– De pleide å kalle meg hvalrossen fordi jeg pustet så tungt. Men nå sier de at de ikke hører meg lenger, gliser Tor Olav Ramse (54).

Han står på toppen av den beryktede Viljebakken på Odderøya, et steinkast unna Kristiansand sentrum.

Ramse er en av tre sørlendinger med en god porsjon galgenhumor og vilje av stål. I februar deltok han, Haakon Braadland (46) og Bjørnar Rimereit (37) på et livsstilsendringsprogram med forberedelse til fedmeoperasjon.

Mil etter mil

Med BMI på over 35 var planen å gi dem en kickstart ved å operere bort mange kilo.

– Alle som kommer hit har sykelig overvekt. Det betyr at de er i en risikogruppe og må ta tak i egen helse. I deres tilfelle var planen et kirurgisk forløp, sier Silje Søbye.

Hun er klinisk ernæringsfysiolog ved Sørlandet Sykehus, avdeling for fysikalsk medisin og rehabilitering.

Silje Søbye kan konstatere at både vekten og midjemålet til Bjørnar Rimereit fortsetter å peke i riktig retning, syv måneder etter at han ble med på livsstilsbehandlingen. Foto: Kjartan Bjelland

Men ingen hadde tatt høyde for at de skulle møte hverandre. Langt mindre at de skulle bli så gode venner at de motiverte hverandre til virkelig å ta tak i egen helse.

Siden har de rast ned i vekt, uten at kirurgi skal ha så mye som et milligram av æren. I løpet av september og oktober tok alle tre beslutningen om at de ikke ville opereres likevel.

I stedet har de gått på tur. Mil etter mil, hver eneste dag, i all slags vær. Med jobb, familieliv og bopel på hver sin kant av Kristiansand er det vrient å møtes daglig, men et par dager i uken møtes de alle tre.

– Menn er underrepresentert

Det som ifølge ernæringsfysiologen er både oppsiktsvekkende og gledelig, er at det er tre menn som har tatt et slikt tak.

– Vi ser at menn er sterkt underrepresentert i å søke hjelp. Mange vil ikke snakke med fastlegen om vekt. Det er veldig mange flere som skulle hatt hjelp for sykelig overvekt, sier Silje Søbye.

Hun forteller at i Norge har 25 prosent menn og 21 prosent kvinner har BMI på over 30.

Silje Søbye verdsetter høyt at det er tre menn som har tatt tak i sine vektproblemer, slik Tor Olav Ramse (t.v.), Haakon Braadland og Bjørnar Rimereit har gjort. Foto: Kjartan Bjelland

Bjørnar Rimereit er ikke i tvil om hva som er hovedårsaken til at helsen hans har fått seg et løft.

– Vi har møtt hverandre og skapt et utrolig godt samhold. Jeg hadde neppe fått til samme resultater alene. Jeg hadde heller ikke klart det hvis ikke det var for at vi er tre menn i samme situasjon. Du skulle vært en flue på ryggen vår når vi prater i vei i øs regnvær, samtidig som vi skryter hverandre opp i skyene, sier mannen fra Vennesla.

– Hver gang vi møtes så runger latteren. Dessuten gjør det godt at vi kan prate sammen om alt. Det er så motiverende at vi er tre sammen om dette, supplerer Ramse.

Motivert av turkonkurranse

I tillegg til at de inspirerer hverandre, har de også funnet stor motivasjon i turkonkurransen «Ti på topp» i regi av Bedriftsidretten. I skrivende stund ligger alle tre blant de fem beste, blant rundt 300 deltakere i Agder.

– Det eneste negative er at jeg sliter så voldsomt på skoene mine. Med 50,5 i størrelse har jeg sikkert 6000–7000 kroner i kvartalet i skoutgifter, sier Braadland.

– Vi måtte ha noe som kunne motivere oss i høst når det nærmest er mørkt fra morgen til kveld. Dessuten er vi glade i konkurranse. Turen i forgårs hadde neppe blitt noe av hvis ikke det var for at vi var i ferd med å rase på listene, sier Rimereit.

Han veide 138 kilo for ett år siden. Da han startet på livsstilsendringsprogrammet i februar, hadde han allerede gått ned til 126 kilo. I desember viste vekten 103 kilo, som for ham innebærer en BMI på 30,2.

Denne grafen viser hvordan kiloene har rast av Bjørnar Rimereit. Fra 126 kilo i februar til 103 kilo i desember. Foto: Kjartan Bjelland

Kan bli operasjon likevel

De to andre har gått ned 26 og 22 kilo hver, på ni måneder. Ingen av dem legger skjul på at et langt bedre kosthold, med et stort fokus på kalorifattig mat, også har hatt en positiv innvirkning.

Samtidig er de også klar over at faren for tilbakefall fortsatt er overhengende, og at slankeoperasjon likevel kan bli resultatet på sikt.

– Når man har vært sykelig overvektig og gått ned så mye som dette, må vi være ærlige på at det krever svært mye å holde vektreduksjonen over tid. Det er mulig og det er en liten andel som klarer det. Men det grunnlaget de allerede har fått tar de med seg uavhengig av veien videre. Så om kirurgi skulle bli resultatet på sikt er dette en solskinnshistorie uansett, fastslår Silje Søbye.