Tiden med rekordlave renter varer trolig nok ikke mye lenger. Sentralbanksjef Øystien Olsen har signalisert at styringsrenten skal opp på rentemøtet i september, noe som igjen kan bety at boligrentene også settes opp.

Tabellen under viser hvor mye mer du må ut med i måneden dersom boligrenten settes opp med ett prosentpoeng:

LånebeløpØkning i renter årligØkning i renter per månedØkning i renter per måned etter skatt
1 million10.000833642
2 millioner20.00016671283
3 millioner30.00025001925
4 millioner40.00033332567
5 millioner50.00041673208
SJEKK MULIGHETENE: Styreleder i Norges Eiendomsmeglerforbund, Kurt F. Buck, oppfordrer folk til å undersøke hvilke banker som kan gi deg best renteavtale. – En del av regneeksemplene vi har sett i avisene den siste tiden om hvor mye økte renter vil si for lommeboken, vil ikke slå til hvis forbrukerne kjenner sin «besøkelsestid», sier Buck. Foto: CF-Wesenberg/Kolonihaven

Nå er tiden inne for å prute på renten, mener styreleder i Norges Eiendomsmeglerforbund, Kurt F. Buck. Han mener at det de siste årene ikke har vært en naturlig konkurransesituasjon bankene mellom (les mer i faktaboksen).

BYTTET BANK: Pengebloggeren Eivind Berg byttet nylig bank for å få de beste rentebetingelsene på sitt private boliglån. Foto: Eva Helene Storm Hanssen / Moment Studio

I dag er imidlertid situasjonen en annen:

– Norske banker har nesten aldri hatt større overskudd enn de siste årene. Det har kanskje vært nødvendig for å styrke bankene, men nå går det mot slutten. De fleste banker har nå god kontroll på egenkapitalen, og lånemarkedet skal normalisere seg, mener Buck.

Hans råd til boligeiere er å benytte situasjonen til å «shoppe» rundt mellom bankene for å få de beste lånebetingelsene.

– Bruk forbrukermakten

En som har gjort nettopp det, er Eivind Berg, som driver blogg om personlig økonomi.

– Vi var ikke fornøyd med betingelsene vi fikk i vår tidligere bank, og så via Finansportalen at vi kunne få billigere lån andre steder. Da banken vår ikke ville skru ned renten vår, byttet vi til en annen med bedre betingelser, forteller Berg.

Berg hadde 2,165 effektiv rente før han byttet. Den tidligere banken satte ned renten i det familien hadde bestemt seg for å bytte bank, til 2,05 prosent. Familien fikk dermed prutet ned renten ytterligere i den «nye» banken. De endte med 1,99 effektiv rente.

– Alt som skulle til, var å sende en mail og henvise til renten i andre banker. Får du «nei», er det bare å bruke forbrukermakten din og bytte bank, sier han.

Se Bergs prutetips nederst i saken.

FORHANDLING: – Vi har avtalefrihet her i landet. Det innebærer at alle banker kan tilby lavere rente enn listeprisene sine. Har du god sikkerhet og betjeningsevne, kan du godt prøve å få enda lavere pris enn den aller beste listeprisen, råder avdelingsdirektør i Finansportalen, Elisabeth Realfsen. Foto: Forbrukerrådet

– Kan spare en tusenlapp i måneden

Et søk på Forbrukerrådets tjeneste Finansportalen.no viser at konkurransedyktig rente på lån til en kunde med god sikkerhet for tiden er under to prosent. Boliglånsrentene hos de større bankene, som DNB, Sparebank1 og Handelsbanken, ligger høyere enn dette.

– Dette innebærer at det vil bety mye for mange å oppnå konkurransedyktig rente på boliglånet. En husholdning med lån på to millioner kroner vil kunne spare opp mot en tusenlapp i måneden, sier avdelingsdirektør i Finansportalen, Elisabeth Realfsen.

Hun anbefaler kunder å henvende seg til nåværende bank og be om lavere rente.

Trenger du råd om hvordan du bør argumentere, kan du bruke Finansportalens prutehjelp og ta en titt på Finansportalens boliglånsoversikt som gir samlet oversikt over tilbudene fra alle landets banker.

– Hvis banken ikke tilbyr deg en rente som er konkurransedyktig, bør du flytte boliglånet til banken som tilbyr de beste betingelsene, sier Realfsen.

KAN FÅ KONSEKVENSER: – Mange har økt forbruket i takt med rentenedgangen og lagt seg til en flottere livsstil i samme slengen. Ikke alle vil klare overgangen til høyere renter like godt, tror Elin Reitan. Foto: Nordea

Mange tror ikke på renteheving

Sterke signaler fra Sentralbanken og økonomer til tross: 19 prosent av oss tror renten vil forbli uforandret, mens tre prosent tror den vil settes ytterligere ned, viser en undersøkelse analyseinstituttet YouGov har gjort på vegne av Nordea.

– Dette er et tydelig tegn på at mange ikke har tatt inn over seg at vi nå beveger oss inn i en ny fase i norsk økonomi, sier forbrukerøkonom Elin Reitan.

I undersøkelsen kommer det også frem at hovedvekten ikke tar seg bryet med å regne ut hva en renteheving vil ha å si for deres økonomi: Kun 43 prosent sier at de har gjort slike kalkuleringer.

– Når renteutgiftene øker, vil overskuddet i lommeboken krympe, og mange vil ha behov for å kutte den utgående pengestrømmen. Det vil garantert være noen som ikke vil makte det, og for disse kan konsekvensene bli store, påpeker Reitan.

Hovedfunn fra undersøkelsen

Forbrukerøkonomens tips

– Fremfor å apatisk vente på renteoppgangen kan det være lurt å ta noen grep allerede nå, slik at du er litt bedre forberedt den dagen renten eventuelt settes opp, råder Reitan.

Her er hennes tips:

1. Gjør en utregning

– Regn ut hvor mye renteutgiftene dine øker dersom renten stiger. Da blir det også mer tydelig hvilke tilpasninger du bør gjøre i økonomien.

2. Gå gjennom forbruket ditt

– Det er lurt å gå gjennom forbruket sitt og skaffe seg en visuell oversikt over utgiftspostene. Den visuelle oversikten gjør det lettere å kutte pengebruken dersom du har behov for det.

3. Unngå å øke gjeldsgraden

– Har du stram økonomi, er det lurt å unngå å øke gjeldsgraden sin og styre unna dyre kreditter. Makter du å spare opp en buffer, er du godt rustet til et høyere renteregime.

Eivind Bergs prutetips

  1. Sjekk hvilke avtaler du har via medlemskap i fagforeningen din (som Akademikeravtalen i Danske Bank).

  2. Bruk Finansportalen for å sjekke om du kan få billigere lån andre steder.

  3. Se om du er nær en grense for å få billigere boliglån (for eksempel er boliglån innenfor 50 prosent mye rimeligere enn 60 prosent), og er du det, kan det være verdt å få en ny verdivurdering av boligen.

  4. Spør banken din om billigere lån. Det verste som skjer, er at du får «nei».

  5. Bruk forskjellige banker til boliglån og til daglig. Det gjør det mye enklere å shoppe rundt etter billigere boliglån senere, samt at du kan velge banken med de beste tjenestene til daglig bruk. For meg gir det veldig mening å ha boliglånet i en bank som kun fokuserer på boliglån.

  6. Det er lov å prute. Selv etter å ha fått et tilbud.