– Utsikten i seg selv er verdt det, sier Malene Foss (26).

Fra kjøkken- og stuevinduene er det panoramautsikt over Lyngdal, og de er de eneste som ser både Rosfjorden og Kvavikfjorden fra huset sitt.

Hun og ektemannen Per Christian Foss (31) måtte gjennom en lang søknadsprosess og mye grunnarbeid før huset deres sto ferdig høsten 2017.

– Det tok tid å opparbeide tomten og 150 meter med ny vei. Det måtte mye sprenging til, forteller Malene, som tar lærerstudier på nett mens hun er hjemmeværende med datteren Matilde (3).

Malene Foss er godt fornøyd med resultatet av husbyggingen. Hun liker å drive med interiør og har kost seg med både planlegging, valg underveis og innredning. Foto: Irene Sandved Lunde

Tomt med utfordringer

Tomten var det faren til Per Christian som eide, og huset har de fått hjelp til å tegne av den lokale arkitekten Karl-Petter Kristensen. Han synes prosjektet var spennende, men litt mer krevende enn vanlig.

– Utfordringen har vært tomtens beliggenhet. Den ligger høyt oppe på en kolle, med panoramautsikt og mye sol. Det er bratt fjell foran huset, og tomten er ganske smal, sier Kristensen.

For å få plass til en større garasje på baksiden av huset, måtte det ligge ganske langt fremme på tomten.

– Utfordringen da ble blant annet silhuettvirkning og at huset ikke skulle bli for dominerende. Vi har senket huset så langt ned i terrenget som mulig.

I den andre utstikkeren på huset er det innredet til stue. Her kan man sitte og nyte utsikten over Lyngdal og fjordene utover. Foto: Irene Sandved Lunde

Utsikten i fokus

– Vi har jo bygget på en fantastisk utsiktstomt, så det var viktig for oss med et hus som ville ha nettopp utsikten i fokus, sier Malene.

Dermed har huset fått store vinduer som slipper inn masse lys, og som rammer inn det flotte naturmaleriet utenfor. Det er lett å bli stående lenge ved vinduet for å betrakte de grønne slettene, fjordene, skogene og husene som strekker seg utover i Lyngdal.

Hun har hentet inspirasjon til huset fra flere profiler på Instagram. Særlig inspirasjon til utformingen av de to utstikkerne har hun hentet fra instagramprofilen @maritfolland.

På resten av huset har arkitekten valgt valmet tak for å dempe høyden på huset.

I kjelleren har de bygget to utleieleiligheter, samt treningsrom til seg selv. Etter hvert er planen å lage bad og to soverom der. I etasjen over er det meste ferdig, med to inngangspartier der det ene praktisk nok leder rett inn på vaskerommet. Et stort kjøkken som henger sammen med spisestuen og stuen ligger ytterst, og innenfor er det gang, barnerom, hovedsoverom, bad og gjestetoalett.

Både kjøkkeninnredningen, håndtakene, vasken, armaturen, benkeplaten og veggen bak er holdt i mørke farger. Dette skaper et rolig og stilfullt uttrykk. Kontrastene skapes med varme interiørdetaljer i tre. Foto: Irene Sandved Lunde
I rommet mellom stuen og kjøkkenet har familien fått plass til et stort spisebord. Ut til gangen har ekteparet Foss valgt skyvedør, noe som er gjennomgående for alle dørene i huset. Det sparer mye plass. Alle dører og karmer er svarte. Nesten ingen av veggene i huset er hvite, her i spisestuen er det valgt en varm linfarge. Siden hele vestsiden av huset består av vinduer, er det fint å lune ned veggene litt slik at man ikke trenger å ha på seg solbriller inne. Foto: Irene Sandved Lund
I TV-kroken har Malene valgt en varm terrakottafarge til veggen som skaper en fin lunhet i stuen. – Jeg synes den harmonerer godt med de andre fargene vi har her. Jeg prøvde en annen farge der først som jeg aldri fant fred med, og synes livet er for kort til å ikke male om hvis man er misfornøyd, sier hun. Foto: Irene Sandved Lunde

Lun stemning

I byggeprosessen fikk lærerstudentens interiørinteresse virkelig bein å gå på.

– Jeg har alltid hatt øye for detaljer og trives godt hvis jeg klarer å skape en god lunhet som gjør det koselig å være hjemme. I byggeperioden blomstret naturlig nok interessen ekstra mye, og det har vært mange valg å ta. Både mannen min og jeg er ganske impulsive av oss og bruker ikke lang tid på å bestemme oss – på både godt og vondt, sier hun.

I det moderne og funkisinspirerte huset har hun vært bevisst på å skape en god stemning.

– Jeg liker det lunt og koselig og at det ikke er for stivt. For å myke opp og skape en helhet har jeg brukt mye naturlige materialer i interiøret. Detaljer i eik er en favoritt, i tillegg til saueskinn, gulvtepper og andre tekstiler.

Innredningsfilosofien hennes er hun klar på.

– Vi har ikke råd til så dyre møbler, men jeg vil gjerne vise at det går an å ha det fint selv om man ikke innreder med dyr design. Jeg handler også en del brukt.

Hun har delt bilder fra byggeprosessen og tiden etterpå på Instagram-kontoen sin @husefjell og har fått stor respons på bildene.

Til venstre: Soverommet er som en lun hule med teppegulv, gardiner fra gulv til tak og kalkmalte vegger. På veggen henger kunst laget av en lokal kunstner i Lyngdal; AinaRegina Photography. Til høyre: Innenfor hovedsoverommet ligger badet. Etter hvert er planen å bygge et bad i kjelleren også. Foto: Irene Sandved Lunde
Kjøkkenet er rommelig, funksjonelt og stilig, og Malene liker dette rommet spesielt godt. Her har hun store arbeidsflater, godt med oppbevaringsplass, og ikke minst direkte utgang gjennom vaskerommet. Foto: Irene Sandved Lunde
Kjøkkenet har en koselig spisegruppe som er plassert i den ene utstikkeren av huset. Her er det fint å starte dagen med god frokost og utsikt mot skogen og utover Lyngdal. Foto: Irene Sandved Lunde

Ikke helt alene

Selv om det virker som at huset ligger litt for seg selv, føler ikke Malene at de er alene.

– Vi bor egentlig veldig nær alt, men på grunn av den lange bakken opp hit virker det nok litt lengre. Det hjelper godt at vi kan se ut på sivilisasjonen og føle nærhet på den måten. Også er det fint at vi har leieboere i kjelleren, spesielt de ukene mannen er på jobb i Nordsjøen, sier hun.

Favorittplassen hennes i huset er ved frokostbordet, der kan hun se skogen. Hun nevner også kjøkkenet og vaskerommet som praktiske og gode løsninger som fungerer kjempefint for familien.

– Utsikten er nok likevel uten tvil husets smykke, fastslår Malene.

Parets hus ligger på Bergsakerheia i Lyngdal og er tegnet av arkitekt Karl-Petter Kristensen. Fasaden mot vest har to utstikkere med store vinduer som rammer inn den flotte utsikten fra huset. Foto: Malene Foss