– Venner og familie som kommer på besøk rynker på nesen over disse gardinene, og synes vi bør få oss nye. Men jeg elsker dem. De hang her da vi kjøpte huset for fire år siden. Jeg fikk dem renset, sier Anne Henrikke Hareide om gardinene med fargekombinasjonen mørkebrun, oransje og beige.

ELSKER GARDINENE: – Venner og familie skjønner ikke hva jeg tenker på som lar disse gardinene henge, men jeg elsker dem, sier Hareide. Her fra inngangspartiet i huset. Hareide er datter av den kjente fotballtreneren Åge Hareide. Foto: Jørn-Arne Tomasgard

De som husker 1970-tallet vil garantert kjenne igjen designet. Forskjellen er at i de fleste hjem er de røsket vekk og erstattet med plissé- eller lamellgardiner. I alle fall noe lyst og såkalt tidsriktig.

Slik er det ikke i dette hjemmet. Her dyrkes stiler fra tiårene fra 1950 og fremover til 1980-tallet.

– Det er ikke et spesielt tiår jeg liker bedre enn andre. Det handler mer om tingene, at de er pene og passer sammen. Men jeg dyrker også stilbrudd. Jeg kan ta på meg en kjole fra 1970-tallet og gå med nye joggesko til hvis jeg synes de er kule.

Sjarmert av Granada og Elvis

Vi står i inngangspartiet i boligen til småbarnsfamilien og studerer gardinene som fikk henge. Byen er Molde og adressen Røysan.

Fra stuevinduet ser du rett på hotellet Seilet. Etter syv år med adresse Oslo flyttet Anne Henrikke (33) og Magnus (34) tilbake til hjembyen for fem år siden.

Interessen for retro var med på å føre dem sammen, og de har dyrket den sammen opp gjennom årene. De har jentene Rikke (6) og Sonja (2).

FAR OG FARMOR: Hareides far er den kjente fotballtreneren Åge Hareide. Han har fått plass i retroversjon på gardinbrettet sammen med moren. Foto: Jørn-Arne Tomasgard
GJENNOMFØRT: Lampene er en pen detalj i stuen. Foto: Jørn-Arne Tomasgard
STIL: Norges tidligere kronprinspar Olav og Märtha. Man kan ikke si annet enn at det er stil og at den er gjennomført. Foto: Jørn-Arne Tomasgard

– Jeg ble sammen med Magnus da jeg var 18 år. Jeg husker han kjørte Granada, hørte på Elvis, Beatles og Beach Boys, og gikk i en gammel skinnjakke. Jeg likte stilen. Vi ble sammen, flyttet sammen og skapte dette hjemmet sammen, sier Hareide.

Selv forklarer hun lidenskapen for retro med at hun vokste opp med å dra på besøk til besteforeldre på Eide på Nordmøre og Hareid på Sunnmøre.

SEILET: Fra stuevinduet ser Hareide og datteren Sonja (2) rett på hotellet Seilet ved Romsdalsfjorden. Foto: Jørn-Arne Tomasgard
ORIGINALT: Dusjarmaturen er original fra 1956 da huset ble bygget. Foto: Jørn-Arne Tomasgard
FARGERIKT: – Flisleggeren uttalte at det kom til å bli stygt, forteller Hareide om da håndverkeren ble presentert for fargekombinasjonen. Dette er badet oppe. Foto: Jørn-Arne Tomasgard

– De bodde i hus der det ikke var pusset opp siden 1970-tallet. Det var så mye fint! I de gamle hjemmene var det gjerne en bestestue der det var strøkent hele tiden og møblene ble lite brukt. Mange av disse møblene finnes fortsatt, og der er det mange skatter, sier hun og fortsetter:

– Noe av det beste jeg vet er å komme inn i et hjem der det ikke er gjort endringer, alt er autentisk. Og jeg elsker å se på gamle mennesker som har beholdt sin gamle stil, men gjerne har mikset den med noe nytt. Gamle damer med blomstrete kjoler ved Middelhavet er en favoritt.

DEN GANG DA: Sonja og Harald fra forlovelsesdagene har en naturlig plass i hjemmet til Hareide og Oltedal. Serviset er fra Porsgrund Porselen. Foto: Jørn-Arne Tomasgard

Har fotballklenodium

– Mye av det vi har her i huset er arvet både fra Eide, Hareid og fra besteforeldrene til Magnus på Jæren. Noe av det jeg samler på er serviset «Annemarie» fra Figgjo Flint, det kommer derfra. I tillegg samler jeg på design-ting fra Porsgrunds og Iittala. Slike gjenstander er blitt veldig populære.

Hun samler også på porselensfigurer av dyr, heklede duker, vevde puter broderte bilder og gamle rammer.

– Magnus har en bachelor i italiensk, så vi er mye i Italia. Jeg har funnet mange fine retrogjenstander i middelhavslandene.

Mens Oltedal dyrker retrointeressen for biler og musikk og liker -80-tallsklær, styrer Hareide interiørinnkjøpene i huset.

Oltedal går også i fotsporene til svigerfar Åge Hareide og er fotballtrener. Mens Åge skal til VM i Russland som dansk landslagssjef i sommer, er Oltedal hovedtrener for bylaget Træff i 3. divisjon.

– Tingene i huset er hennes store interesse. Men jeg liker absolutt stilen jeg også. Jeg liker å bo slik, sier Oltedal.

LEGENDARISK: Dette er også retro – landslaget som slo England på Ullevaal i 1981. Hareides pappa spilte. Foto: Jørn-Arne Tomasgard
DIEGO: Retroball med Diego Maradonas signatur på. Foto: Jørn-Arne Tomasgard

Hareide har også noen spor etter farens karrière som fotballspiller i England og på landslaget. Nede i kjellertrappen henger et bilde av laget som slo England 2–1 i den legendariske kampen i 1981.

Og hun plukker frem en gammel ball med Diego Maradonas ekte signatur på.

FRA FARMOR: Brettet med utskjæringen «Henrikke» kommer fra Hareid. Foto: Jørn-Arne Tomasgard

Vil kjøpe campingvogn

Hareide har også interessen som yrke. Hun jobber for Fretex og styrer instagram-kontoen fretexmolde. I tillegg har hun sin egen instagramkonto retrodecades_.

Hun har ingen planer om å slutte å handle.

– Absolutt ikke. Jeg liker at det er fullt av ting, så her er det plass til mye mer. Siden jeg jobber på Fretex, hender det jeg finner skatter der. Men av respekt for kundene står de en stund i butikken først.

Nå planlegger hun å kjøpe campingvogn.

– Ja! Jeg har lyst på en 70-tallscampingvogn og prøver å overbevise Magnus. Drømmen er å kjøre til Østlandet og fylle den. Så kan jeg ha et lite utsalg i oppkjørselen her.

EKSKLUSIV: – Jeg så nylig en slik mugge fra Figgjo Flint som ble solgt for 800 kroner på nettet, sier Hareide. Her på kjøkkenet som er nytt, men som besøkende tror er gammelt på grunn av de mørke fargene. Foto: Jørn-Arne Tomasgard
BRYTER OPP: Hareide liker stilbrudd og kan mikse en av disse retrokjolene med for eksempel de nye sølvgrå joggeskoene. Foto: Jørn-Arne Tomasgard
FRA 1956: Huset ble kjøpt for fire år siden og er naturlig nok med arkitektur fra 1950-tallet. Foto: Jørn-Arne Tomasgard
  • Mer for dem for forkjærlighet for 60- og 70-tallet: