Du har kanskje merket at Steinkjer24 for litt siden lanserte fotballroboten?

Dette er en robot som gjør at du kan få en komplett oversikt over alt som skjer i lokalfotballen i Steinkjer – enten det er i aldersbestemte klasser eller på seniornivå.

Gjennom sesongen vil denne roboten kunne gi deg 1800 referater fra ulike kamper. Aldri før har noen avis i Steinkjer kunne vært så tett på lokalfotballen som det vi er nå.

Etter dette har vi også lansert en rekke andre roboter.

Vår bedriftsrobot vil kunne gi deg siste nytt om nyetablerte bedrifter og konkurser, men også kunne gå inn i årsregnskapene til bedrifter.

I bedriftsregnskapene vil roboten kunne oppdage bedriftens utvikling gjennom flere år, fortelle hvordan bedriften klarer seg sammenlignet med andre bedrifter i samme bransje i Steinkjer, men også se hvordan bedriften klarer seg i fylket og på landsbasis.

Her vil roboten vår lage tekst, bilder og grafer slik at du kan få en innsikt i bedriftene og næringslivet i Steinkjer som ingen andre har gitt deg før.

Jeg har selv laget mange saker om bedriftenes årsregnskap gjennom min tid, men må ærlig innrømme at robotene oppdager en del sammenhenger jeg antagelig ikke ville gjort. De har dessuten en betydelig høyere informasjonstetthet i sine artikler.

Likevel vil jeg nok påstå at jeg kan gjøre sakene mer lesbare, blant annet fordi jeg kan møte menneskene sakene handler om.

Samtidig er min kapasitet begrenset. Dermed vil roboten kunne gjøre at vi blir et rikere produkt.

Vår bolig- og hytterobot vil kunne gi deg siste nytt om hytte- og eiendomsoverdragelser.

Men ikke bare det: Roboten vil kunne sette disse salgene i en sammenheng, ved å se prisen på kvadratmeteren er sammenlignet med andre boliger i området, men også følge med på prisutviklingen i et område. Disse analysene klarer vi ikke å få til i de menneskeskapte artiklene på en god nok måte.

Dette er viktig kunnskap enten man er kjøper eller selger. Med så få salg som det er på boligmarkedet rundt oss, kan det være store avvik på salgspriser på sammenlignbare boliger. Kunnskap kan gjøre at du som er en del av dette markedet kan slippe å bli lurt.

Bolig og eiendom er tross alt der de aller fleste av oss lagrer våre formuer. Derfor bør det ikke være tilfeldigheter og usikkerhet rundt markedet som avgjør hvor stor den formuen er, den dagen du skal kjøpe eller selge bolig.

Disse robotene er bare starten på hvordan journalistikken vil bli forandret fremover. Vi har alle sett hvordan boten ChatGPT med kunstig intelligens kan gi oss innsikt som aldri før. Våre roboter bruker ikke kunstig intelligens, men genererer en artikkel basert på hva som kommer i offentlige registre.

Likevel er våre roboter nå en del av et skifte som pågår. På ulike måter har dessuten allerede kunstig intelligens blitt tatt i bruk i journalistisk arbeid, men hvor mennesker har laget selve artikkelen.

Skiftet som nå pågår, ønsker vi i Steinkjer24 å være i fronten av, fordi vi tror det gjør oss best mulig for deg som leser. Dessuten begynner robotene nå å bli ganske smarte. De leverer langt bedre artikler enn for bare kort tid siden.

Mens vi i Steinkjer24 i fjor publiserte om lag 4500 artikler, noe som vil si at vi kunne gitt ut 2–3 papiraviser i uka, er mine beregninger at vi allerede neste år kan ende opp med å publisere kanskje mellom 15.000 og 20.000 artikler. Her jobber vi fortsatt med å finne ut i hvor stor grad og hvordan vi skal publisere det vi får tilgjengelig. Det er tross alt fortsatt de menneskeskapte artiklene som skal dominere på våre sider. Her er det fortsatt viktig at publiseringen er redaktørstyrt.

Samtidig kan vi publisere en del artikler som bare noen få vil se. Da vil du kunne få et personalisert produkt som er tilpasset deg og dine interesser.

Heier du på noen på G13 laget til Byafossen eller er du interessert i boligmarkedet i Follafoss? Ja, da vil det bli slik at vi skal kunne sørge for at du får opp slike artikler på din mobilskjerm, mens andre som gir blaffen i dette aldri vil kunne få dette presentert.

Noe som er spesielt bra med robotene er at de vil kunne frigi kapasitet. Det er en del ting vi journalister gjør, som vi gjør igjen og igjen, ofte bak en dataskjerm. Da er det deilig å vite at vi fremover vil kunne benytte mest mulig av vår kapasitet på å snakke med med ekte mennesker, fortelle om menneskemøter og oppdage sammenhenger og perspektiver som hverken roboter eller kunstig intelligens vil klare.

Fortsatt vil nok ikke robotene eller kunstig intelligens avdekke kritikkverdige forhold. De vil ikke beskytte enkeltmennesker og grupper mot overgrep eller forsømmelser slik menneskelig journalistikk kan.

Men herregud så bra det blir når roboter med kunstig intelligens begynner å se makta i korta eller komme med saftige avsløringer!

Det kommer til å skje, og det samfunnet gleder jeg meg til å bli en del av.

Har du lyst å delta i debatten hos Steinkjer24?

Send debattinnlegg til redaksjon@steinkjer24.no.