Å stresse mindre er noe de fleste av oss kunne hatt godt av.

Enten du er i en travel eksamensperiode, har hektiske dager på jobb eller henger etter i førjulstiden – med de rette appene kan du senke stressnivået et par hakk.

– Mange kan for lite om hva det gjør med kroppen å stresse over tid. Derfor kan apper for stressmestring, søvn og meditasjon være fine for å få riktig informasjon og fokus, sier foredragsholder og mental trener Christine Otterstad.

Hun mener de fleste kunne hatt nytte av å teste slike apper over kortere eller lengre tid.

– Du retter fokuset mot noe du trenger å jobbe med og får føringer underveis. Det er et relativt enkelt grep å laste ned en slik app, men det kan gi stor uttelling.

ERFAREN APP-TESTER: Sigve Losnegård. Foto: Privat

Åtte apper som gjør deg mer avslappet

Sigve Losnegård har flere års erfaring med å teste apper og skrive om teknologi for blant annet tek.no og Dagens Næringsliv.

Etter testing og egen erfaring har han kommet frem til åtte apper han mener vil gjøre deg til en mindre stresset person:

MED LYDEFFEKTER: Appen Noisli. Foto: Skjermdump

Noisli

En genial, enkel app med lyder du kan sette sammen på ulike måter. Her finnes alt fra fossefall til vind, togreise og kafélyder. Hver enkel lyd i miksen kan justeres, og du kan lagre disse miksene til innsovning, konsentrasjon, meditasjon og så videre.

Pris: 22 kroner

Tilgjengelig for Android og Ios. Også tilgjengelig på nettsiden.

Calm

Denne gir deg enkel mindfulness-meditasjon og vakre bilder å se på og avslappende lyder og historier å sovne til, blant annet lest av den engelske komikeren og filmskaperen Stephen Fry.

Pris: Gratis å laste ned. 500 kroner årlig for fullabonnement.

Tilgjengelig for Android og Ios.

Daylio

Her velger du humøret ditt og hva du har bedrevet dagen med. Du trenger ikke skrive noe, bare klikke. Du kan se statistikk over humør og aktiviteter. Kan låses med kode.

Pris: Gratis

Tilgjengelig for Android og Ios.

Foto: Skjermdump

You

En app som får deg til å gjøre overkommelige «mikrohandlinger» for å få et bedre liv, når det gjelder sinn, trening, kjærlighet og mat. Den kan stille deg spørsmål, som «hvordan har du det?», som du kan velge å svare på, eller så kan du lese andres svar. Når du har gjort noe den dagen, kan du velge å ta et bilde og/eller dele dine tanker med andre You-brukere. Jamie Oliver er en av dem som står bak.

Pris: Gratis

Tilgjengelig for Android og Ios.

KAN VÆRE NYTTIG Å HA: Daylio, You, Headspace og Mindfulness – sistnevnte norsk. Foto: Skjermdump
HEADSPACE: Appen lar deg velge hvor lenge du vil meditere. Foto: Skjermdump

Headspace

Denne gir deg små mindfulness-øyeblikk på en, to eller tre minutter, eller meditasjoner på opptil en time med rettledning eller uten. Fokusområder som helse, mot, anger, sinne, endringer, lykke, prioriteringer, produktivitet, meditasjon under treningsperioder, fokusering under studier. Engelsk.

Pris: Gratis prøveabonnement. 139 kroner per måned, 999 kroner i året.

Tilgjengelig for Android og Ios.

NORSK: Mindfulness er fin til innsovning. Foto: Skjermdump

Mindfulness

Denne appen er for de litt mer viderekomne. Her kan du angi bakgrunnslyder og lengde, fin til innsovning. Norsk stemme.

Pris: Gratis testversjon, 499 kroner per år for fullversjon.

Tilgjengelig for Android og Ios

SLEEP CYCLE: Appen analyserer hvor godt du sover. Foto: Skjermdump

Sleep Cycle

Måler og analyserer søvnmønsteret ditt. Du legger den ved siden av sengen og programmerer den til å vekke deg i løpet av et 30-minuttersvindu du angir. Du vekkes forsiktig når du sover som lettest i løpet av disse 30 minuttene, slik at oppvåkningen blir så lite brutal som mulig.

Pris: Gratis

Tilgjengelig for Android og Ios

Crack & break it!

Når vi er i tøysehjørnet: Denne appen er for deg som slapper best av når du får knust noe ;-)

Pris: Gratis

Tilgjengelig for Android og Ios

Vær selektiv

Cecilie Thunem-Saanum, foredragsholder og forfatter av boken «Tid til alt», har testet mer enn 50 apper for tidsstyring og søvnmåling.

Skal du bli mindre stresset, er rådet hennes å velge en app som ikke virker mot sin hensikt.

– Det skal ikke ta tid å styre tiden. De fleste appene jeg har testet krever tid og kontinuitet – og blir dermed forkastet av meg.

Thunem-Saanum påpeker at de fleste av oss er vanedyr.

– Derfor liker vi ting som er enkle og forutsigbare i en hverdag med mange x-faktorer. Men vær selektiv når du velger apper. Mang en app er nok i kategorien «kjekt å ha», og støver ned i en gjenglemt krok av telefonen.