Dette ser ut til å bli året der Steinkjer tok mageplask i øvelsen innbyggerinvolvering minst tre ganger.

La oss ta en oppsummering:

Første gang: I vår skulle skolestrukturen i Steinkjer diskuteres. Det legges frem en rapport kommunen har bestilt fra et konsulentselskap.

Rapporten konkluderer med at det må skje noe med skolestrukturen. Politikerne som har fått meldt om elevnedgang og utfordringer i skolene år etter år, blir utrolig nok overrasket over dette. De blir tatt såpass på senga at de legger debatten død. Beslutningsvegring og bruk av offentlige penger blir det beste alternativet.

Folk er ikke blitt involvert i prosessen. Det kunne blitt brutalt.

Andre gang: Det settes i gang en navnekonkurranse for det nye kulturhuset. Bak det hele står et innleid PR-byrå som skal koste kommunen 160.000 kroner.

I jakten på forslag fra folket, skriver byrået på nettsidene: «Om du liker prosjektnavnet Jakob, kan du gjerne foreslå det».

Når PR-byrået legger frem sin navneanbefaling, er det Jakob de vil ha. Hovedbegrunnelsen er at navnet er foreslått mest av folket, og at dette forteller at navnet har satt seg godt blant befolkningen i Steinkjer.

Tredje gang: Et krevende kommunebudsjett skal opp til behandling. Det må kuttes. Dette vil ramme flere av de aller mest sårbare i Steinkjer. Budsjettet vil også være starten på en storstilt omstillingsprosess.

Derfor skal det visstnok være viktig å få bred støtte til dette budsjettet. Vise at man står sammen. Dette gjør at Sp, Ap, Venstre, SV, MDG og uavhengige kandidater samles på bakrommet.

De kommer til enighet før det har vært noen særlig debatt i det offentlige rom og i de politiske organene. Folket i Steinkjer droppes fra prosessen.

Disse tre historiene er egentlig for utrolige til å være sanne. Likevel har de nå kommet på kort tid.

Det mest spektakulære er navnekonkurransen der man oppfordres til å foreslå prosjektnavnet. Noe annet enkeltalternativ kunne da umulig blitt foreslått flere ganger. Om Jakob nå vinner frem, vil navnet aldri få det fotfeste i folket som det burde.

Metoden står til stryk. Tror man at folk er dumme?

Det mest alvorlige er imidlertid behandlingen av budsjettet.

Her har det visstnok vært viktig å stå samlet. Samtidig har man klart å utelate de 23.986 innbyggerne i Steinkjer, de som ikke er en del av den nye koalisjonen, fra prosessen. Det er jo ikke bare de som sitter i kommunestyret for Sp, Ap, Venstre, SV, MDG eller som uavhengige som skal involveres.

Dette vekker ikke tillit. Faren er at beslutningene som forankres i budsjettet ikke får den legitimiteten som er helt nødvendig.

I året som kommer, så vil vi ha debatter som mest sannsynlig vil medføre nedleggelser av barnehager, skoler og i eldreomsorgen i Steinkjer. Dette vil forandre Steinkjer for alltid.

Da kan vi ikke ha flere elendige prosesser.

Fornuftige kriterier vil da være at debattene skal skje åpent, med en levende posisjon og opposisjon, uten fiksfaks fra PR-byrå og at beslutningene bør få en reell behandling i folkevalgte organer.

Og om man liker konseptet å lytte til folket, kan jeg gjerne også foreslå det.

__________________________

Har du lyst å delta i debatten hos Steinkjer24? Send debattinnlegg til redaksjon@steinkjer24.no.