Til høyre for inngangsdøren henger dørskiltene til bestefaren og bestemoren ved siden av Johannessens eget skilt. Det til tross for at de aldri har bodd i huset.

– Det kjennes trygt og godt, jeg hadde et unikt forhold til dem. Små ting som dørskiltene gjør at jeg fortsatt føler de er med meg. Huset i seg selv har sjarm og sjel. Det var det første jeg la merke til på visningen.

SJEL: Johannessen elsker gamle hus med sjel og historie. Hennes er fra 1912. Foto: Jan Inge Haga

For tre år siden kjøpte hun eneboligen fra 1912 på Eiganes i Stavanger. Hun trengte ikke å flytte mer enn 800 meter i luftlinje til sitt nye hjem, men fikk to timer mer morgensol, og en lunere og roligere beliggenhet.

– Jeg hadde utpekt det området flere år tidligere, sier Johannessen.

Rehabilitering og vedlikehold av bygninger har hun fått inn i blodet av bestefaren. Han drev med næringseiendommer, en forretning hun nå har videreført.

SPISESTUE: Alle måltidene i løpet av dagen spises i finstuen. Foto: Jan Inge Haga

Endret mye

Tiden fra hun signerte kjøpekontrakten til innflytting et halvår senere, brukte hun godt. Hun studerte bildene i prospektet, viste dem til møbelforhandlere, bestilte møbler og bestemte seg for hva hun ville endre på i huset.

De «verste» rommene ble tatt først. Ekstremt skeive gulv ble avrettet, strietapetet ble fjernet. Ledninger ble skjult i veggen og fugene ble fikset i flere rom slik at det skulle se nyere ut.

– Egentlig er jeg tilhenger av «don’t fix it if it’s not broken», med mindre det får stor effekt, eller gjør det mer praktisk. Jeg gikk ut fra det jeg ønsket å beholde i hvert rom.

SJARM: Med tiden er det planlagt å bytte den ene benkeplaten, slik at de to blir like. Kjøkkengulvet skal ikke slipes, det skal få være sjarmerende og innlevd. Foto: Jan Inge Haga

Elsker tapeter og skyvedører

De originale tapetene i dobbeltstuen skal aldri bort, de var en av grunnene til at hun kjøpte huset.

– Og dersom ikke skyvedørene mellom stuene hadde vært her, ville jeg nok ikke lagt inn budet. De originale gulvene på kjøkkenet kommer jeg ikke til å slipe. Vi går ofte inn med sko fra hagen og terrassen. Det skal være litt sjarmerende og innlevd også. Jeg elsker gamle hus med sjel og historie i veggene.

FORANDRING: Det var gardinene som kom først til andre etasje, og satte fargetonen for resten av rommet. Forandringen fra hvitt til grønt var stor. Foto: Jan Inge Haga

– Gardiner bør være et blikkfang

Da hun skulle selge sitt forrige hus, leide hun boligkonsulent for å fikse innredningen. Huset ble solgt dagen etter, og hun valgte å også bruke profesjonell hjelp for å oppnå det hun ville i det nye huset.

Hun fikk for eksempel god hjelp til å designe gardinene i stuen, blant annet av Stig Roar Olsen, historiestudenten som er kjent for å være svært opptatt av gamle ting og interiør.

– Gardinene planla jeg før jeg visste at jeg skulle ende opp med dette huset. Gardiner bør være som et smykke, et blikkfang. Det må tas hensyn til formen på vinduene og er et møysommelig arbeid. Jeg kontaktet en syerske jeg kjenner, og vi begynte å brainstorme, sier Johannessen.

