Hver fredag vil våre Sprek-eksperter svare på spørsmål fra leserne. Lurer du på noe om trening, kosthold eller helse, kan du sende inn ditt spørsmål nederst i denne saken.

Spørsmål: Det skrives, kan det virke som hvertfall, uendelig mye om usunn og sunn mat, og matvarer. Men hva er egentlig usunn mat? Kan man velge å ikke spise den og leve godt uten? Eller er det MENGDEN man inntar som er «problemet»?

Mari Eskerud. Foto: Siri Øverland Eriksen

Autorisert klinisk ernæringsfysiolog. Jobber som produktsjef innen medisinsk ernæring for Nestlé Health Science.

Har podkasten Matmyter. Er aktiv på Instagram under @mari.eskerud.ernaering

Mari Eskerud svarer: Dette tror jeg ikke du er alene om å lure på. Det er et veldig godt spørsmål som jeg ofte får.

«Er cottage cheese sunt?» «Er pizza usunt?» Det finnes ingen entydig definisjon på hva som er sunn og usunn mat. Hvordan skulle man definert det? Er eple sunnere enn kyllingfilet? Er fyrstekake usunt for en person på 80 år med dårlig matlyst? Er grovbrød usunt for alle fordi personer med cøliaki blir syke av det? Siden vi alle er ulike og har ulike behov kan vi heller ikke gi et fasitsvar på hva som er sunn og usunn mat.

Personlig synes jeg derfor heller ikke at fokuset bør være på «sunn» og «usunn», i alle fall ikke når det kommer til enkeltmatvarer. Det som betyr noe for helsen vår er om vi har et sunt kostholdsmønster, altså om mesteparten av det vi spiser består av matvarer som er næringsrike og som kroppen trenger. Et sunt kostholdsmønster er basert på grønnsaker, frukt, fullkorn, nøtter, belgvekster, magre meieriprodukter, plantefett, fisk og noe kjøtt. Dette er slik nordmenn anbefales å spise, og du kan lese mer om det her.

Så finnes det så klart også mat det er lurt å spise mindre av, gjerne kalt nettopp usunn mat. Det er typisk fast food, godteri, sukkerrik drikke, søt bakst, alkohol også videre. Mat som gir mye energi(kalorier), men lite næringsstoffer. Dette er matvarer du så klart kan velge å leve helt uten om du ønsker. Men grunnen til at jeg ikke liker å kalle denne maten usunn, er at du også kan spise noe sånn mat uten at du som person eller kostholdet ditt som helhet er usunt. For det er akkurat som du skriver, mengdene av den ulike maten vi spiser som har betydning.

Selv inkluderer jeg også «usunn» mat i mitt kosthold. Det er fordi mat ikke bare handler om fysisk helse og vitamininnhold. Mat er også en del av vårt sosiale liv, og ikke minst en kilde til nytelse. Mat er kjempegodt! Både hverdagsmat og «helgemat». Jeg tror også at å nekte seg alt som kategoriseres som «usunt», ofte er en oppskrift på et forstyrret eller vanskelig forhold til mat. Ved å kalle maten usunn så følger det gjerne også skam med å spise det, og det er helt unødvendig.

Mitt råd til deg er å innarbeide gode matvaner til hverdags, nok frukt og grønt, næringsrike grove kornprodukter, sunne proteinkilder som fisk, magre meieriprodukter, belgvekster, kylling og noe magert rødt kjøtt, i mengder som passer for deg. Så kan du kose deg med å av og til også spise akkurat det du har lyst på, uten å tenke at du er usunn eller helst ikke burde spist det.

Hver fredag vil våre Sprek-eksperter svare på spørsmål fra leserne. Du kan stille ditt spørsmål under her.

Her kan du lese mer om våre eksperter:

Yngvar Andersen. Foto: Siri Øverland Eriksen

Yngvar Andersen

Personlig trener. Mest kjent fra treningsprogrammet NRK Puls. Er nå gründer av Naardic.

God på motivasjon, hjemmetrening, trene med egen kropp.

Melina Magulas. Foto: Siri Øverland Eriksen

Melina Magulas

Har en master i idrettsfysiologi og biomekanikk fra Norges idrettshøgskole (NIH). Er nå doktorgradsstipendiat i fysisk aktivitet ved NIH. Jobber som foreleser ved Akademiet for Personlig trening og er tilknyttet Magnat Center som performance coach og fysiolog. Driver podkasten Prestasjonsprat med ektemannen Eirik Myhr Nossum, landslagstrener i langrenn for herrer allround.

Erik Arnesen. Foto: Siri Øverland Eriksen

Erik Arnesen

Har master i samfunnsernæring. Er nå doktorgradsstipendiat ved Universitetet i Oslo, avdeling for ernæringsvitenskap. Driver bloggen Sunn skepsis. Er med i Nasjonalt råd for ernæring.

Mari Eskerud. Foto: Siri Øverland Eriksen

Mari Eskerud

Autorisert klinisk ernæringsfysiolog. Jobber som produktsjef innen medisinsk ernæring for Nestlé Health Science. Har podkasten Matmyter. Er aktiv på Instagram under @mari.eskerud.ernaering

Jøran Hjelmesæth. Foto: Siri Øverland Eriksen

Jøran Hjelmesæth

Overlege og leder på Senter for sykelig overvekt i Helse sør-øst, Sykehuset i Vestfold. Professor i medisin ved Universitetet i Oslo og leder for Nasjonalt råd for ernæring.

Samira Lekhal. Foto: Siri Øverland Eriksen

Samira Lekhal

Har studert medisin og psykologi, er spesialist i indremedisin med doktorgrad i forebygging av overvekt og livsstilssykdom. Jobber som overlege ved Senter for sykelig overvekt i Helse sør-øst. Er grunnlegger av GreeNudge, som jobber med å fremme helse og bærekraft. Aktiv på Instagram under @spislevnyt.

NB: Rådene ekspertene gir baseres på informasjonen innsender har oppgitt. Vi kan derfor ikke garantere at de passer hele helsesituasjonen til innsender. Det kan derfor være lurt å også ta kontakt med lege eller annet helsepersonell.