I disse dager fyller Steinkjer24 to år. Gjennom disse to årene har avisa blitt en stadig viktigere del av hverdagen til stadig flere i kommunen.

Jeg håper vi har gjort deg forbanna, engasjert, glad, underholdt og opplyst. Det har vært viktig for oss å være først med siste nytt, være tettest på folka og kritisk til makta. Dette skal vi fortsette med.

Vi ser at dette gir resultater: Bare for noen dager siden, da de offisielle opplagstallene kom, så kunne vi feire at vi nesten vokser raskest i landet. Det tar vi som et tegn på at vi gjør noe rett, men vi er også ydmyke på at vi kan bli bedre. Gi oss gjerne innspill på vår vei!

Noe annet vi er spesielt fornøyd med er at vi så langt i år har hatt betydelig større lesning digitalt enn vår lokale konkurrent. Man kan ikke bare ha lesere som titter innom, innholdet må også leses. Dette lykkes vi med.

Når vi nå feirer to år, så er det på plass å minne oss om hvorfor Steinkjer24 er viktig. Dette handler blant annet om at et større mangfold av stemmer slipper til, at flere saker kommer frem og at nyhetshjulet holdes i gang.

Men det ligger også et større alvor bak dette, og dette blir tydeligere for meg for hver dag som går.

I alt for mange år har det desidert største partiet i kommunen hatt kontrollen på styret i Trønder-Avisa. Denne avisa eier igjen det som lenge har vært deres eneste konkurrent i Steinkjer, altså Steinkjer-Avisa.

Dvel litt med det: Vi er i 2022, men i Steinkjer lever strukturene etter partipressen 40 år etter at resten av landet innså at det var en lite smart idé. Monopolsituasjon har vel heller aldri vært så lurt, med mindre man vil ha landets dyreste abonnementspriser (som vi nesten har i Steinkjer).

Så hva har egentlig statsråder, ordførere og andre partitopper å gjøre på toppen av ei avis?

Det handler om å ivareta lokalt og regionalt eierskap, var svaret fra Sp-politiker Anne Irene Myhr da hun fikk dette spørsmålet tidligere i år. Det er hun som nå sitter med det øverste vervet i AS Nord Trøndelag, selskapet som eier 51,9 prosent av aksjene av Trønder-Avisa.

Det kan finnes mange gode grunner for et lokalt eierskap, men da trenger man ikke å ha følgende i vedtektene:

  • «Selskapet har til formål å fremme og støtte opp under Senterpartiets politikk».

  • «Kun personer som deler Senterpartiets verdisyn, er medlem av Senterpartiet og er aksjeeier i selskapet på valgtidspunktet kan velges som medlem eller varamedlem i representantskap og styre».

I Trønder-Avisas vedtekter heter det dessuten at de skal «ivareta fylkets interesser ut fra eierselskapenes grunnholdning og ideologi».

Du skulle kanskje trodd at dette gufset fra fortida var resultat av forglemmelser, men den gang ei: Vedtektene til AS Nord Trøndelag ble sist revidert i november i fjor.

Når Sp-politikerne blir konfrontert med at de er medeiere, svarer de gjerne at de kun eier én aksje, og at de derfor ikke har noen stor påvirkning. Dette høres jo påfallende likt ut et medlemskap i parti der alle hver har én stemme.

Et annet gjentagende argument er at redaktørplakaten og medieansvarsloven fastsetter at en redaktør skal være fri og uavhengig. Derfor har de «ingen» innflytelse. Likevel skal en redaktør forplikte seg på eiers utgivergrunnlag og arbeide i tråd med mediets grunnsyn og formålbestemmelser.

Det er dessuten styret, altså Senterpartiets representanter, som ansetter eller avsetter en redaktør.

De dysfunksjonelle mediestrukturene i Steinkjer stopper ikke der:

Trønder-Avisa-konsernet eier Steinkjer-Avisa – altså det som burde vært deres største lokale konkurrent. Som monopolist i byen har aldri Trønder-Avisa-konsernet virkelig satset på lokalavisa. Dermed har de aldri hatt reell lokal konkurranse før nå.

Dette er spesielt synlig om du ser på lesertall: Aviser med samme abonnementsmasse som Steinkjer-Avisa, er i dag tre-fire ganger større digitalt, uten at de er noen digitale fyrtårn.

Lokalnyheter skal ikke være forbeholdt fredagene, når papirutgaven kommer i postkassa. Dette var helt vanlig i Steinkjer helt inntil Steinkjer24 kom.

Her er det igjen verdt å stoppe opp: Papiravis er et produkt der gjennomsnittsleseren er rundt 70 (!) år. Samtidig viser leserundersøkelser at de yngste aldersgruppene i lang tid er uteblitt. På denne måten sviktet man altså yngre deler av befolkningen. Da oppstår et demokratisk problem.

Dette problemet kunne de jo også ha fikset, men ingen gadd å ta grep før Steinkjer24 kom på banen. Samfunnsoppdraget var ikke så viktig.

Samtidig ser vi i dag at våre to konkurrenter velger samarbeid når de bør utfordre hverandre, men ikke minst makta.

Derfor må det finnes et alternativ.

_________________

Har du lyst å delta i debatten hos Steinkjer24? Send debattinnlegg til redaksjon@steinkjer24.no.