Steinkjer24 er en offensiv satsing, og er blant Norges raskest voksende aviser målt i både abonnenter og lesing.

Som utfordreravis er det spesielt viktig å utfordre makt, å utfordre etablerte strukturer, å stille nye spørsmål og å få frem nye stemmer.

I 2022 publiserte Steinkjer24 nærmere 4500 artikler, omtrent 12 artikler hver eneste dag. Dette omhandlet blant annet avvikene i Steinkjers sykehjem, det bakstreverske eierskapet av våre konkurrenter, eierpolitikken i NTE, de fantastiske folka i Kongens gate, debatten om skolestrukturen i Steinkjer og samfunnsutfordringen som selvmord er.

Steinkjer24 er også ei avis som er del av noe større. Hver dag produserer vi journalistikk som går ut til hele Trøndelag, gjennom vårt nære samarbeid med Adresseavisen, MN24, Innherred og andre lokalaviser i Trøndelag. Vi publiserer også journalistikk fra våre samarbeidspartnere som er relevant for våre lesere.

Fakta om Steinkjer24:

  • Samlet opplag: 1495 (første halvår)

  • Utgiversted: Steinkjer

  • Daglige lesere totalt: 2100

  • Daglige lesere på nett: 2100

  • Daglige lesere på mobil: 1800

  • Papirutgave: Tre utgivelser i 2022

  • Redaksjonelle årsverk: 5

  • Antall sider produsert: Ca. 100

  • Fordeling redaksjonelt stoff/annonser: Ca. to tredjedeler redaksjonelt innhold

  • Antall lederartikler: 5–10

Lorns Bjerkan, sjefredaktør. Foto: LEIF ARNE HOLME

Mål og prioriteringer:

Steinkjer24 startet høsten 2020. Siden da har det vært en tydelig ambisjon å ha en posisjon som Steinkjers største lokalavis.

Dette innebærer at Steinkjer24 alltid skal være i vekst. En god dag i dag er ikke en god dag i morgen.

Steinkjer har nå som mål å ha over 2000 abonnenter og ha mer enn 15.000 daglige sidevisninger.

Steinkjer sett fra fjorden. Foto: Leif Arne Holme

Steinkjer24 skal alltid være best på siste nytt i Steinkjer, være tettest på folkene og best på alt som skjer i byen Steinkjer. Vi skal også med jevne mellomrom sette dagsorden med kritisk og undersøkende journalistikk.

Avisens samfunnsrolle

Som utfordreravis skal Steinkjer24 være avisa som får frem nye stemmer og nye problemstillinger – bringe inn et større mangfold i Steinkjer.

Steinkjer24 vil jakte avsløringer, flombelyse kritikkverdige forhold og få frem historiene om enkeltmenneskene som utsettes for overgrep og forsømmelser.

Steinkjer24 skal heie på, men også ha et kritisk blikk til det som skjer i Steinkjer. Vi forventer mer.

Priser

  • Rune Ytreberg, og Jan Harald Tomassen i iTromsø og Levin Nestvold Jr i Steinkjer24 fikk i 2022 utdelt pris for «Bondetoppen» under Polarisprisene.

Journalistfaglig utvikling

I Steinkjer24 er det daglige evalueringer. Vi har et mål om å utvikle hver enkelt av oss på ulike områder. Som ny avis er det viktig å forstå leserne og hvordan vi best mulig lager relevant journalistikk i vårt dekningsområde. Vi bruker derfor en del tid på å få kunnskap om hvordan vi kan forstå leserne våre og leserforventninger.

Etikk

Vi har ikke vært involvert i noen PFU-saker i 2022. Det dukker stadig opp etiske problemstillinger og saker vi kunne håndtert annerledes eller bedre.

Mest leste saker

Dette er våre mest leste saker som var forbeholdt abonnenter i 2022:

#1: – Jeg var livredd fordi mamma skulle reise bort sammen med ham

Foto: Rune Petter Ness / Adresseavisen

Siste gang Joachim Sørli Rønning snakket med moren kranglet de. Han fikk aldri fortalt hvor glad han var i henne. Aud Jorun Rønning (31) kom ikke hjem fra helgeturen til Östersund med sin nye kjæreste.

