Gode nyheter til deg som skal finne leiebolig: I Stavanger og Kristiansand har leieprisene stupt.

Så mye som 30-40 prosent siden 2014, ifølge Bjørn Erik Øye, partner i Prognosesenteret.

— Etterspørselen forsvinner. Men det er ikke negativt, for det gir unge mulighet til å komme til byen. Før hadde man ikke mulighet til å bo i Stavanger sentrum som nyutdannet sykepleier, men det har man nå, sier Øye.

I Oslo er det utleiers marked, mener han, men nivået er ikke «sky high».

— Leiemarkedet er spesielt. Med det presset man har på boligmarkedet i Oslo skulle man tro leiemarkedet gikk i taket. Men de som leier er ofte studenter, skal bo kort og har begrenset betalingsevne, sier Øye.

Det har vært for få boliger i Bergen, men balansen er grei nå for tiden. I Trondheim er leiemarkedet ganske balansert fordi tilbudet har vært jevnt over tid, mener Øye.

Disse boligannonsene bryter med loven:

— Kan oppnå høyere pris nå

Rogaland har vært i en særskilt markedssituasjon på grunn av oljebransjens utfordringer og har hatt kraftige prisreduksjoner, men dette ser ut til å stagnere, mener Vibecke Lyse Augdal, administrerende direktør i Utleiemegleren.

Hun og kollegene rapporterer om at det er flere på visning over hele landet enn det har vært siste tiden.

— Så pulsen i leiemarkedet er høyere, men det er naturlig på denne tiden når det nærmer seg studiestart, sier Augdal.

— Mange utleiere har det siste året opplevd stagnasjon i leieprisutviklingen, eller en lav prisøkning. Leier de ut nå når det er høyere aktivitet vil de kunne oppnå en høyere pris.

Augdal tror ikke studenter vil slite med å finne seg bolig om dagen, og hun mener det på landsbasis er leietagers marked fordi det er mange ledige utleieboliger.

IKKE NEGATIVT: Unge kan få råd til å flytte til sentrum når prisene går ned, påpeker Øye i Prognosesenteret. Foto: Tatiana Popova

— Ikke noe særlig prisstigningDet kan være prisstigningen på leieboliger kommer nå, og at det blir vanskeligere å få tak i leiebolig i de store byene, tror Lars Aasen, daglig leder i Leieboerforeningen.

— Mange har undret seg over hvorfor det ikke har vært noe særlig prisøkning de siste årene. Det er ikke noen stor økning i leieboliger, det er ikke færre studenter, sier Aasen.

Når det er utleiers marked stiger prisene, og så ser man at boliger i dårligere stand blir lagt ut for leie, erfarer han.

Brutte løfter, ødelagte hytter og millionkrav:

Villige til å bo utenfor byen

Augdal i Utleiemegleren forteller at de har fått flere henvendelser i sommer fra europeere som skal jobbe i Oslo og er på jakt etter bolig.

— Det er interessant å høre at de spør etter boliger i Oslo og i neste åndedrag nevner sånn som for eksempel Ski, Drammen og Lillestrøm.

De opplever at byene utenfor er en del av Oslo fordi de kommer fra større byer og er vant til å bruke kollektivtransport når de skal på jobb, erfarer Augdal.

Hun mener leietagere muligens må tilpasse seg med tanke på beliggenhet, type bolig og hva de har råd til å leie. Studenter som er villige til å bo utenfor randsonen i storbyene vil kanskje ha mer å velge i, og som passer lommeboken.

Interessert i boligmarkedet? Les mer her:

Følg oss på Instagram for inspirasjon og interiør, @boligoghjem!