Anita Gangstad og Inger Matberg var to av de mange engasjerte som hadde møtt opp i rosa antrekk for å gi sin støtte til brystkreftsaken. De har begge vært rammet av sykdommen, og ser det derfor som helt naturlig å stille opp.

– Det har vært lite sjekking på grunn av pandemien, og det er viktig å ha søkelyset på at alle må undersøke seg selv, sier de.

Anita Gangstad (til venstre) og Inger Matberg (til høyre) understreker viktigheten av å sjekke seg. I midten Henriette Prøsch Hage, som ledet oppvarmingen før selve løpet startet. Foto: Stig Jakobsen

Inger Matberg forteller at hun går på livsforlengende medisiner, og at hun tror at det helst vil gå bra.

– Jeg er optimist. Det er viktig for å beholde livskvaliteten, understreker hun.

Ordfører Anne Berit Lein var blant dem som stilte opp. Foto: Stig Jakobsen

– Sjekk deg!

Lederen for Brystkreftforeningen Steinkjer og omegn kom i sin appell med samme oppfordring som Gangstad og Matberg:

– Sjekk deg! Nå under pandemien har mammografiundersøkelsene vært stoppet, så det er nok dessverre mange som ikke har fått sykdommen oppdaget ennå, sa hun.

Hun understrekte imidlertid at mammografiprogrammet ikke bør være en sovepute:

Sissel Kyrkjeeide i midten, under oppvarmingen før løpet. Foto: Stig Jakobsen

Temaet for årets aksjon er «Tidlig oppdagelse», og hun minnet om at brystkreft også kan ramme andre enn dem som blir innkalt til disse undersøkelsene, blant annet menn og yngre kvinner. Det er derfor viktig at alle sjekker seg.

– Blant mannfolk er ikke brystkreft det første de tenker på hvis de får symptomer, men årlig er det også rundt 30 menn som får sykdommen, opplyste hun.

Hun understrekte videre at Brystkreftforeningen har stor nytte av de innsamlede midlene de får hvert år.

– I fjor fikk vi inn 280 millioner til forskning som har bidratt til bedre medisiner og behandling, noe som heldigvis gjør at flere overlever.

Hun oppfordret derfor folk til å fortsette å gi.

Solidariske menn

Det var også et par menn til stede. Begge fortalte at de var pårørende, og at det var viktig for dem å vise støtte til saken.

Paul Alfsen sier at det var nytt for ham at brystkreft også kan ramme menn. Foto: Tone Midtgård

– Jeg er her i solidaritet med svigermor, som er rammet. Det er helt naturlig for meg å vise at jeg støtter saken, sier Paul Alfsen, og legger til at det at det også kan ramme mannfolk, slik det ble sagt fra scenen, var helt nytt for ham.

Tur med mening

Ordfører Anne Berit Lein var også hjertelig til stede. Hun sa at dette er en svært viktig sak, ettersom det rammer så mange, og at hun derfor absolutt ville være med på markeringen.

Dette var dessuten et arrangement som var midt i blinken for henne.

– Jeg vil jo ut og gå tur i helgene, og dette er tur med mening, understreket hun.