Vi er brennende opptatt av at alle eldre skal føle på trygghet og kvalitet i tjenestene de mottar kommunen, enten det er på institusjon, hjemme eller på andre måter. Arbeidsvilkårene til de ansatte og strukturen på institusjonene betyr svært mye for hvordan vi opplever det å bli eldre i Steinkjer.

Arbeiderpartiet mener at god kvalitet skapes av motiverte ansatte med rett kompetanse og en mulighet til å utvikle seg. Ansatte som ikke må jakte vakter for å få privatøkonomien til å gå opp og som får gjennomført den utdanningen som er nødvendig. Ansatte i hele og faste stillinger har mer tid til å bli kjent med brukere, bygge opp rutiner og skape trygghet i hverdagen. Kjente fjes med varme hender som kjenner og forstår deg er avgjørende for god kvalitet.

Eldreomsorgen trenger og skal ha mange yrkesgrupper med sine egne spesialområder. For å få mest mulig ut av kompetansen i tjenesten må vi bruke de ansatte til det de er gode til. En god oppgavefordeling mellom de forskjellige faggruppene vil bidra til bedre tjenester og bedre utnyttelse av kompetansen innenfor helse og omsorgstjenesten. Dette er et arbeid som har startet innenfor helse og omsorg i Steinkjer, men arbeidet må forsterkes og utvides. I tillegg må vi gi de ansatte rammer å jobbe innenfor som gjør at de lykkes.

I dag kjører det sykepleiere rundt og monterer trygghetsalarmer og nøkkelbokser samtidig som vi mangler sykepleiere til å bemanne medisinrom og gjøre behandlinger for våre eldre - det er dårlig ressursutnyttelse. Omreisende sykepleiere med vakttelefon slik vi hadde tidligere og egne fast ansatte vikarer er både billigere og smartere bruk av fagfolk.

Mange assistenter som jobber i kommunen, får ikke faste stillinger. Det er bruk for assistenter, de gjør en viktig jobb. Arbeiderpartiet mener at vi må satse på å opprette utdanningsstillinger til assistenter som vil bli helsefagarbeidere slik at det blir et klart og tydelig løp fram til fagbrev mens man jobber full stilling i kommunen. På den måten rekrutterer vi ansatte inn i tjenestene våre samtidig som vi satser på den enkelte ansatte.

Men dyktige ansatte i gode stillinger er ikke nok, vi trenger nok plasser på institusjonene våre til å ta imot de som ikke kan få nok hjelp hjemme.

Det er vedtatt en stor omstrukturering av omsorgstjenesten i Steinkjer. Nedlegging av de fleste av dagens heldøgns omsorgsplasser, styrking av hjemmetjenesten, utbygging av flere sykehjemsplasser, etablering av trygghetsboliger og et bedre tilbud til demente var hovedelementene.

I forbindelse med behandlingen av budsjettet for 2023 og langtidsbudsjettet fram til 2026 ble vedtaket om avvikling fulgt opp, men den vedtatte utbyggingen av sykehjemsplasser og tilbud til demente ble skjøvet ut i tid og ikke tidfestet. Utbygging av trygghetsboliger skal planlegges og tar tid å få bygget. Hjemmetjenesten har blitt styrket og den styrkingen ønsker Arbeiderpartiet skal videreføres.

Nedleggelsen av heldøgns omsorgsplasser har skapt stor usikkerhet, både blant de eldre, pårørende og ansatte. Allerede i dag ser vi at mange som skulle ha hatt en sykehjemsplass ikke får plass. Ifølge omsorgstjenesten selv så mangler det i dag rundt 150 plasser for demente. Dagens heldøgns omsorgsplasser er et alternativ mellom det å bo hjemme og på sykehjem.

Arbeiderpartiet mener at vi ikke kan fortsette nedbyggingen av heldøgns omsorgsplasser så lenge vi ikke har sykehjemsplasser til de som trenger det.

Steinkjer Arbeiderparti mener at et økt samarbeid med Betania på Sparbu kan være en mulighet for å sikre flere sykehjemsplasser de nærmeste årene. Samtidig mener vi at planlegging av nytt sykehjem må starte opp.

Arbeiderpartiet vil gi trygghet i eldreomsorgen gjennom et tilstrekkelig antall sykehjemsplasser og omsorgsplasser, styrking av hjemmetjenesten, og god grunnbemanning i tjenestene og ansatte i hele faste stillinger. De eldre i Steinkjer - generasjonene som bygde landet - fortjener bedre. Og Steinkjer kan bedre.

Har du lyst å delta i debatten hos Steinkjer24?

Send debattinnlegg til redaksjon@steinkjer24.no.