Josefine Jensen følte seg sliten, manglet overskudd og hadde problemer med søvnen. All gåingen og de tunge løftene som elektrikerlærling i Spordrift kjentes stadig tyngre. Hvordan skulle hun holde ut?

– Det var ganske tøft, sier Jensen.

21-åringen tenker tilbake til høsten 2019. Det siste året hadde det blitt mer hurtigmat og take away. Hun var også helt inaktiv. Hun hadde gått opp i vekt, og BMI-en viste at hun grenset til alvorlig fedme.

Moren ga henne små hint om å ta tak i livet, men syntes det var vanskelig å snakke med datteren.

– Til slutt var mamma ganske direkte, sier 21-åringen fra Lillestrøm.

Josefine Jensen har endret livet totalt siden høsten 2019. Foto: Stein Bjørge

Skjønte hun hadde et problem

Jensen bestemte seg, noe motvillig, for å melde seg på et kurs om mat og spisevaner. Først da skjønte hun at hun hadde et problem. Ved å gjøre store endringer i kostholdet gikk hun ned ti kilo. Her er noe av det viktigste hun gjorde:

  • Gikk fra å spise ett til to store måltider om dagen, til fire–fem små.

  • Droppet all hurtigmat og takeaway. Begynte å lage all mat fra bunnen av.

  • Brus, godteri og potetgull ble noe hun bare spiste én gang i uken, ikke hele tiden.

  • Spiste mye mer grønnsaker.

  • Begynte å velge lettprodukter.

I tillegg ble hun medlem av et treningssenter. Der la personlig trener Sindre Antonsen opp et treningsprogram for henne (se fakta).

Treningssentrene er fremdeles stengt i Lillestrøm. Derfor trener hun ofte ute med personlig trener Sindre Antonsen fra Evo. Foto: Stein Bjørge

Det besto av én styrkeøkt og én kondisjonsøkt i uken. Programmet kjørte hun de første månedene.

– Jeg ville ikke at det skulle handle om å gå ned i vekt, men å ha det gøy og føle mestring. Ellers ville hun ikke kommet tilbake, sier Antonsen.

For første gang i livet begynte Jensen å kjenne at fysisk aktivitet ga mestringsfølelse. Hun fikk også overbevist samboeren om å begynne å trene. Det ble lettere å ha en sunn livsstil når de kunne gjøre det sammen, kjente hun.

Nå trener de sammen to ganger i uken med nytt treningsprogram (se fakta). I tillegg har hun én kondisjonsøkt i uken alene og får mye hverdagsaktivitet gjennom jobben.

Få det til på lang sikt

Helene Høimyr er muskelfysiolog og personlig trener. Hun har disse rådene til deg som vil komme i gang med trening og få vaner som varer:

  1. Ha realistiske mål om hva du vil oppnå, og hvordan du får det til. Mange er veldig utålmodige. De vil for eksempel mye ned i vekt eller bli veldig godt trent på kort tid. Å sette seg delmål er derfor viktig. Som å trene to–tre ganger i uken eller gå ned et halvt kilo i uken frem til påske. Hvis ikke blir veien lang.

  2. Sett av tid til trening. Ikke la trening være noe du vil få til om det passer. Det er sjelden det «dukker opp» mye fritid. Da må du kanskje ofre noe for å få tid til å trene. Sett av tidspunkt til trening så det blir en avtale med deg selv.

  3. Gjør en treningsavtale med en venninne, venn eller familie. Dere trenger ikke nødvendigvis å møtes fysisk for å trene. Dere kan sende en melding eller snap om at dere har trent. Da blir dette en liten motivasjon eller forpliktelse. Noe som hjelper deg over dørstokkmilen.

Hvilken type trening?

Hun anbefaler å tilpasse type trening etter hvilket mål du har. Er målet å gå ned i vekt, bør du fokusere på trening der du får pulsen opp over lengre tid.

– Da kan du for eksempel kjøre to utholdenhetsøkter og én styrkeøkt. Vil du bare kjøre to økter i uken, kan du kjøre to utholdenhetsøkter etterfulgt av noen styrkeøvelser. Du bør uansett trene styrke to ganger i uken, sier Høimyr.

Vil du bli sterkere og bygge muskler, må fokuset være mer på styrke enn utholdenhet, sier Høimyr.

– Er du helt utrent eller har hatt pause noen uker, vil jeg anbefale en rolig oppstart av både utholdenhet- og styrketrening. Ellers kan du få belastningsskader. Ved styrketrening er det viktig å ta seg god tid for å lære øvelsene og teknikken, sier muskelfysiologen.

Hun anbefaler at et minimum er å følge Helsedirektoratets anbefaling om å være fysisk aktiv i minimum 150 minutter med moderat intensitet eller 75 minutter med høy intensitet, pr. uke (se fakta).

– Husk å ikke gi opp hvis du føler at du ikke får det til med én gang. Det kommer alltid en ny sjanse, og du trenger ikke vente til mandag med å begynne. Alt er bedre enn ingenting, sier Høimyr.

Faren døde

Jensen har møtt mange utfordringer siden oppstarten for et drøyt år siden: en skade, korona og påkjørsel. Men det tøffeste var da faren døde i januar i fjor.

– Tidligere hadde jeg nok tydd til trøstespising. Da hadde jeg sittet i sofaen og syntes synd på meg selv. Nå har jeg i stedet brukt treningen til å komme meg gjennom det vanskelige, sier Jensen.

Da alt stengte ned i mars, måtte hun trene på egen hånd. Likevel klarte hun å gå ned fire kilo.

– Det er et resultat av at dette er en livsstilsendring. Etter at vi hadde terpet på vaner i nesten et halvt år, var det lettere for meg å ta de gode valgene. Dette er jo noe jeg skal leve med resten av livet, sier Jensen.

Etter at faren døde i januar 2020, har Josefine Jensen lært ikke å ta livet for gitt. – Jeg har slitt mye etter at han døde. Men mye av grunnen til at jeg har kommet meg til hektene igjen, er at jeg trener og får overskudd i hverdagen, sier hun. Foto: Stein Bjørge

Mer overskudd

Hun har gått ned 24 kilo siden november 2019. For henne har vektnedgangen og den nye treningshverdagen ført til langt bedre livskvalitet: Kroppen tåler bedre den fysisk krevende jobben, hun har fått ned hvilepulsen, og kondisjonen og søvnen er bedre.

– Jeg har fått mye mer overskudd enn før, sier 21-åringen.

Livet har også tatt en ny retning i arbeidslivet. Snart begynner nemlig Jensen i ny, fast jobb som planlegger i Spordrift, gitt at hun består fagprøven i januar.

– Hadde du sammenlignet meg nå med meg for ett år siden, ville jeg gitt meg forskjellig navn og fødselsnummer. Jeg har fått mye større tro på meg selv, setter pris på kroppen jeg har, og har fått mye bedre helse, sier Jensen.