Boligprisene stiger, og er nå 2,2 prosent høyere enn for ett år siden. Drømmen om enebolig kan virke fjern, men leter du i de riktige strøkene er det likevel mulig å finne objekter til en billigere penge.

– Fellesnevneren for alle disse områdene er at de ligger relativt lite sentralt i sine respektive fylker. I Oslo finner vi de tre billigste områdene i henholdsvis bydelene Søndre Nordstrand, Alna og Stovner, sier senioranalytiker i Prognosesenteret, Carl Christian Mathiesen.

Tabellen under viser hvilke tre delområder, eller nabolag, i hvert fylke som har de gjennomsnittlig laveste eneboligprisene - alfabetisk rekkefølge.

Trykk på pluss-tegnet for å se gjennomsnittsprisen og antallet eneboliger i nabolaget.

Topp fem rimeligste nabolagene - hele landet

PlasseringNabolagGjennomsnittpris enebolig
1.Vardø, Finnmark525.521
2.Loppa, Finnmark556.511
3.Berlevåg, Finnmark588.750
4.Torsken, Troms608.351
5.Engedal Sør, Hedmark658.550

1. Vardø

2. Loppa

3. Berlevåg

Billigst og dyrest

Vardø har eneboliger med en gjennomsnittsverdi på 526.000 kroner. Det er den laveste prisen i oversikten.

I motsatt ende finner vi Oslo som har det nabolaget med de dyreste blant de billigste eneboligene i Norge. Det er nabolaget Rudene i bydel Søndre Nordstrand som har den laveste gjennomsnittsverdien for eneboliger i Oslo, med 6,1 millioner kroner.

Søndre Nordstrand har også lavest gjennomsnittlig kvadratmeterpris for alle boliger med 41.200 kroner, ifølge boligprisstatistikken fra Eiendom Norge.

VANSKELIG Å SELGE: Det kan være utfordrende å selge boliger i mindre populære områder, og presis markedsføring og god tid er ofte avgjørende for å finne interessenter.– Meglingen mellom en potensiell kjøper og selgeren er gjerne mer krevende enn i transaksjoner med mange interessenter som byr mot hverandre, sier Carl O. Geving. Foto: CF-Wesenberg/Kolonihaven

– Flere vil flytte ut av byene

Dersom flere var villig til å bosette seg et stykke fra pressområdene, hvor veldig mange ønsker å bo, ville det helt klart bidratt til å dempe prispresset, sier administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund, Carl O. Geving.

– De fleste av oss har en økonomisk smerteterskel for langt man vil strekke seg for å bo et spesielt sted, og mange kunne fått en lettere økonomisk situasjon om man valgte bort de dyreste boområdene. Etter hvert som transportlinjene inn til storbyene bygges ut, vil vi se at flere bosetter seg i pendleravstand fra jobben.

– Hva får man ellers igjen for å velge et område som står på «billig-listen»?

– Man får mer bolig for pengene. Dermed kan det være aktuelt å kjøpe seg et hus istedenfor en mindre leilighet. Boligkjøperen må vurdere hvilke kvaliteter som er viktigst i deres livssituasjon. Nye transportlinjer kan også gjøre det mer aktuelt å kjøpe boliger i områder som er billig i dag, men som forventes å stige i verdi på sikt.

AVGJØRENDE FAKTORER: Størrelse, alder, sentralitet og øvrig beliggenhet på boligen er avgjørende i prissettingen, sier senioranalytiker i Prognosesenteret, Carl Christian Mathiesen. Foto: Prognosesenteret

Pris og etterspørsel

Pris henger naturligvis sammen med etterspørsel når eneboliger får fastsatt sin verdi, påpeker Mathiesen.

– Denne etterspørselen avhenger av mange faktorer som blant annet boligens størrelse, alder, sentralitet og øvrig beliggenhet. Tomtestørrelse har også en del å si, men noen ganger kan altfor store tomter utløse mye penger i drift- og vedlikeholdskostnader, som eksempelvis et romantisk småbruk.

Prognosesenteret ser at presset på mindre boliger i sentrale strøk forsterker etterspørselen og prisene for eneboliger utenfor sentrumsområdene.

– Når det gjelder større makroøkonomiske drivere er det primært renteutvikling, tilbudsendring og hvordan demografien utvikler seg gjennom befolkningsvekst, forklarer Mathiesen.

Ønsker du siste nytt om boligmarkedet på e-post? Meld deg på vårt nyhetsbrev her.