– Det verste som kan skje er at taket ikke tåler snøen og bryter sammen. Kommer det nå mildvær og våt snø, blir det enda tyngre, sier avdelingsdirektør Christine Molland Karlsen i Direktoratet for byggkvalitet.

Etter en vinter med mye nedbør i store deler av landet advarer ekspertene huseiere som ikke allerede har måkt taket sitt.

– De neste ukene kan bli kritiske for hustak som har samlet opp våt og tung snø i flere nedbørsperioder i løpet av vinteren, sier Øystein Løset som er ekspert i bygningskonstruksjoner i Rådgivende Ingeniørers Forening.

Se lesernes egne bilder av snøtunge tak lenger ned i saken. Send oss gjerne ditt snøbilde her.

EKSPERTENE ADVARER: Øystein Løset i Rådgivende Ingeniørers Forening, Christine Molland Karlsen i Direktoratet for byggkvalitet og Arne Voll i Gjensidige ber huseiere fjerne tung snø fra tak på hus og hytter. Foto: Dr.ing. Olav Olsen, Alexander Brown, Gjensidige

Risikerer redusert erstatning

Hver vinter får forsikringsselskapene flere hundre saker som omhandler ødeleggelser på tak og konstruksjon grunnet snøtyngde.

I mange tilfeller må huseiere belage seg på avkorting i forsikringen (redusert erstatningsbeløp, journ.anm.) eller høyere egenandel da det er deres ansvar å sørge for å få fjernet snøen.

– Personer som på grunn av helse eller store avstander til bygningen ikke er i stand til å rydde unna snøen selv, må få andre til å gjøre jobben. Skaff deg informasjon om snøforholdene på stedet via lokalkjente eller værvarslingen, var oppfordringen fra kommunikasjonssjef i Gjensidige, Arne Voll, tidligere i vinter.

Hus oppført før 1980 tåler mindre

Det er ikke nødvendigvis snøhøyden som avgjør når taket bør måkes, men hva slags snø som ligger der. En tommelfingerregel er å ta en titt på taket når snødybden nærmer seg en halvmeter – spesielt på eldre hus og hytter.

– Vi pleier å si at hus som er oppført mellom 1950 og 1980 tåler 50 centimeter tørr snø eller 40 centimeter våtsnø, mens bygg som er oppført etter 1980 tåler en del mer, forklarer Karlsen i Direktoratet for byggkvalitet.

Dette er faresignalene du må være obs på:

  • Vinduer eller dører er tyngre å åpne enn vanlig

  • Ukjente knirkelyder i huset

  • Konstruksjonen i bygningen bøyer seg

Tips og råd for å unngå skader på tak og konstruksjon:

  • Mål snølasten på taket ditt

  • Følg med på nedbørs- og temperaturhistorikken

  • Sett din egen sikkerhet først når du skal måke snø av taket

  • Unngå at store snømengder kommer i bevegelse samtidig

  • Måk snø av taket jevnlig

  • Vær ekstra oppmerksom på utbygg, uthus og garasjer. Disse bygningene har ofte ikke samme bæreevne som hovedhuset

  • Det er viktig å få snøen vekk fra vegger, slik at det ikke oppstår fuktighet i disse

  • Måk av snøen mens den er tørr og lett – mildvær og regn gjør snøen svært tung å jobbe med

  • Tak bør ryddes for snø på en jevn måte. Ikke ta all snøen på en side først. Det kan føre til skjevbelastning som kan være mer kritisk enn jevn belastning på hele taket

  • Taket, og spesielt takpapp og membraner kan bli skadet. Pass derfor på at skarpe metalldeler på spade eller skuff ikke skraper ned i taket og lager sprekker som igjen kan føre til lekkasjer. La det gjerne ligge igjen et tynt lag med snø mellom skuffen og taket

Kilde: Gjensidige og Rådgivende Ingeniørers Forening