Langt der nede blinker solen skarpt i blått hav. Halhjem-fergen siger sakte mot kai, med buken full i elbiler som snart skal spyttes ut på E39 i retning Bergen.

– Her trives jeg godt, sier Lennart Eide fra sin ett år gamle terrasse.

Det er ni meter ned til bakken, så folk med høydeskrekk bør kanskje finne et annet sted å nye utsikten.

For selv om eneboligen på Os ligger tett inntil de andre naboene, gir huset følelse av å ligge høyt og fritt. På ene siden av huset er det utsikt til Bjørnafjorden, på andre siden skimtes snøkledde fjell i det fjerne.

– Det har vært et stort prosjekt. Men jeg er veldig stolt over det jeg har fått til her.

Kveldssol: Utsikt til Bjørnafjorden er aldri feil. Altanen er skrådd utover for å følge veien nedenfor. Foto: Jan M. Lillebø
Lys idé: Små innebygde pyntekasser med lys vitner om at byggherren har tenkt seg om. Foto: Jan M. Lillebø
Skjult: Nytt, lekkert bad. Hvis du finner det, da. Foto: Jan M. Lillebø

Driftig kar

27 år gamle Lennart Eide er wireline-operatør i Archer, som betyr at han jobber i Nordsjøen med et-eller-annet som vi landkrabber ikke skjønner bæret av.

Det som er langt lettere å forstå, er at mannen er driftig. Allerede som 17-åring begynte han å jobbe i oljeserviceselskapet Archer.

Han måtte vente til han var 18 år før han fikk dra i Nordsjøen, og han var fremdeles tenåring da han kjøpte sin første tomannsbolig.

At han etter noen år ville videre, kan muligens skyldes hans store begeistring for TV-serien «Grand Designs».

– Jeg hadde lyst på noe unikt, og «Grand Designs» har vært en kilde til inspirasjon. Der er det mye spesiell design, rare løsninger og mye fint. Jeg var rundt og kikket på hus, men fant ingenting. Men så dukket denne tomten opp.

Chefen selv: – Jeg er glad i å lage mat, sier Lennart Eide. På kjøkkenet har han rikelig med plass, mye dagslys og gasspeis for kalde dager. Legg merke til den diskrete ventilatoren i taket. Foto: Jan M. Lillebø
Gjestetoalett: Lekre løsninger, gode kvaliteter og mørke vegger preger hele huset. Foto: Jan M. Lillebø
Jondalsstein: Blant de mer slitsomme jobbene var å kappe trappetrinn inn i den massive trappen. Foto: Jan M. Lillebø

Bratt bakke

Tomten var en bratt skrent på 650 kvadratmeter i et byggefelt i Halhjemsmarka. Eide sirklet seg inn på det han kaller «et hollywoodhus», der deler av bygget hviler på en stolpe.

Eide mener at et slikt hus bevarer tomten i større grad enn et vanlig hus, som gjerne ville hatt en stor mur i forkant.

Hos Norgeshus fant han Moment, en enebolig spesiallaget for skrånende tomter. Men for Lennart var ferdighuset langt fra ferdig.

Han ville ikke ha 115 kvadratmeter på ett plan. Han ville ha et dobbelt så stort hus, med to etasjer, der kjelleren var en egen leilighet som kunne leies ut for å være med på å finansiere prosjektet.

Eide visste nøyaktig hvordan han skulle få drømmehuset: Med hjelp fra Google.

Tegnet hus på Google

I ett år satt han og tegnet utkast til villaen i «SketchUp», et gratis 3D-program fra Google.

– Der andre ser på TV, har jeg sittet og tegnet hus. Så Google har betydd veldig mye for prosjektet.

Han understreker at han ikke går rundt og tror at han er arkitekt, men at eneboligen er laget i tett samarbeid med Norgeshus’ egne arkitekter. De har sett over prosjektet, gjort nødvendige beregninger og laget byggtegningene.

– Det ferdige huset har nesten ingenting med Moment å gjøre. Det er et nytt hus på alle måter. Alle rommene er tegnet om. For eksempel er overhenget som står på stolpen rundt 100 kvadratmeter, omtrent dobbelt så mye som originalen, sier Eide.

– Det kom en hel delegasjon sjefer fra Norgeshus på besøk. Jeg tror de likte det de så.

120 tommers TV: Både lerretet og videokanonen kommer ned fra taket på kommando. Neste steg blir å få på plass indirekte LED-lys oppå kassene i taket. Foto: Jan M. Lillebø

Luftig opplevelse

Veggene er mørkegrå, kjøkken og stue er luftig med nesten tre meter under taket. På det romslige kjøkkenet står urtekrukkene på rekke og rad. På gulvene har han valgt bort tregulv til fordel for laminat.

