Årets vinner kom til Trøndelag som flyktning fra Burundi etter 11 år på flukt fra krig og usikkerhet. Hun er et eksempel på en innvandrer som på kort tid har omfavnet det trønderske samfunnet, og som har brukt sin egen bakgrunn som ressurs, skriver fylkeskommunen i en pressemelding.

Bigset opprettet Facebook-siden i «En flyktnings historie» hvor hun åpenhjertig forteller om sin fortid som flyktning, og om sitt nye liv i Beitstad og Trondheim. Med dette har hun blitt et tydelig talerør for innvandrere i Norge. Det var en rørt prisvinner som mottok prisen.

– Tusen hjertelig takk, dette betyr utrolig mye og jeg setter stor pris på dette. Dette betyr mye for prosjektet i Burundi, for bartebært og for nasjonalt bæretreff, sier Aisha Bigset.

Fylkesordfører Tore O. Sandvik overrakte prisen til Aisha Bigset. Foto: Bjørn Langli / Trøndelag fylkeskommune

– Går foran som et godt eksempel for oss alle

Prisvinneren er trolig mest kjent for sitt brennende engasjement for at kvinner skal inkluderes i samfunnslivet. Et engasjement som har fått stor betydning langt utenfor Trøndelags grenser. Gjennom organisasjonen Association Mpore Mama jobber Bigset for at kvinner i Burundi skal få tilgang til elementære sanitærartikler, ettersom fraværet av disse ofte forhindrer dem fra å bli inkludert i skolegang og arbeidsliv.

– Med sin bakgrunn og engasjement så er hun en ressurs for Trøndelag. Med det representerer hun en underkommunisert side ved innvandring, samtidig som hun med sitt samfunnsengasjement går foran som et godt eksempel for oss alle, skriver fylkeskommunen.

Fra Beitstad til Burundi. Foto: Privat

Organisasjonen har opprettet ei systue i Burundi, og her hjemme har man mobilisert mennesker i hele Norge til å sy og donere tøybind. Dette arbeidet bidro til at statsforvalteren i Trøndelag valgte nettopp henne som ambassadør for TV-aksjonen i 2019.

Bigset har i tillegg engasjert seg for bartebært og nasjonalt bæretreff for bæring av barn. Grupper som fokuserer på tradisjonell bæring av spedbarn for å stimulere deres kognitive og fysiske utvikling. Teknikken er vanlig i Afrika, og har i senere tid har fått økt oppslutning i anerkjente forskningsmiljøer på barns utvikling.

Om inkluderingsprisen

Prisen kan tildeles en person bosatt i fylket eller med sterk tilknytning til det. Den kan også tildeles organisasjoner og sammenslutninger. Prisen skal tildeles for fremragende innsats for inkludering.

Komiteen bestående av to medlemmer av Inkluderingsrådet og to fra hovedutvalg for kultur med fylkesordføreren som komitéleder, har avgjort hvem som skal motta inkluderingsprisen.

Fylkeskommunens inkluderingspris består av et diplom og 25.000 kroner.