I Steinkjer kommune som i mange andre kommuner, har det vært en spesiell og krevende tid. Situasjonen har vært krevende for kommunen og ikke minst for de ansatte.

Som folkevalgt og ansvarlig for at «endene skal møtes» kjenner jeg og Arbeiderpartiet på et tungt ansvar. Den kriseforståelsen som kommunedirektøren beskriver i sitt budsjettforslag, vil det være viktig at vi som folkevalgte tar innover oss samtidig som vi ønsker å være medmennesker.

I Steinkjer har vi for mange i utenforskap; for mange i arbeidsfør alder som er utenfor arbeidslivet; for mange lavinntektsfamilier og for høyt sykefravær. Tiltak innenfor psykisk helse, tidlig innsats og forebygging har det blitt snakket mye om. Men de som har hatt flertallet i kommunestyret har ikke klart å finne de tiltakene eller prioritere godt nok de tiltakene som gjør at statistikken går i riktig retning. Det har vært krevende og vi forstår at mange er fortvilte.

Budsjettet som flertallet inkludert Arbeiderpartiet nå har vedtatt, er et forsøk på en ny retning for vanlige folk. I budsjettet for neste år har Arbeiderpartiet vært klar på at Steinkjer kommune må øke sosialstønaden opp på nasjonalt nivå og ikke akseptere nedtrekket som ble gjort for to år siden.

Arbeiderpartiet har også vært tydelig på at det årlige nedtrekket av miljøterapeuter er stoppet i fire år slik at laget rundt barnet i skolen, opprettholdes, og at vi gir både de ansatte og skolene en nødvendig forutsigbarhet for flere år framover.

Det innføres søskenmoderasjon i kulturskolen for å kunne gi flere familier mulighet til å velge kulturskolen som sitt kulturtilbud for flere i familien.  Satsningen på inkludering økes med 2,6 millioner, og Arbeiderpartiet håper at denne økningen blir større når kommunestyret har vedtatt inkluderingsstrategien.

I budsjettet følger det med en forpliktelse overfor nasjonale myndigheter om at barnetrygd skal holdes utenfor sosialstønaden i framtiden. Arbeiderpartiet mener at summen av disse tiltakene sørger for mer ressurser til de som trenger det mest.

I budsjettet ligger det også et arbeid for næringslivssatsing og for å øke innbyggertallet, fordi dette er en viktig del av samfunnsløftet vårt.

Og skulle noen være i tvil på hvordan dette passer med Arbeiderpartiets profil vil jeg være krystallklar: Alle disse satsningene finner du igjen i partiprogrammet vi gikk til valg på i 2019.

I situasjonen vi nå står i, er det viktigere for Arbeiderpartiet med lagspill og felles arbeid for gode tiltak, fremfor å slå politisk mynt og markere uenighet.  Vi mener at pengene har blitt flyttet til riktige tiltak for de som trenger det mest. For å kunne lose Steinkjersamfunnet i riktig retning trengtes det en bred politisk enighet om neste års budsjett. Nå er tiden inne for enighet og et felles løft for Steinkjersamfunnet !

 Som politikere har vi ansvar for mer enn å passe på. Ansvaret vårt innebærer også å søke de beste løsningene, av og til på tvers av partitilhørighet, flertalls- og mindretallskonstellasjoner.

Derfor var det i år nødvendig med et bredt flertall for at retningen blir dit vi så tydelig ønsker å være.

Arbeiderpartiet bidrar til å samle oppslutning om en ny politisk retning for å snu den negative utviklingen vi har knyttet til utenforskap, barnefattigdom og nedgang i folketall. Det kaller jeg et levende demokrati.

For Arbeiderpartiet har fellesskapet alltid vært det viktigste. Nå trengtes det et bredt politisk felleskap for å gi Steinkjersamfunnet det løftet.

Vi i Arbeiderpartiet tar ansvar, vi leverer og vi holder våre løfter - for et godt Steinkjersamfunn der alle skal lykkes.

__________________________

Har du lyst å delta i debatten hos Steinkjer24? Send debattinnlegg til redaksjon@steinkjer24.no.