Les saken her.

#2: Steinkjer24 dokumenterer: Avvikene inne på Steinkjers sykehjem

Foto: Leif Arne Holme

Avvik avslører: Pasient skal ha gått mange timer med full blære og kraftige smerter. Beboere skal ha vært alene uten tilsyn. Pasienter skal ha blitt låst inne – og avglemt i flere timer på toalettet.

Les saken her.

#3: La oss snakke om Vetle

Foto: Privat

– Vi må bli flinkere til å skape åpenhet rundt temaet selvmord.

Les saken her.

#4: En har lønn på én million. En annen har årslønn på 367.600. Slik er lønna i Steinkjer-skolene.

Lønn var blant annet temaene under lærerstreiken. Slik er lønna til lærerne sammenlignet med andre ansatte i skolene i Steinkjer.

Les saken her.

#5: Lærerne kjemper for mer lønn. Se hva de tjener på din skole her.

Foto: Lorns Bjerkan

Fra den tirsdagen i september ville over 2300 elever i Steinkjer bli rammet av streik. Det var blant annet fordi at lærere som i snitt tjener over 600.000 kroner i året, ville ha mer.

Les saken her.

#6: Blide Elin har en fortid ikke alle vet om: – Det er liksom ikke det første jeg sier til folk

Foto: Birger Ringseth

Elin Teistklub på Cafe Hjerterknekten har hatt et mer innholdsrikt liv enn de fleste.

Les saken her.

#7: Disse var på Steinkjerfestivalen lørdag

Foto: Vilde Røstad Strømmen-Hovig

Siste kveld av Steinkjerfestivalen bød på yrende folkeliv. Med rekordvarme og festglade folk kunne kvelden ikke blitt bedre.

Se bildeserien her.

#8: Knut Ivar (55) fra Steinkjer er et medisinsk mirakel: – Det har vært mange tårer

Foto: Morten Antonsen

Etter tre heftige runder ble Knut Ivar Aalberg utrolig nok kvitt lymfekreften. Men så ble han syk av den tøffe kreftbehandlingen.

Les saken her.

#9. Rune mener Steinkjer må ta drastiske grep: – Det er ikke en spennende by

Foto: LEIF ARNE HOLME

Som 16-åring ville Rune Aas Strandvik komme seg bort fra Steinkjer, men så kom han tilbake for å starte butikk med mora. Nå tar han et lite oppgjør med byen.

Les saken her.

#10: De tre små døtrene lå inne i røyken. Da ble Kjell-Rune pappaen som skulle oppleve alles verste mareritt.

Foto: LEIF ARNE HOLME

Kjell-Rune Ingvaldsen (38) om dramaet som skjedde for 20 år siden.

Les saken her.

Årets beste bilder

Her er et lite knippe bilder tatt av vår fotograf Leif Arne Holme i 2022.

De viktigste sakene

Dette er noen av de viktigste sakene vi har jobbet med i 2022 – ikke i prioritert rekkefølge:

Avvikene på Steinkjers sykehjem

Etter en systematisk kartlegging, kunne Steinkjer24 i januar fortelle om de innmeldte avvikene på sykehjemmene i Steinkjer. Sakene handler om rekke avvik som går på bemanning, tvang og tabber med medisinering.

Det mest ekstreme handler om pasienter som har vært gjennom grusomme smerter helt unødvendig, som er sviktet og som er utsatt for ulovlig tvang.

Sakene viser at noe har sviktet gang på gang. Sakene vekket stor debatt.

Det bakstreverske aviseierskapet

Det er helt avgjørende for kritisk og uavhengig journalistikk, at den er nettopp totalt fri og uavhengig. Derfor er det oppsiktsvekkende at det fortsatt i 2022 er statsråder, ordførere og andre partitopper på toppen av ei avis i Steinkjer.

