Hver oktober inviteres nordmenn til å vise sin solidaritet med brystkreftrammede og støtte viktig forskning, skriver Brystkreftforeningen Steinkjer og omegn i en pressemelding.

Blant annet blir Rosa sløyfe-løpet arrangert i Steinkjer, lørdag 16. oktober. I fjor ble det arrangert et «miniløp» grunnet pandemien, men i år kan steinkjerbyggen ta til gatene og løpe for den viktige saken uten restriksjoner for første gang.

– Vi gleder oss til å komme sammen og vise at brystkreftrammede ikke står alene. Det siste halvannet året har vært ekstra tøft for kreftpasienter og pårørende. Derfor håper vi så mange som mulig vil være med og vise sin medfølelse gjennom Rosa sløyfe-løpet, forteller Sissel Kyrkjeeide, leder i Brystkreftforeningen Steinkjer og omegn, i pressemeldingen.

Belysning på Samfunnshuset og Kornsiloen

I tillegg vil det være belysning på både Samfunnshuset og Kornsiloen, i regi av henholdsvis Steinkjer kommune, samt Felleskjøpet og Oftenåsen. Kornsiloen vil etter alt å dømme lyses rosa 1. oktober, mens samfunnhuset får sin solidaritetsfarge over helga.

– Brystkreft er den vanligste kreftformen blant kvinner, og selv om 9 av 10 overlever, trengs det mer forskning. I år setter vi søkelys på tidlig oppdagelse av brystkreft fordi det redder liv. Jo tidligere brystkreft oppdages, jo bedre blir prognosen og behandlingen blir mer skånsom, sier Kyrkjeeide.

Det vil også arrangeres stand på Amfi de første to helgene i måneden, da fredag 1. og lørdag 2., i tillegg til fredag 8. og lørdag 9. oktober.

Langt færre har fått påvist brystkreft under korona

Koronapandemien har gått kraftig utover brystkreftstatistikken. Tall fra Kreftregisteret viser at det var 300 færre brystkrefttilfeller i 2020 enn i 2019. En så stor nedgang har aldri før vært registrert for brystkreft fra ett år til et annet.

– Det er ingen grunn til å tro at færre utviklet brystkreft i fjor. Vi frykter mange vil få en forsinket diagnose framover. Dette er svært alvorlig når vi vet at til tidligere brystkreft oppdages, til bedre blir prognosen og til mer skånsom blir behandlingen, sier styreleder i Brystkreftforeningen, Ellen Harris Utne.

I 25 år har alle norske kvinner i alderen 50-69 år fått tilbud om jevnlige røntgenundersøkelser for å sjekke om de har brystkreft. Gjennom det såkalte Mammografiprogrammet oppdages brystkreftsvulster tidlig, og det har redusert dødeligheten med 20 prosent.

– Da koronapandemien kom til landet, måtte testsentrene stenge på grunn av smittevernhensyn. Selv om mammografiscreeningen nå er i gang igjen, er det kraftige forsinkelser flere steder i landet. Vi kan derfor ikke få oppfordret kvinner nok til å gå til legen dersom de oppdager en kul eller andre mistenkelige endringer i brystet sitt, forteller generalsekretær i Kreftforeningen, Ingrid Stenstadvold Ross.