Lyden av brodder mot isen smelter sammen med summingen fra den ivrige praten som går når venner møtes i hyggelig selskap. For gjengen som er samlet ved biblioteket på Byåsen i Trondheim står en times gåtur på timeplanen.

Gågruppa i regi av Frivilligshetssentralen i bydelen har eksistert siden 2007, og denne gjengen lar seg verken stoppe av korona eller dårlig vær.

– Dette gir oss så mye. Det er sosialt, og så blir man svett og varm etter å ha gått tur, sier Odd Brodal.

Odd Brodal sørger for at gruppen møtes to ganger i uken. Det er rom for å velge ulike turer og tempo. Etterpå møtes de gjerne og drikker kaffe i en park i nærområdet. Foto: Håvard Haugseth Jensen

Sosialt og individuelt tilpasset

82-åringen er den som holder styr på gjengen, og ofte er de nesten 40 stykker som møtes for å gå formiddagstur. De velger ulike ruter, men når én time er gått og cirka fem kilometer er unnagjort, møtes de til en kopp medbrakt kaffe i disse koronatider.

Brodal har vært aktiv hele livet. Men selv om han har holdt på med fotball, slalåm, langrenn og ishockey, blir ikke gåturer kjedelig, om noen skulle tro det.

– Nei, vi går i marka og i motbakker, sier Brodal som også trener jevnlig på treningsstudio.

Hvis du går et par turer i uken og får opp pulsen underveis, er treningseffekt god, sier forsker Dorthe Stensvold. Foto: Mariann Dybdahl

Dorthe Stensvold er forsker ved CERG, NTNU. Deres forskning viser at bedre kondisjon er knyttet til lavere risiko for å tidlig død.

I høst publiserte de resultatene fra prosjektet Generasjon 100 i en forskningsartikkel. Målet med studien er å finne ut hvilken effekt trening har på helseutfordringene til eldre. Høy intensitet er et nøkkelord for å forbedre kondisjonen.

– Få opp pulsen når du går tur. Gå flere turer i uken hvor du får opp pulsen, og gå gjerne der det er litt kupert og noen gode motbakker, sier professor Stensvold.

Kle deg etter været og invester i godt fottøy slik at isete gangstier ikke er noen hindring. Gågruppa på Byåsen i Trondheim syns det er sosialt å gå på tur sammen, i tillegg til at de blir både svette og andpustne. Foto: Håvard Haugseth Jensen

Seks tips

Hun har flere gode tips til hvordan du kan få enda bedre treningseffekt av gåturen:

  • Gå raskt. Høy puls er viktig for å få bedre kondisjon.

  • Gå i motbakke. Gå gjerne en bakke som er litt lengre, slik at pulsen blir høy over litt tid (1–5 minutter). Å gå i motbakke kan være mindre belastende på knær og hofter når du skal ha opp pulsen.

  • Bruk staver. Det er bra for å styrke hele kroppen. Gir også litt trening for armene, og brukes armene aktivt er det lettere å få opp pulsen. Stavene kan være gode å ha for de med dårlig balanse.

  • Gå intervaller. Gå raskt mellom to lyktestolper og rolig mellom de to neste. Kan være motiverende og gir variasjon i måten du gjennomfører gåturen på.

  • Ha musikk på øret. Mange vil ha det for å slippe å høre sin egen pust. Noen studier har vist at folk opplever lavere nivå av stress og ubehag når de hører på musikk under trening. Men ikke alle trives med det. Folk må vurdere hva som er best for dem.

  • Gå tur med en venn. Det kan være et fint push og virke motiverende. Spinningsykler eller tredemøller er fine å bruke hvis man skal trene sammen med noen som er veldig mye bedre eller dårligere trent enn seg selv.

En gåtur i godt selskap gjør godt for både kropp og sjel, mener Halldis Hjelmen. Og etterpå er det deilig å slappe av godstolen. Foto: Håvard Haugseth Jensen

Tur først, så godstolen

Halldis Hjelmen vet godt hvor viktig det er å få opp pulsen. Å bli andpusten hører med i løpet av gåturen.

– Å gå disse turene gjør godt for kropp og sjel. Etterpå kan man tillate seg å slappe av i godstolen, smiler hun.

Sammen med ektemannen Arvid, møter hun opp på turene i regi av gågruppa så ofte som mulig. I tillegg går de turer i Bymarka. Å vite at noen venter på dem gjør det ekstra lett å finne fram turtøyet. Etterpå leser de av skrittene som logges på smarttelefonen.

Odd Brovold anbefaler tur som trening på det varmeste. Spesielt i mørke vintermåneder gjør en gåtur susen, ikke minst når sola skinner som denne formiddagen.

Ruth Blomlie, Ingeborg Fjelstad og Halldis Hjelmen syns det er hyggelig å gå tur sammen. På det meste er nesten 40 stykker med på turene som varer i cirka én time. Foto: Håvard Haugseth Jensen

– Å gå tur er enkelt. Det er bare å kle seg etter været. En gang var det tjue minusgrader da vi skulle gå. Vi gikk ikke så langt, men vi kom da oss ut, sier Brovold med et smil.