Etter at debatten om dette eierskapet ble reist i sommer, har Steinkjer24 forsøkt å belyse flere av de prinsipielle problematiske sidene ved at et parti kontrollerer styrerommet i Trønder-Avisa.

De fantastiske folka i Kongens gate

Gjennom året har vi vært heldige å bli kjent med flere av folka som sammen fyller Kongens gate med liv og butikker. Mange av disse er spennende personligheter med interessante historier og meninger.

I serien har Marit fortalt om den tøffe tiden etter ranet på bensinstasjonen, Elin på Hjerteknekten åpnet opp om den mørke fortiden, Rune på Mathildes tok bladet fra munnen, mens Gudbjørn fortalte om bagasjen han hadde med seg da han kom til Steinkjer i 2016.

Det har også vært mange andre viktige menneskemøter i denne serien.

Skolestrukturen

En sak som har preget Steinkjer i 2022, har vært diskusjonene om skolestrukturen i Steinkjer. I saken har det vært et bredt engasjement og mange vendinger. Vi har fått uvanlig mange innspill. Det er blitt stilt mange spørsmål rundt faktagrunnlaget og prosessen.

Hele veien har det vært viktig for Steinkjer24 å være først ut med de viktigste nyhetene, være tett på debatten, ettergå fakta, stille spørsmål og selv sette dagsorden.

Selvmordene

I 2015 døde 590 mennesker i selvmord. En av disse var mammaen til Tore.

Ti år tidligere fikk Einar beskjeden. Hans sønn hadde tatt sitt liv.

Selvmord må det være mer åpenhet rundt. Sakene om Tore og Einar bidro til dette.

Steinkjers hverdagshelter

I jakten på Steinkjers hverdagshelt mottok vi i Steinkjer24 hele 99 forslag på nærmere 40 kandidater. Vi fortalte om seks av disse: Dette var Andrea Rikstad Hagstrøm, Birgit Helene Frøseth, Nina Rygg, Cicilie Sæther, Ragnhild Salomonsen og Heidi og Walfred Andersson.

Dette er altså ei liste med folk som har gjort et enormt samfunnsbidrag som har stor betydning for andre enn seg selv.

Det var likevel en som til slutt skilte seg ut. Det var Odd Steinar Rønne. Derfor ble han til slutt kåret som Steinkjers hverdagshelt i 2022.

Spørsmål fra Polaris-stiftelsen

1. Offentlighetsloven og innsynsretten er kanskje pressens beste redskap for å oppfylle sitt samfunnsoppdrag. Hvilke erfaringer har redaksjonen med journaljakt? Blir det praktisert? Møter dere motstand fra kommuneadministrasjonen eller andre?

Vi benytter oss av innsynsretten hver eneste dag. Den er viktig, særlig for lokaljournalistikken. Det er liten tvil om at praksisen i offentlig forvaltning rundt dette er for dårlig. Dette gjelder særlig saksbehandlingstid, men også gammeldagse løsninger som gjør jobben for begge parter med tungvint enn nødvendig.

Konserntilhørigheten innebærer mange fordeler, særlig med tanke på den digitale transformasjonen, men også på en rekke andre måter. Men kan det være fare for at avisene blir for like? Er det fare for at lokalt særpreg, egen redaksjonell profil og originalitet går tapt? Er innholdsutviklere på konsernnivå blitt konkurrenter til redaktørene? Er mediemangfoldet truet?

Basert på hva man ser fra et annet mediekonsern, kan det tyde på at dette er en utfordring.

Baneheia-saken og Birgitte Tengs-saken minner oss om rettsstatens skjørhet og om viktigheten av kritiske røster og god journalistikk. Hva er redaksjonens reaksjon på denne og lignende type saker? Bidrar disse sakene til bevisstgjøring, ikke minst om kriminal- og rettsjournalistikken?

Disse sakene er viktige og inspirerende for vårt arbeid. Dette minner oss om at vi som fjerde statsmakt også må være kritiske til institusjoner som det er høy tillit til. Alle må tåle å bli sett i korta, og de må tåle kritiske spørsmål. Det er vi som samfunn tjent med.