Flytende margarin, myk margarin, ulike typer oljer, smør og smørblandinger som Bremykt og Brelett. Mulighetene til steking, baking og på skiven er mange. Men hva bør du egentlig gå for?

I 2017 ledet Erik Arnesen en gruppe som laget rapporten Kostråd om fett: en oppdatering og vurdering av kunnskapsgrunnlaget på oppdrag fra Helsedirektoratet.

Arnesen har master i ernæring og sitter i Nasjonalt råd for ernæring. Han har også jobbet mange år i Landsforeningen for hjerte- og lungesyke.

Rapporten konkluderte med at vi inntar for mye mettet fett:

14 prosent av energien i kosten vår kommer fra mettet fett, mens anbefalingen er mindre enn 10 prosent.

– Det er ikke kommet noe nytt siden den gang som tyder på at mettet fett er noe sunnere enn det var da, sier Arnesen.

I rapporten konkluderte de blant annet med følgende, som også er sentralt i dagens kostråd fra Helsedirektoratet:

  • Smør, hard margarin og annet spisefett er en av hovedkildene til mettet fett, sammen med melk og meieriprodukter, som fete oster, helmelk, fløte, rømme og creme fraiche, samt kjøtt og kjøttvarer, som bacon, pølser, salami og farsemat.

  • Velg planteoljer, flytende eller myk margarin i stedet for produkter med mye mettet fett og lite umettet fett. Eksempler på det siste er smør, harde margariner, palmeolje og kokosfett.

Erik Arnesen anbefaler planteoljer til steking, i stedet for smør. – Men ikke tenk at du kan pøse på med olje fordi det er sunt. Det kan bli for mye av det gode med tanke på hjerte- og karrisiko, også når det gjelder olivenolje, sier Arnesen. Foto: Privat

Få studier

Han påpeker at det er gjort lite forskning på helseeffektene av å bytte ut smør med margarin eller omvendt.

– Vi vet at å bytte smør med margarin har en veldig gunstig effekt på kolesterol og fettstoffer i blodet. Lavt kolesterol over tid er gunstig. Men samtidig er det veldig få epidemiologiske studier som har vist effekt på hjerteinfarkt, sier Arnesen.

Han mener det handler om mengde.

– Om man sammenligner en teskje med meierismør med en teskje med mykt margarin, så har det sannsynligvis ikke noe å si for helsen hva man velger. Men om man bruker større mengder, så har det større effekt å bytte smør med margarin, sier Arnesen.

Noen varianter av smør og margarin. Her er produktene sortert fra den med minst mettet fett øverst, til den med mest mettet fett nederst. Foto: Bård Bøe

Oversikt: Mettet fett i ulike matvarer

Det anbefales at mindre enn 10 prosent av energien i kosten vår bør komme fra mettet fett. I Norge lå vi i 2018 på 15 prosent.

– Det er vesentlig høyere enn det som er anbefalt, sier Linda Granlund, divisjonsdirektør i Helsedirektoratet.

15 prosent mettet fett daglig utgjør i snitt 45 gram mettet fett per person. Skal man redusere til anbefalt inntak på 10 prosent, vil det si en reduksjon på 15 gram mettet fett daglig.

Men hva skal til for å klare dette? Her er noen eksempler på hvor mye mettet fett noen typer smør, margarin og oljer inneholder og hvordan du kan få ned mengden mettet fett i kostholdet:

Hvorfor vi spiser for mye

Selv om Helsedirektoratet ønsker at nordmenn skal spise mindre mettet fett, har de ikke konkrete mengdeanbefalinger for smør, margarin og olje.

– Da blir det så veldig «ja»- og «nei»-mat av det. Alt kan spises, bare i varierende mengder. Men synes du meieirsmør er veldig godt, spis det i helgen. Så kan du heller bruke myke margariner til hverdags, sier Granlund.

Men hva er så årsaken til at vi spiser for mye mettet fett? Granlund mener mange tror at mettet fett er frikjent, ut fra medieoppslag den siste tiden. Det stemmer ikke, sier hun.

– Det er tvert imot en styrket sammenheng mellom høyt inntak av mettet fett og risiko for hjerte- og karsykdommer.

Planteoljer kan være et godt alternativ til steking, ifølge Erik Arnesen. Foto: Bård Bøe