Hjemme på Håkonshella i Bergen har Trude Squibb (41) hentet frem et lite, oransje gummibånd fra skapet. Selv om den bare veier noen gram, kan strikken gjøre at hun kjenner det brenne i musklene.

– Til vanlig trener jeg mye med vekter. Jeg får den samme følelsen av belastning på musklene med strikk, sier Squibb.

Vanligvis trener hun variert mange ganger i uken, men crossfit-lokalet og treningssenteret hun bruker har vært stengt i flere perioder det siste året.

– Man har måttet gjøre det beste ut av situasjonen og trene hjemme. Da er strikken helt super, sier Squibb.

– Den tar veldig liten plass og er enkel å ta med seg over alt, sier Trude Squibb om treningsstrikken. Foto: Marita Aarekol

Hun kombinerer gjerne strikkøvelser med andre former for hjemmetrening.

– Jeg synes det er en gøy måte å trene på. Det er veldig mange andre som trener med strikk, og det er lett å finne inspirasjon til øvelser, sier Squibb.

Inspirasjonen henter hun fra Instagram, Youtube og treningsblogger.

– Jeg har ikke så veldig mye utstyr tilgjengelig her hjemme. Strikken bidrar til at jeg føler at jeg får trent hele kroppen godt likevel, sier hun.

– Man skal ikke gå mange meterne på denne måten, før man kjenner det veldig godt i lårene, sier Trude Squibb. Foto: Marita Aarekol

– Like effektivt som vekter

Marius Steiro Fimland er professor i bevegelsesvitenskap ved NTNU og forsker ved Unicare Helsefort rehabiliteringssenter. Der har han blant annet forsket på effektive måter å trene med strikk på.

Fimlands forskning viser at man kan trene overkroppen like effektivt med strikk som med manualer.

– Hvis jeg bare skal trene med strikk, holder jeg gjerne på i rundt 25 minutter, sier Squibb. Foto: Marita Aarekol

Han trekker frem én åpenbar fordel med strikktrening: T

ilgjengeligheten.

– En strikk er lett å bruke. Den er lett og tar liten plass. Dermed kan man ta den med seg overalt og enkelt pakke den bort igjen. I tillegg er en strikk relativt rimelig, sier Fimland.

Han trekker også frem at det er veldig liten skaderisiko forbundet med strikktrening.

– Det vi har funnet i enkelte studier er at særlig overkroppen kan trenes tilsvarende bra med strikk som med vekter og apparater.

– Strikktrening er en effektiv erstatning dersom man ikke har tilgang til et treningssenter, eller er på reise, sier Marius Steiro Fimland. Foto: Privat

Da Fimland forsket på effekten av strikktrening sammenliknet med manualer, gjorde han et overraskende funn. Det viste seg nemlig at selv om muskelaktiviteten i øvelsene var noe høyere med manualer enn med strikk, ga strikktreningen betydelig høyere aktivitet i støttemusklene.

Å trene med strikk kan med andre ord gi en bonuseffekt til flere muskler samtidig.

– Fullt mulig å bygge muskler med strikk

Professoren sier strikktrening egner seg særlig godt til skuldre og frem- og bakside av overkroppen.

– De som sitter mye i ro og sliter med såkalt kontornakke, kan ha stort utbytte av å trene skuldre og nakke med strikk, sier han.

Han sier det også er fullt mulig å bygge muskler med strikk.

– For å bygge muskler må man belaste musklene, og det kan man gjøre med strikk. For å få synlige resultater må man ha kontinuitet i treningen over tid, og øke motstanden regelmessig, sier han, og utdyper:

– Det er det samme prinsippet som med vekter eller apparater. Man må øke belastningen på musklene gradvis. Bruker man en strikk med samme motstand og likt antall repetisjoner, vil man ikke oppleve progresjon, sier Fimland.

  • Han fikk i oppdrag å utvikle et sett strikkøvelser for de ansatte i selskapet KLP. Se øvelsene i faktabok.

Trekker frem én utfordring med strikktrening

En treningsstrikk er lett i starten og gir mer motstand etterhvert som den blir tøyd. De fleste strikkene kommer i ulike tykkelser og farger, som indikerer motstandsgraden på dem.

– På den måten kan man enkelte justere hvor krevende treningen skal være og tilpasse ulike muskelgrupper, sier Ole Eriksrud.

Han er førsteamanuensis ved Institutt for fysisk prestasjonsevne på Norges idrettshøgskole.

– Motstanden i strikken øker etter hvert som den blir tøyd. Det betyr at den største belastningen kommer i slutten av bevegelsesbanen. Det er ikke nødvendigvis hensiktsmessig i alle tilfeller.

– Man bør se over at det ikke er sprekker i strikken. Da er det på tide å fornye den. Treningsstrikker har ikke ubegrenset levetid, sier Ole Eriksrud. Foto: Norges idrettshøgskole

Dytte- og draøvelser

Han anbefaler å bruke strikken til dytte- og draøvelser.

– Det finnes en rekke variasjoner av at man for eksempel fester strikken i veggen og dytter bort fra deg, eller trekker til deg. Dette gir et godt stimuli til musklene.

– Det er også nyttig med press-øvelser, hvor man enten presser rett opp eller rett frem, sier Eriksrud.

Han mener også at utfall er en egnet øvelse med strikk.

– Med utfall forflytter man seg horisontalt med motstand fra strikken som er festet rundt midjen eller livet. Det er også god balansetrening, sier han.

Eriksrud påpeker at det er viktig å ha et godt forankret feste til strikken til de øvelsene som krever det.

– Man bør sikre at den sitte godt. Hvorfor ikke montere en krok i veggen et sted som egner seg? foreslår han.

Eriksrud trekker frem én mulig utfordring ved å trene med strikk:

– Det kan være vanskeligere å måle konkret fremgang på samme måte som med vekter. Samtidig kan man sette seg funksjonsmål, og kjenne at øvelsene er enklere å utføre. Det synes jeg er en vel så viktig målsetting som at man skal løfte tyngre, sier han.

– Man kan trene hele kroppen med strikk. Jeg har brukt den mest til å trene bein og rumpe, sier Trude Squibb. Foto: Marita Aarekol

Strikk på ferie

Hjemme på Håkonshella har Trude Squibb gjort seg ferdig med sine vanlige strikkøvelser.

– Når jeg kjenner at det brenner i musklene, tenker jeg at det er effektiv trening. Den følelsen får jeg definitivt med strikken, sier hun.

Hun sier hun kommer til å fortsette å bruke strikk til trening når treningssentrene åpner som normalt.

– Når jeg skal reise på ferier igjen, blir også treningsstrikken med i kofferten, sier hun.

Har du spørsmål om trening, kosthold og helse? Hver fredag vil våre eksperter svare på spørsmål fra leserne. Du kan stille ditt spørsmål under her, så får du kanskje svar.