Det er mye enklere å være to på boligmarkedet. Derfor går noen sammen med venner eller familie for å få råd til mer bolig, eller få råd i det hele tatt.

Barndomsvenninnene Katrine Solvåg og Trude Neergård flyttet sammen i kjøpt leilighet 1. mars i år.

Etter et halvår i samme kollektiv innså de at de like gjerne kunne kjøpe sammen. Og det har de spart penger på.

Nå betaler venninnene cirka 7000 kroner hver på lånet pr. måned, pluss felleskostnader. Tidligere måtte de ut med 8500 kroner i leiekostnader. I tillegg

slik alle får.

— Vi hadde ikke kommet oss inn på boligmarkedet hvis vi ikke kjøpte sammen. Vi slo oss sammen så vi fikk en helt annen pott å jobbe med. Vi ville aldri kunne spare oss til samme beløp som boligen kan stige, sier Solvåg.

For 3,32 millioner kroner fikk de 66 nyoppussede kvadratmeter på St. Hanshaugen i Oslo. De brukte litt tid på å lete etter en leilighet som sto til budsjettet på 3,6 millioner kroner, og som hadde to likeverdige soverom.

Leier frivillig:

Dette må man snakke om før man kjøper sammen

— Med dagens høye boligpriser kan veien inn på boligmarkedet være med en venn eller søsken, sier Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i Dnb.

Hun anbefaler at man går gjennom flere scenarioer på forhånd for å unngå krangling: Hva hvis den ene vil pusse opp og ikke den andre? Hva om en har hatt fest og noen har danset hull i parketten med høyhælte sko? Hva om en får seg kjæreste som nærmest flytter inn? Hva skjer hvis en vil flytte ut? Ønsker dere like mange TV-kanaler, like raskt internett?

FELLESROMMET: - Det er kjekt å kunne dele, sier Katrine Solvåg. Hun og venninnen deler stue, kjøkken, bad og en del utgifter. Foto: Marschhauser, Synne Hellum

— Det er viktig å bli enige om utfallet hvis noe skulle skje. Jo mer som blir skrevet ned og avtalt på forhånd, jo færre konflikter. Bruk gjerne en samboerkontraktsom utgangspunkt, her kan dere skrive ned eiendeler og hva som skal gjelde hvis noe skjer, sier Sandmæl. Hun anbefaler at man har noen husregler som dreier seg om vedlikehold, vasking, rydding og lignende.

— Det er også viktig å tinglyse sin del av boligen. Hvis en skulle få betalingsproblemer kan ikke kreditor ta pant i hele huset.

Derfor er det mye billigere å eie enn å leie:

Venninnene har felleskonto— og kort

Både Solvåg og Neergård er single. Hva gjør de hvis de får seg kjæreste?

— Avtalen vår revideres en gang årlig. Hvis en av oss vil ut er det lov. Vi er begge enige om å prøve etter beste evne å holde på leiligheten i tre år. Derfor har vi kjøpt selveier, fordi det går an å leie ut hvis renten går i taket eller noe annet skjer, sier Solvåg.

Venninnene deler ikke bare husleie og låneutgifter, alt av økonomisk betydning deles i to.

Hver måned setter de inn 2500 kroner hver på en felleskonto med tilhørende felleskort. Pengene går til mat, såpe, sjampo og lange lørdag- og søndagsfrokoster.

Boligkjøperne bør få 14 dager på seg, mener Forbrukerrådet:

— Må ha lang horisont

— Skal du kjøpe med en venn, må du være sikker på at dere har samme tidsperspektiv – og det bør være langt, sier Endre Jo Reite, privatøkonom og konsernbanksjef personmarked i SpareBank 1 SMN.

Reite har tidligere uttalt at vennekjøp ofte ender i konflikter.

- Det å kjøpe en bolig er en langsiktig investering. Utsiktene nå til prisstigning er lavere, derfor må horisonten være lenger.

Man risikerer at livene utvikler seg i ulik retning, påpeker Reite. At en får seg kjæreste og andre behov.

— Kjøpet man gjorde med vennen kan ende opp til hindring for at man får etablert seg med partneren. Men det finnes unntak, hvis begge tenker langsiktig og hvis alt er ryddig med tanke på avtaler, sier Reite.

Det viktigste man avtaler er hva man gjør hvis den ene må eller vil flytte ut, mener han. Får man flytte selv om den andre sitter igjen med tap, eller må man bli værende en stund?

Sjekk Instagram-kontoen vår, @boligoghjem. Smekkfull av deilig interiør.

Interessert i boligmarkedet? Mer her:

Skal du selge bolig? Dette bør du tenke på: