Emilie Auli Karlsen rakk å fylle 17 år før hun fødte sitt første barn. Nå er hun 18, og snart mamma til to. Hun gleder seg, men sier det er mange ulemper ved å få barn i så ung alder.

Babyverden har tidligere skrevet om henne. Da fortalte hun hvortøft det var å være 16 år og gravid, og 17 år og nybakt mamma – og alle de sårende kommentarene og mobbingen som fulgte med.

Nå er ett år etter, og gravid igjen, er det blitt færre av de negative kommentarene, men de er langt fra borte.

Få unge mødre

Tall framedisinsk fødselsregisterfra 2014 viser at under 1,5 prosent av barna blir født av mødre som er under 20 år gamle.

Ekspertene

Nå får kvinner bare 1,76 barn i løpet av sin fruktbare alder mot 1,98 for fem år siden.

— Ønsker man en annen utvikling for Norge i fremtiden, må det legges mer til rette slik at kvinner kan få barn i begynnelsen av livssyklusen heller enn et stykke uti. Det er blitt et for stort fokus på at utdannelse og karrière er det viktige, det går nå på bekostning av det å skulle få barn,

i våres i i forbindelse med at SSB la frem ferske fødselstall.

— Fremmede mener det er for tidlig

Emilie Auli Karlsen forteller at familie og venner tok nyheten om at paret venter nummer to greit, men det er også mange bekjente og fremmede som mener det er for tidlig.

— Jeg blir kalt både det ene og det andre. Men det er heldigvis mer positivt nå enn sist gang, sier Auli Karlsen til Babyverden.

Mange synes det er spennende med unge mødre, og Auli Karlsen har til tider følt seg overlesset med spørsmål og kommentarer.Bloggenble en måte å svare mange på én gang, og få fortelle om sine opplevelser.

Ikke planlagt svangerskap

— Jeg møter på mange fordommer og får mye hat, både på nett og når jeg er på butikken og handler. Det er mange som har mye negativt å si om at jeg er gravid igjen. Tidligere tok jeg meg mer nær av det. Nå har jeg lært å overse mye av det negative, og heller fokusere på det positive, sier Auli Karlsen.

TYNGRE: Magen vokser fint, men Emilie synes det er tyngre å være gravid andre gangen. Foto: Privat

Hun ble selv født prematurt, og på grunn av komplikasjoner, er det ikke alle typer prevensjon hun kan bruke. I en periode var hun usikker på hva som var riktig å bruke. Resultatet viste seg et par måneder senere, da svangerskapssymptomene begynte å melde seg.

— Jeg trodde ikke at graviditetstesten ville bli positiv. Det kom som et sjokk, forteller hun.

Bestemte seg raskt for å beholde barnet

Med én gang var hun og kjæresten, Martin, usikre på om de var klare for å få ett barn til. De tenkte praktisk. Ikke bor de sammen, Emilie går fortsatt på skole, Martin er lærling, og de ønsket å fullføre utdanningen før de fikk flere barn.

— Jeg fikk raskt time hos legen. Der tok de ultralyd for å finne ut hvor langt på vei jeg var. Jeg var 10 uker gravid, og kunne se barnet og høre at hjertet slo. Da var det ikke noe jeg trengte å tenke mer over,vi ville beholde barnet, forteller hun.

Ønsker å fullføre videregående

Parets første datter, Sarah-Isabell, er nå 16 måneder gammel. I slutten av januar blir hun storesøster.

Emilie går i første klasse på helse- og oppvekstlinjen. Utdanningen er toårig. Emilie håper å få fullføre sammen med resten av klassen, svangerskap, fødsel og barseltid til tross.

— Skolen er flink til å tilrettelegge, men vi får se hvordan det blir. Jeg tror nok jeg kommer til å være på skolen når det er prøver og sånt. Martin kan jo ha babyen hvis jeg har en prøve på skolen, eller noe annet viktig, og hvis ikke hjelper familien dersom det trengs. Sarah-Isabell går i barnehagen, sier Emilie.

Emilie og Sarah-Isabell bor alene. Martin bor fortsatt hos foreldrene sine. Emilie håper de flytter sammen etter at datter nummer to blir født på nyåret.

FÅR SØSKEN: Sarah-Isabell blir storesøster i januar. Foto: Privat

— Jeg er i praksis alenemor. Martin er her én gang i uken og annenhver helg, sier hun.Hun får penger av NAV som aleneforsørger. Men det er ikke akkurat lukrativt å være skoleelev og mamma. Det er også mye av grunnen til at Emilie er så opptatt av å bli ferdig med utdannelsen – fødsel til tross.

— Jeg gleder meg til å tjene penger selv.

Når hun er ferdig med videregående vil hun være tobarnsmamma med barn på ett og tre år.

Vil ikke anbefale unge å få barn

18-åringen gleder seg over å være mamma, og ser frem til at jente nummer to skal komme til verden.

Fordelene ved å være ung mor, mener Emilie er at hun har mer mer overskudd, og at hun gjerne får tettere bånd med barna på grunn av mindre aldersforskjell.

Hun legger likevel ikke skjul på at det er mange utfordringer ved å få barn så ungt. Inntekt er én ting, kommentarene er en annen. Ansvaret som følger ved å bli forelder trodde Emilie ville bli vanskeligere.

Men hun merker at hennes liv er markant annerledes fra vennene på samme alder.

— Jeg merker forskjell i behov og tankegang. Jeg har for eksempel ikke vært på så mange fester. For meg blir det feil å ha barnevakt for at jeg skal ut og drikke med vennene mine. Ungdommer på min alder drikker seg jo ofte fulle og gjør dumme ting. Festing har aldri vært viktig for meg, og jeg føler ikke jeg mister noe når jeg blir hjemme med Sarah-Isabell i stedet, sier Emilie.

Likevel merker hun at det sosiale livet er vanskeligere å få til enn det hun kanskje skulle ønske.

— Jeg har mistet mye av min egen fritid siden jeg ble mamma så tidlig. Nå må alt planlegges – jeg må få ordnet med barnevakt om jeg skal ut, og jeg har ikke så mye penger, sier Emilie.

Emilie ser ikke for seg at det blir flere barn – i hvert fall ikke på en god stund.

— Jeg er 18 år og venter mitt andre barn. Kanskje jeg vil ha et barn til om fem år eller noe, men akkurat nå føler jeg meg ferdig med å få barn, sier hun.

Vil du lese flere interessant artikler om graviditet og spedbarnstid?

Artikkelen er skrevet av Babyverden.