I Norge står pressefriheten sterkt, men fri og uavhengig presse har de siste årene hatt enorme utfordringer. Som presseekspert Gunnar Bodahl-Johansen uttalte i vår sak søndag er det mer en noen gang viktig å bygge opp under troverdigheten i politikken og journalistikken.

Derfor er det helt uforståelig at flere av våre fremste folkevalgte bagatelliserer sine koblinger inn mot Trønder-Avisa, og samtidig ikke forstår at det faktisk er problematisk at man via en ordførerfullmakt bevilger penger til ei avis man er medeier i og som Trøndelag Senterparti indirekte tar utbytte fra. Det å eksempelvis tenke på at vi har en forsvarsminister som er inne i eiersiden i ei så stor avis i 2022, er vanskelig å forstå.

Dette er koblinger som kan være dypt samfunnsskadelige. Det er helt avgjørende for fri og kritisk presse, at den nettopp er uavhengig. En fri og uavhengig presse er blant de viktigste institusjonene vi har i vårt demokratiske samfunn.

Vær Varsom-plakaten sier blant annet at jeg, andre redaktører og journalister skal verne om vår uavhengighet, integritet og troverdighet. Vi skal unngå dobbeltroller, verv, oppdrag eller bindinger som kan skape interessekonflikter eller føre til spekulasjoner om inhabilitet.

Det holder altså ikke at vi skal unngå det vi vet er interessekonflikter eller inhabilitet. Vi skal unngå noe som kan skape interessekonflikter eller spekulasjoner.

Dette er et prinsipp alle journalister holder høyt. Selv om mange er svært samfunnsengasjerte, passer de på å unngå verv og roller de gjerne ville hatt. Noe av det vanskeligste med å være journalist er nettopp det å forholde seg til bindinger, venner og nettverk. Man passer på å ikke sette seg inn en situasjon der man kan havne i klemme. Integritet og tillit er det viktigste man har.

Det viktigste mediene gjør er å stå opp for enkeltmennesker som utsettes for overgrep og forsømmelser fra offentlige myndigheter. Men hva om de som utsettes for slike forsømmelser tror det er bindinger mellom den øverste politiske makta og avisa som skal stå opp for dem? Hva om de som leser avisa ikke har tillit til at det ikke finnes bindinger mellom avis og parti?

I Steinkjer har man faktisk god grunn til å tro dette. Selv om jeg er sikker på at ingen i redaksjonen i Trønder-Avisa ville akseptert utidig eierstyring, har jeg også full forståelse for at de svakeste blant oss, som kan ha god grunn til å føle mistillit til makta, oppfatter det annerledes. Det kan i verste fall innebære at de ikke går med saken til avisa. Jeg synes det er urovekkende ofte at jeg får høre folk uttrykke manglende tillit til Trønder-Avisa fordi de har så sterke koblinger til Senterpartiet.

Saken om ordførerens fullmakt er isolert sett ikke en veldig stor sak, men det vitner nok en gang om en rolleforståelse som er lite tillitsvekkende. Vi ser igjen og igjen at disse bindingene er så innvevd at man ikke forstår problemet.

I svarene fra ordføreren påpekes det at hun kun eier én aksje i AS Nord Trøndelag, altså selskapet som er majoritetseier av Trønder-Avisa. Dette er et svar som også andre Sp-politikere bruker å komme med når de blir konfrontert om eierskapet.

For meg fremstår dette argumentet i verste fall som en strategi for å bagatellisere sine egne og Sps koblinger til eierskapet i Trønder-Avisa. I beste fall har man en svak forståelse av problemet. Blant selskapets eiere tror jeg det finnes folk i begge disse kategoriene.

Men leser man vedtektene i selskapet AS Nord Trøndelag kan ikke koblingene til parti bli tydeligere:

  • «Selskapet har til formål å fremme og støtte opp under Senterpartiets politikk».

  • «Bare Senterpartiet, Amedia og aksjeeiere som er og har vært medlem av Senterpartiet i de to forutgående kalenderår før enhver generalforsamling, har stemmerett i generalforsamlingen.»

  • «Kun personer som deler Senterpartiets verdisyn, er medlem av Senterpartiet og er aksjeeier i selskapet på valgtidspunktet kan velges som medlem eller varamedlem i representantskap og styre.»

I Trønder-Avisas vedtekter heter det dessuten at de skal «ivareta fylkets interesser ut fra eierselskapenes grunnholdning og ideologi».

Et annet poeng i denne konkrete saken er at Trøndelag Senterparti får utbytte fra AS Nord Trøndelag.

Hele saken og eierskapet fremstår som nokså underlig suppe, eller som en av Norges mest siterte presseeksperter sier i vår sak: «Dette er noe av det rareste jeg har opplevd».

Dette gjør at vi må flombelyse dette. Vi kan ikke som mange andre behandle eierskapet som en bagatell. Da svikter vi vårt samfunnsoppdrag.