Kommunestyret har, med Sp i spissen, vedtatt å legge ned nesten 100 plasser med heldøgns omsorg (HDO) for eldre og syke. Med det blir antall avlastningsplasser også redusert. Steinkjer bosenter er allerede nedlagt. Egge bosenter står nå for tur. Mange eldre føler utrygghet og er bekymret for en ensom tilværelse i hjemmet lengre enn de kan klare.

Høyre advarte mot å avvikle alle disse plassene, for det var ikke fremlagt en tydelig plan for hvordan de eldre skulle få et godt tilbud på annen måte. De som bor på bosenter er syke, og trenger tett oppfølging av helsepersonell døgnet rundt. Køen for å få en plass på bosenter og sykehjem vil øke nå som antall plasser går ned. I dag er det 85 personer som venter på plass med heldøgns omsorg (HDO) og 16 som venter på langtids sykehjemsplass.

For oss virker det lite hensiktsmessig å legge ned for eksempel Sparbu bosenter på Hamrum. De eldre som har behov for bemanning døgnet rundt bor «inne» på bosenteret, og rett utenfor er det mange boliger for de som har behov for hjemmesykepleie ofte. Det gjør at hjemmesykepleien har kort vei og slipper å kjøre langt mellom husene. De som bor i leilighet utenfor kan gå «inn» på bosenteret og være med på fellesaktiviteter.

Å legge ned alle disse bosenterplassene kommer ikke til å gå, fordi brukernes behov er like store som før, og vil bli større. Selv om mange skal få hjelp til å bo hjemme lenger, vil det bli flere eldre som har så store behov at de ikke kan bo hjemme.

Høyre er bekymret for at eldre ikke skal få den hjelpen de trenger. I vårt budsjettforslag for 2023 bevarte vi derfor Sparbu og Egge bosenter, og vi øket ressursene til hjemmesykepleien. Vi prioriterte flere plasser på Betania Sparbu for å ta imot utskrivningsklare pasienter fra sykehusene. Det er økonomisk gunstig for kommunen, siden en plass på Betania Sparbu koster mye mindre enn en sykehusseng. Når kommunen ikke klarer å ta imot de som er ferdige på sykehuset, tar de opp plass som andre syke pasienter trenger. Det er ikke rett å gjøre – sykehusene har allerede høyt belegg. I 2022 var det 788 såkalte «overliggerdøgn». Dyrt og dårlig, både for den som er syk og for sykehuset.

En planlegger å redusere antall bosenter og øke antall sykehjemsplasser, men driftskostnadene er enda høyere på sykehjem enn på bosenter. Det hadde vært flott om det var tilskudd nok til å bygge et stort nytt, sykehjem, men tilskuddene er kuttet av regjeringen og det er vanskelig å se for seg hvordan kommunen skal få råd til å ta opp nye store lån til nye bygg. Da er det bedre å bruke Betania Sparbu, som har nyoppussede rom klare. Da begrenser vi kapitalkostnadene til bygg, og kan heller bruke pengene på innholdet i tjenesten. Det vil også være bra for miljøet; de mest bærekraftige byggene er de som allerede er bygget.

Siden antall eldre øker så mye må også hjemmetjenesten styrkes. Høyre vil kartlegge behovet for flere faglærte i hjemmesykepleien og sikre at folk får mulighet til å bli faglært. Ifølge SSB mangler 32 prosent av de ansatte i brukerrettede omsorgstjenester i kommunene helse- og sosialfaglig utdanning. Utdanning er avgjørende for kvaliteten. Det blir knapphet på fagfolk fremover, vi må ta godt vare på de vi har, og gi dem muligheten til å ta fagutdanning.

Det er et paradoks at flertallet reduserer tjenestenivået til våre eldste innbyggere i møte med et økende antall eldre. Det er denne generasjonen som har bygd det moderne Steinkjersamfunnet og lagt grunnlaget for vår velferd. De fortjener trygghet og hjelp når de trenger det.

Har du lyst å delta i debatten hos Steinkjer24?

Send debattinnlegg til redaksjon@steinkjer24.no.