– Vi har vinket farvel til lønninger i millionklassen for å leve nærmere det som virkelig er viktig i livet, ha litt mindre stress i hverdagen og å kunne velge selv hva man skal gjøre når.

Gunn Helene Arsky (49) bodde i Oslo og hadde hatt fast jobb som ernæringsfysiolog i Bama da hun og ektemannen Juha Rossi (63) begynte å leke med tanken på å gjøre noe nytt.

– Ungene begynte å flytte hjemmefra og vi tenkte på muligheten for å flytte avgårde og jobbe mindre, sier hun.

SA OPP JOBBEN: – Vi går til et liv hvor vi skal forbruke mindre, være mer bevisste i de valgene vi gjør, eie litt færre ting og leve litt enklere - uten at det skal gå på bekostning av livskvalitet, sier Gunn Helene Arsky (49). Foto: Privat

Nøye planlegging

De startet med to store excel-ark. Der noterte de fordeler og ulemper, egne preferanser og regnet på kostnadene.

– Vi satte opp et grundig budsjett for å kontrollere at dette kom til å gå rundt økonomisk. For det er klart det er en risiko å ta, sier Arsky. Jobben i Bama hadde hun hatt i ni år.

Resultatet ble en ny tilværelse i Halden - et sted de hverken har venner eller slekt. Kravene var mange: Huset måtte ha plass til yogastudio, matkurs, musikkrom og skrivestue.

– Her fant vi alt dette - og mer. Det er til og med rådyr i hagen. Og yogastudioet er allerede innredet, sier Arsky.

UNDERVISER HJEMME: Gunn Helene Arsky (49) har yogatimer i eget hus to ganger i uken. Foto: Privat

Har mistet 75 prosent av inntekten

Åtte til fire-jobben er nå byttet ut med egne yogakvelder, kostholdsforedrag og ernæringsrådgivning for bedrifter.

Selv om Arsky har fått en mer fleksibel hverdag, har hun imidlertid måttet ofre noe.

– Inntekten min er 25 prosent av hva den var. Men samtidig har vi kunnet selge huset og bli gjeldsfrie, og dessuten fått et større og mer moderne hus til en brøkdel av prisen i Oslo.

FRA OSLO TIL ØSTFOLD: Gunn Helene Arsky (49) og mannen fikk større og mer moderne hus da de flyttet til Flatland i Halden. Dessuten ble de gjeldfrie. Foto: Privat

Vurderer du frilanstilværelsen? Her er Gunn Helenes tips for å lykkes:

1. Få en så god oversikt som mulig over økonomien på forhånd

– Dette er avgjørende for å kunne senke skuldrene. Når huset er solgt, og nytt bosted kjøpt, når alle faste utgifter summeres opp, og man legger til litt for hverdagskos som ost og vin - hva betyr dette for den månedlige inntekten? Når du vet hvor stor den må være, har du et mål for arbeidet ditt.

2. Husk på pensjonen din

– I vårt tilfelle setter vi av en god slump penger som vi kaller pensjonsfondet mitt. På den måten har jeg en trygghet, selv om inntekten nå daler betraktelig.

3. Ha fokus på det som er viktig for deg

– Familie, venner, reiser, natur, hobbyer? For meg er det skriving. Kanskje det blir en roman? Flere ernæringsbøker? Gjør mer av det du blir glad av og mindre av det du føler deg forpliktet til.

4. Undersøk boligområdene på det stedet du tenker å flytte til

– Vi vurderte både Halden, Fredrikstad eller Moss, men kjente ikke områdene. Derfor dro vi på kjøreturer og fikk en følelse av stemningen, solforholdene og menneskene der. På den måten kunne vi utelukke noen steder og fokusere innsatsen på de bra stedene.

5. Gjør research på mulighetene dine for å bli frilans

– Kanskje du har noen kontakter allerede? Kanskje venner har noen bekjente der du skal flytte? Ta mot til deg og spør om det kan være interessant med samarbeid når du går over i ditt nye liv. Husk at Facebook er utrolig bra for rimelig reklame. Jeg brukte det aktivt for å promotere yogaklassene og fermenteringskursene mine.

6. Når du vel er i hus, nytt liv er startet og mulighetene ligger foran deg - følg hjertet ditt.

– Du er ikke forpliktet til å ta på deg oppdrag. Samtidig vil du bli forbauset over alle tilbudene som plutselig vil komme.

7. Vær innstilt på å nedskalere forbruket

– Vi har kastet, gitt bort og solgt masse. Det kjennes godt å eie litt mindre, mindre å ta ansvar for. Vi kan veldig godt klare oss med mindre, de fleste av oss. Men kvaliteten skal vi ikke fire på. Livet blir godt og ekte når vi elsker mennesker og bruker ting, ikke omvendt.

– Har du bolig i et pressområde, selger den og kjøper et annet sted, kan du både få en bedre bolig, bli gjeldfri, og attpåtil ha penger til overs, sier forbrukerøkonom i Sparebank1, Magne Gundersen. Foto: Fotograf Ørnelund AS

Forbrukerøkonom: Dette bør du tenke på

Forbrukerøkonom Magne Gundersen sier man skal tenke seg godt om før man hopper inn i en frilanstilværelse.

– Mange har en romantisk forestilling rundt dette å flytte på landet, for seg selv eller lignende. Finn noen rundt deg som er ærlig i tilbakemeldingene, og som kan si om planen din er realistisk å gjennomføre.

Dette må du finne ut det før du brenner alle broer, fortsetter han. Skulle du angre, kan du ende opp med å ta jobber med lavere lønn - eller i verste fall ikke få arbeid i det hele tatt.

– Skaff deg oppdragsgivere før du flytter, ikke omvendt. Vær forberedt på å bruke en del av tiden din på å skaffe avtaler. Du skal tross alt selge deg selv.

En fordel er ikke å satse alt på en gang. Bor dere to sammen, kan det være smart å gjøre som Arsky - at den ene satser frilans, mens den andre fortsetter som før med normal lønn.

– Da kan økonomien tåle at totalinntekten går noe ned, sier Gundersen.

Livskvalitet

Han fortsetter:

– Men så er det sånn at ikke alt er økonomi. Det å stresse mindre, ha friheten til å styre egen arbeidshverdag og være sin egen sjef, kan for mange ha stor verdi.

Arsky er én av dem.

– Siden vi tok over huset, har vi bare kost oss i visshet om at valget var riktig. Vi har vært flittige brukere av butikker og servicetjenester allerede og er slått av hvor utrolig hyggelige alle er. Vi nyter at dette skal bli vårt nye liv, sier 49-åringen.