Det har vært lange uker uten et fullverdig bibliotektilbud i Steinkjer i sommer. I skrivende stund jobbes det på spreng for å få lokalene klare til å endelig ønske dere velkommen igjen i Steinkjer kulturhus. Vi gleder oss!

Biblioteket er så mye mer enn bøker! Det er en møteplass, det er kulturopplevelser, og det er en kunnskapsarena. Biblioteket er den mest besøkte offentlige kulturinstitusjonen i kommunen – og det er gratis! I disse usikre økonomiske tider, er dette prinsippet kanskje viktigere enn noen gang før. Hver dag kan biblioteket bidra til å utjevne forskjeller i lokalsamfunnet ved å gi fri og gratis tilgang til litteratur, opplysning, informasjon og kunnskap.

Biblioteket er for alle, og det er like mye mitt som ditt. I planleggingen av de nye biblioteklokalene har vi involvert brukere og samarbeidspartnere, og har hele tiden hatt brukerperspektivet i fokus.

Så – kjære bibliotekbruker, vi har tenkt mye på deg, og på hvordan vårt nye bibliotek kan bli et godt sted å være for nettopp deg.

Vi har tenkt på deg som kommer hver morgen for å lese aviser rundt «borgerbordet» og som tar morgenkaffen din hos oss. Kanskje er du pensjonist eller står uten jobb på dagtid. Vi håper at du fortsatt bruker biblioteket for nyhetspåfyll og gode samtaler. Det nye avisbordet står klart ved inngangspartiet, og kaffemaskinen finner du i 2. etasje.

Vi har tenkt på deg som kommer etter skoletid for å spille spill eller Play Station. Nå kan vi også tilby Nintendo Switch og VR! Med to gamingsoner, flere brettspillbord og gode sittemøbler, håper vi du og dine venner vil trives godt hos oss. Og rett over torget er Huze med enda flere gratistilbud for ungdom.

Vi har tenkt på deg som er småbarnsforelder og som ønsker et sted å ta med barna der de kan leke, spille, lese og tegne. Vårt nye amfi i barneavdelingen har variert barneprogram med lesestunder, forfatterbesøk og babysang. Området i og rundt barneamfiet er for de yngste brukerne våre. Myke og gode sittemøbler har vi for de minste – og skikkelig kule er de også. En egen avdeling for å parkere barnevognen din finner du ved inngangen.

Vi har tenkt på deg som er student eller skoleelev og som trenger et rolig sted for å gjøre lekser eller lese til eksamen. I 2. etasje finner du studierom, arbeidsplasser og gode soner for ro og fordypning. I tillegg har biblioteket en egen mesanin – passende kalt Utsikten – med flere gode sitteplasser. Og ikke nok med det, ønsker du å sitte lenge utover kvelden, kan du snart det også! For litt senere i høst får Steinkjer bibliotek et etterlengtet meråpent tilbud. Er du over 15 år og inngår en avtale med oss, kan du logge deg inn på biblioteket med lånekortet ditt, også når vi ansatte ikke er der. Slik blir Steinkjer bibliotek åpent året rundt fra kl. 7 om morgenen til kl. 23 om kvelden.

Vi har tenkt på deg som driver med forskning, slektsgranskning eller som ønsker å sitte lenge i fred og ro og fordype deg i samlingen vår. Med et åpent magasin blir endelig hele vår mediesamling tilgjengelig for publikum. Nå kan du selv hente ut bøker som tidligere ikke har vært så synlige for utlån, og kanskje finner du noen gamle skatter der?

Vi har tenkt på deg som er ny i Norge og som trenger en møteplass for å lære norsk, bli kjent med andre og dele erfaringer og kultur. Våre nye lokaler er innredet spesielt med tanke på vårt faste norsktreningstilbud som er blitt et verdifullt treffsted for mange i lokalsamfunnet. Ønsker du i tillegg å låne bøker på ditt eget morsmål har vi en innholdsrik samling på mange verdensspråk.

Vi har tenkt på deg som er fast bruker av publikumspc’ene våre og som ikke har egen maskin hjemme. PC-er finner du i begge etasjer, og kopimaskinen er tilgjengelig i nærheten av skranken i 1. etasje.

Vi har tenkt på deg som er aktiv i en lokalforening og som trenger møterom for å holde styremøter. Selvfølgelig har vi et gratis møterom som dere kan disponere, og det er like naturlig i det nye biblioteket at dette skal hete Uppdalrommet. Lokalsamlingen vår har fått plass innerst i 2. etasje i nærheten av arbeidsbord og gode sittemøbler.

Vi har tenkt på deg som kommer innom for en prat med oss i skranken og som ønsker lesetips. Skjønn- og faglitteratur vil du finne i 2. etasje, med en egen avdeling for krim og spenning. Er du dårlig til beins, kan du ta heis helt opp til mesaninen. Vi håper du vil finne mye inspirasjon i de nye flotte bokhyllene våre. I romanavdelingen har vi sittebenker langs vinduene som vender ut mot elven. Nevnte vi den flotte utsikten vår?

Vi har tenkt på deg som har barn på kulturskolen og som bruker biblioteket som venteplass mens undervisningen pågår. Hos oss vil du kunne slappe av i behagelige omgivelser tvers over gaten fra Samfunnshuset.

Vi har tenkt på deg som er lærer som har med klassebesøk. I barneamfiet er det plass til en hel skoleklasse der vi vil ha formidlingsopplegg når dere kommer. Vi viderefører vårt Escape room-konsept som vil være for 8. trinn dette skoleåret.

Vi har tenkt på deg som er kreativ og som liker å skape, fikse eller mekke. Kanskje du ikke har utstyr som symaskin eller 3d-printer hjemme. Kanskje du ikke har et organisert fritidstilbud. Vårt populære Folkeverksted er helt gratis og får utvidede fasiliteter og åpningstider. Nye kolleger i Kulturkvartalet med Egge museum, Kunstrom Jakob og Aktivitetssenteret åpner opp for spennende samarbeid om programmet i Folkeverkstedet. Dette ser vi fram til!

Vi har tenkt på deg som kommer på bokbad, foredrag eller debatter. De fleste av bibliotekets arrangementer vil foregå i de nye salene Telegrafen eller Elvesalen. I Telegrafen vil det ofte være kunstutstillinger samtidig.

Vi har tenkt på deg som er deltaker på faste tilbud som Litterært pusterom og Lunsjbokprat. Nå kan du ta matpausen hos oss hver fredag, for nå blir det Lunsjbokprat hver uke oppe på Utsikten.

Og så har vi også tenkt på deg som så langt ikke har brukt biblioteket.

Gratulerer til deg og alle andre med et flunkende nytt bibliotek!

Vi er klare for å ta deg godt imot lørdag 2. september. Hjertelig velkommen!

Har du lyst å delta i debatten hos Steinkjer24?

Send debattinnlegg til redaksjon@steinkjer24.no.