tanke på jernbanen og E6. Vi har kikket på interiørbildene, som blant annet kan by på en rosa trapp og svært fascinerende gardiner på badet.

TROFORS: Her koster 143 kvadratmeter 300.000 kroner. Eiendommen ligger sentralt til, både med tanke på jernbanen og E6. FOTO: Red Eiendomsmegling

18. Rødt, lite hus to timer fra Trondheim

Blir dette for langt nord, kan man flytte til Namdalseid i stedet. Hit tar det drøye to timer å kjøre fra Trondheim. Turen fra Steinkjær er unnagjort på litt mer enn en halvtime.

Boligen «Åbogen» er til salgs her for 300.000 kroner. Den er 90 kvadratmeter og trenger sårt litt oppussing.

Og hva du skal drive med her? Vel, omkring én tredjedel av befolkningen i Namdalseid lever av jord— og skogbruk. Den viktigste driftsformen er ifølge Store Norske Leksikon, storfehold med melkeproduksjon.

NAMDALSEID: Boligen «Åbogen» er til salgs her for 300.000 kroner. Den er 90 kvadratmeter og trenger sårt litt oppussing. FOTO: Immer Advokat

19. 67 kvadrat i «Tigerbyen»

En liten halvtime sørover kommer man til Malm, der en enebolig på 67 kvadratmeter ertil salgs for 250.000 kroner. Flytter man inn her kan man skryte på seg å bo i noe så kuriøst som «Tigerbyen», for det stedet kalles.

Boligen består av halvannen etasje og kjeller, bygget i 1931. Boligen er nokså grei innvendig, og har blant annet noen nokså legendariske retrotapeter.

20. Stor hage og garasje til 290.000

ÅLVUNDFJORD: Her koster 107 kvadratmeter 290.000 kroner. FOTO: Eiendomsmegler1

Enda litt lenger sør er en enebolig til salgs i Ålvundfjord. Der koster 107 kvadratmeter 290.000 kroner. Med på kjøpet er en nokså stor hage og en svær garasjebygning.Ålvundfjord ligger litt innover i landet fra Kristiansund og Molde, med cirka halvannen times kjøretur til hver av byene. Ålvundfjorden er ei fjordarm av Breifjorden i Tingvoll og Sunndal kommune på Nordmøre.

ÅLVUNDFJORD: Med på kjøpet er en nokså stor hage og en svær garasjebygning. FOTO: Eiendomsmegler1

Her er rådene du trenger

Vi har snakket med Kjersti Bergesen, kjent fra TV 2-programmet Tid for hjem . De har tre programmer igjen av den pågående sesongen nå, og nok å gripe fatt i. Det begynner å bli et godt knippe hus og rom den populære gjengen har pusset opp etter hvert.

MYE ARBEID: Kjersti Bergesen i Tid for hjem på TV 2 gir sine råd til nordmenn som vil gjennomføre boligdrømmen. Her sammen med Andreas Nygaard, Gunnar Fjellstad og Einar Nilsson. Foto: Espen Solli, TV2

— Det å ha en slik eneboligdrøm og kjøpe et restaureringsobjekt er veldig gøy. Da er det bare å brette opp ermene, men det fordrer at man har tid, energi og penger. Og husk at det ofte er fem ganger så mye jobb som man tror, sier hun. Hun synes det er viktig å klaregjøre forventningene før man setter i gang.

— Det går jo an å bo i en slags rønne til en viss grad, men jeg har en følelse av at

Da skal man få kjørt seg.

— Våre prosjekter er stort sett ett rom. Vi starter mandag morgen og jobber frem til fredag natt. Da er vi opp mot syv personer som jobber doble dager. Det er veldig mange arbeidstimer. Men bevares, det er veldig gøy når man ser at man får det til, sier Bergesen.

Slik må du prioritere

Det viktigste når man starter med et slikt prosjekt, er å prioritere:

— Hvis det lekker og er råte, må man ta det først. Hvis det er problemer med det elektriske og brannfarlig, kan man ikke vente med det. Vann og kloakk haster også. Og hvis det er pipe og ildsted, så er det smart å sjekke at det faktisk funker. Ja, for det er faktisk alle de der litt kjedelige tingene først. Og så kan man begynne å male og velge farger og innredning, sier programlederen.

Det finnes ekteskap som har gått i oppløsning midt i slike svære boligdrømmer, men det finnes selvsagt også eksempler på det motsatte.

— Jeg tror det er viktig å være litt obs på egne begrensninger. Og så må man tenke litt over hva man faktisk har av verktøy. Det er jo en stor kostnad bare det, råder Bergesen.

Bor selv i et hus fra 50-tallet

Hun er veldig for at nordmenn skal våge å ta i slike prosjekter.

— Jeg synes det er så kjekt at man ser verdien i ting som tilsynelatende er falleferdige, ting som kanskje ikke helt har dagens standard. Og så må man huske at det fint går an å leve uten å ha varmekabler i alle gulv. Det går også an at det trekker litt. Men det må være tett fra taket, sier Bergesen og ler.

Selv bor hun i et hus fra 1950-tallet. Og hun mener selv det har hatt bedre standard enn det har i dag.

— Det var i bedre stand da jeg kjøpte det, men det er fordi jeg har bodd der i litt over 20 år. Jeg har vært for lite flink selv, jeg, med det der kjedelige vedlikeholdsarbeidet. Det handler jo også veldig mye om å ha tid. Det er flere ting jeg skal i gang med; jeg må fikse badet, taket og takrenner. Listen er lang, sier Bergesen.

Ettersom du har lest helt hit er du kanskje interessert i å se flere hjem? Da anbefaler vi disse hjemmehos-reportasjene:

Lyst på enda mer inspirasjon? Følg oss på instagram: @boligoghjem