SLEKT: Familiebilder pryder veggen. Tapetet og skyvedørene mellom de to stuene er viktige elementer i huset. Legg også merke til gardinene, som er spesialdesignet. Foto: Jan Inge Haga
FINSTUE: Johannessen og barna bruker finstuen hver dag. Foto: Jan Inge Haga
REISEMINNER: Johannessen har reist mye hele livet, og vil at interiøret skal minne henne om reisene. Foto: Jan Inge Haga
GANG: Trappen var rød, nå er den malt i høyglansmaling, i samme grønnfarge som veggene i andre etasje. – Jeg hadde aldri funnet fargen uten boligkonsulentens hjelp. Det satt langt inne, men nå er jeg superfornøyd, sier huseieren. Foto: Jan Inge Haga
PEIS: I andre etasje er tv-stuen. Her er en av husets fire peiser. Før var det skifer rundt peisen, nå er det blitt et renere uttrykk. Foto: Jan Inge Haga
FLISLAGT: Hun vurderer å kjøpe teppe til tv-stuen, men enn så lenge er Johannessen fornøyd med flisene hun la etter gulvet ble avrettet. Foto: Jan Inge Haga
LYST: Soverommet har utsikt, og her kommer morgensolen inn. Her er en av huseierens gamle radioer. Foto: Jan Inge Haga
PERSONLIG: Også innredningen på soverommet har personlig preg. Sengegavlen passet akkurat inn der det før var speilgarderober. Foto: Jan Inge Haga

Fredelig atmosfære

Hjemme vil hun ha det stille og behagelig. Det skal være et sted hun kan senke skuldrene, få fred og innhente seg.

– Før jeg malte veggene i andre etasje, gikk jeg gjennom rommet hver dag uten å være fornøyd. Det var fantastisk å gå fra hvitt til mørkegrønt, jeg vil gå så langt som å si at det har noe med den daglige livskvaliteten å gjøre.

Hun går for ting som ser fine ut, og personlige gjenstander som gjør henne glad. En armbrøst hun fikk i gave for tyve år siden, minner fra besteforeldrene, noteark fra konserter med symfoniorkesteret, grandtantens gamle skjenk, en egyptisk kalender i papyrus, gamle kompass og et gammelt kart over Island, for å nevne noe.

At hun har reist mye hele livet, setter et tydelig preg på stilen.

– Jeg ønsker å skape en fornemmelse av å være på reise i mitt eget hjem. Jeg trenger ikke å dra så mye lenger enn dette for å få sjelero. Det kan jo også være slitsomt å reise, mens hjemme er alt tilrettelagt.

ØNSKE: Adalone siklet på vannbøffelhodet i to år før hun kjøpte det til seg selv i 40-årsgave. Radiokabinettet fikk hun gratis på Finn. Champagneglassene er fra det italienske skipet Conte di Savoia. Foto: Jan Inge Haga

Ydmyk og takknemlig

Hun er opptatt av å lære ungene å sette pris på hva livet bringer og å være takknemlige.

– Det sier jeg til meg selv også, at vi ikke skal ta alt for gitt. Vi skal vite hvor godt vi har det, og være ydmyke.

Derfor kjøper hun heller ikke ting uten videre. 40-årsgaven til seg selv hadde hun siklet etter i to år: et spesialdesignet vannbøffelhode kledd i metaller og strass, laget av en hollandsk kunstner. Skjelettet henger over et gammelt radiokabinett hun fikk gratis på Finn.no. Hun har en selverklært radiofetisj, og flere steder i huset er det gamle radioer.

– Noen av dem spiller i Sonos-kvalitet, altså! Se, her har jeg dessverre sølt kaffe på kabinettet. Jeg er ganske klønete. Alt skal ikke være så voldsomt høytidelig, sier hun.

VAKTHUND: Også hunderasen huseieren har valgt, passer til hennes forkjærlighet for Afrika – rhodesian ridgeback. Foto: Jan Inge Haga

Spiser alltid i finstuen

Nettopp derfor kvittet hun seg med kjøkkenbordet (som uansett tok for mye plass), og alle måltider i løpet av dagen spises nå på langbordet i finstuen. Hun sier heller ikke nei hvis tiåringen i huset på en hverdag foreslår å bruke de antikke glassene fra Venezia som sto i et gammelt italiensk cruiseskip.

– Det kan være en liten ting å feire, som en prestasjon på skolen eller i en idrett. Det trenger ikke å være mye. Jeg har sagt til ungene av hver dag bør nytes. Vi ønsker å nyte tiden vi har fått utdelt, den er nå.