11. oktober ble den siste generalforsamlingen i selskapet LL Inntrøndelagen avholdt, og selskapet blir nå avviklet. LL Inntrøndelagen var frem til 2019 et selskap som forvaltet og eide Venstres eierandel i Trønder-Avisa AS. Men nå er både partieierskapet og selskapet historie for Venstre sin del.

Trønder-Avisa blir nå eid av Polaris Media ASA (35 prosent) og AS Nord-Trøndelag (65 prosent). Av historiske årsaker blir eierskap i AS Nord-Trøndelag fremdeles knyttet til krav om medlemskap i et politisk parti. Det kravet kommer fra den tiden at avisene var forlengede organer for partiapparatene.

Bak AS Nord-Trøndelag står en rekke med både aktive og passive medlemmer i Senterpartiet, i tillegg har mediekonsernet Amedia sikret seg en liten eierandel (og har i tillegg sikret seg rettigheter i selskapet som eneste aksjonær uten tilknytning til Senterpartiet). Videre har eierskapet blitt praktisert på den måten at for å ha tillitsverv i selskapet, må man være medlem i Senterpartiet. Dette betyr videre at for å ha stemmerett på generalforsamlingene i AS Nord-Trøndelag, i tillegg til å inneha tillitsverv i selskapsorganene (representantskap og styre), må man ha partiboka i orden som medlem av samme parti.

For en måned siden leste vi i nyhetene om at det var inngått en ny avtale mellom AS Nord-Trøndelag og Polaris Media om hvordan eierskapet i Trønder-Avisa skal organiseres. I tillegg til å øke AS Nord-Trøndelag sin eierandel i Trønder-Avisa fra 51 til 65 prosent, skal AS Nord-Trøndelag ifølge denne avtalen oppnevne fire representanter i Trønder-Avisas styre og Polaris Media skal oppnevne to, i tillegg kommer styremedlemmer oppnevnt av de ansatte. Videre skal AS Nord-Trøndelag som hovedaksjonær ha styrelederen i selskapet.

I formålsparagrafen til AS Nord-Trøndelag står det at «Selskapet har til formål å fremme og støtte opp under Senterpartiets politikk». Dette selskapet eier nå i underkant av to tredjedeler av Nord-Trøndelags største medieselskap, et medieselskap som med noen små unntak har en tilnærmet monopolsituasjon i Trøndelag nord for Verdal.

Rent prinsipielt er det ikke bra at politiske partier er involvert i driften av en avis, og selv om Trønder-Avisa ikke praktiserer formell partilojalitet ovenfor sin største eier, gir denne tilknytningen bindinger mellom partimedlemmer og redaktør som formelt sett er uheldige. Man kan stille følgende prinsipielle spørsmål til styresammensetningen i Trønder-Avisa: «Er det bra at sjefredaktøren rapporterer til et styre hvor det er krav om to tredjedeler av de aksjonærvalgte styremedlemmene er valgt som styrerepresentanter i kraft av at de er medlemmer i ett og samme politisk parti?» Jeg tror at svaret på det spørsmålet er nei, og selv om intensjonene og integriteten til alle parter er den beste, er denne typen samrøre verken bra for Trønder-Avisa eller for Senterpartiet.

Senterpartiets partieierskap i Trønder-Avisa dreier seg ikke kun om spørsmål av prinsipiell art i tilknytning til styrearbeidet. For å ha en oversikt over økonomien i de politiske partiene, har Kommunal- og moderniseringsdepartementet opprettet nettportalen partifinansiering.no.

Her oppgir Trøndelag Senterparti at de i perioden 2018-2022 totalt har mottatt en million kroner i økonomisk støtte fra Trønder-Avisas hovedeier AS Nord-Trøndelag. Dermed ligger det også betydelige økonomiske overføringer til Trøndelag Senterparti i den eierskapsmodellen som man har valgt.

På prinsipielt grunnlag er måten Senterpartiet praktiserer sitt eierskap i Trønderavisa på uheldig, og det representerer ikke en ønsket utvikling om hvilke prinsipper som skal ligge til grunn for medieeierskap i 2023. I 2023 bør strategier om aviseierskap knytte seg til nedbygging av partitilknytning. Mitt ønske er derfor at Trønder-Avisas nåværende hovedaksjonær - AS Nord-Trøndelag - fjerner kravet om tilknytning til Senterpartiet. I vår tid hører ikke bindinger til politiske partier hjemme i medielandskapet.

Har du lyst å delta i debatten hos Steinkjer24?

Send debattinnlegg til redaksjon@steinkjer24.no.