– Laminat tåler mye mer. Og siden det er varme i gulvene, er det liten forskjell.

Også inne har han tegnet hver minste detalj i 3D. Fra gangen er det dør ut i den integrerte garasjen, der en nymotens hybrid-Mercedes står og bokstavelig talt venter på tur.

– Fet enebolig og ny Mercedes i garasjen må være et bra sjekketriks?

– Det kan godt være. Men jeg har ikke merket så mye hittil, humrer han.

Skulle sjekketrikset fungere, så er det ikke huset det skal stå på. Den 85 m² store kjellerleiligheten er laget slik at den enkelt kan slås sammen med hoveddelen.

Wow-faktor: Garderobeskapet på soverommet skjuler ikke bare sko og skjorter, men også husets hovedbad. Foto: Jan M. Lillebø
Tett: Husene i Halhjemsmarka ligger tett. Likevel slipper Lennart Eide særlig innsyn. Foto: Jan M. Lillebø

«Wow» på soverommet

En tredjedel av året bor Eide på en trang lugar ute i Nordsjøen.

– Forskjellen er stor. Det gjør det ekstra deilig å komme hjem igjen.

– Er det du eller kompisene som gleder seg mest til du kommer hjem?

– Hehe. Sikkert meg. Men det pleier å være litt folk her. Kjekt å lage litt mat og se på TV. I hvert fall vinterstid – om sommeren er det vanskelig å se på TV på grunn av alle vinduene i stuen. Men jeg skal få opp noe elektrisk solskjerming.

– Hva er du mest fornøyd med?

– Stuen. Utrolig kjekt å ha det ekstra luftig, sier han og myser opp mot det nesten tre meter høye innertaket.

– Men jeg er også fornøyd med soverommet og inngangen til badet. Der er det litt «wow»-faktor.

Langt fra originalen: Hverken kjelleretasjen, utbygget på høyre side eller det store overhenget var med i det opprinnelige ferdighuset. Foto: Jan M. Lillebø

Hemmelig inngang

Gjennom mørkegrå ganger viser Eide vei inn til soverommet. Bak sengen er det fire meter skyvedørsgarderobe av den tilsynelatende helt vanlige typen.

Først når han skubber døren til side, ser vi James Bond-løsningen: inngangen til badet går gjennom skyvedørsgarderoben.

– Jeg har kun skyvedører i huset. Alle skyvedørsgarderobene kjøpte jeg på Black Friday, til 70 prosent rabatt. Det hjalp godt på, smiler Eide.

Elsker duppeditter

Gode rabatter kan komme godt med – mannen har sannelig ikke spart på kronene når han har innredet huset.

På kjøkkenet er det vinskap, to stekeovner og to kjøleskap. Bare koketoppen kostet nesten 50.000 kroner, men Eide bedyrer at han fikk den for under halv pris.

Noen ventilator over kjøkkenøyen ser vi ikke, helt til husets herre peker på den hvite luken langt der oppe i taket. Med nesten tre meter under taket er ventilatoren selvsagt fjernstyrt.

Mannen må virkelig elske duppeditter. Skuffene i den romslige kjøkkenøyen er elektrisk drevet og åpner seg ved et fingertrykk.

Også gasspeisen er fjernstyrt, det samme er det 120 tommers lerretet som ved et trykk daler ned fra taket. Trykker han på en av de andre fjernkontrollene, kommer en skjult videokanon sigende ned fra en diskret luke i taket.

– Kunne spart en million

Lys og varme blir styrt fra mobilen, slik at Eide kan skru opp varmen når han er på vei hjem fra Nordsjøen.

– Det har kostet blod ut av ørene?

– Absolutt. Gode kvaliteter og unike løsninger koster. Men valgene er bevisste. Jeg hadde kanskje spart en million hvis jeg bare valgte de rimeligste løsningene.

Høyt hevet: Lennart Eide har tegnet sitt nye hus i et Google-program. Foto: Jan M. Lillebø

Tilbake til start

Under byggeperioden bodde Eide hjemme hos mor og far, for å spare penger til drømmehuset. Lennarts nevenyttige pappa får mye av æren for at huset ble realitet.

– Det var god timing at min far nettopp ble pensjonist. Han er en pådriver og veldig nevenyttig, sier nordsjøarbeideren.

At broren er elektriker, har også vært nyttig.

– Jeg tror foreldrene mine ble litt inspirert av dette, sier 27-åringen.

Mor og far har kjøpt seg tomt like i nærheten og er i full gang med å bygge ny enebolig.