Hver fredag vil våre Sprek-eksperter svare på spørsmål fra leserne. Lurer du på noe om trening, kosthold eller helse, kan du sende inn ditt spørsmål nederst i denne saken.

Spørsmål: Hvorfor er det så viktig å gå sakte ned i vekt? Jeg har 50 kg å kvitte meg med, og ser ingen grunn til å vente!

Samira Lekhal. Foto: Siri Øverland Eriksen

Samira Lekhal har studert medisin og psykologi. Hun er spesialist i indremedisin med doktorgrad i forebygging av overvekt og livsstilssykdom. Jobber som overlege ved Senter for sykelig overvekt i Helse sør-øst.

Er grunnlegger av GreeNudge, som jobber med å fremme helse og bærekraft. Aktiv på Instagram under @spislevnyt.

Samira Lekhal svarer: Takk for gode og viktige spørsmål. Mange lurer på nettopp dette: Hva er den perfekte slankekuren? Hvordan gå raskest mulig ned i vekt og forbli der? Er det bedre med raskt vekttap eller å gradvis legge om kostholdet og livsstilen?

Dessverre er det ingen enkle svar på disse spørsmålene. Overvekt, og dermed også vektreduksjon, påvirker hvordan kroppen omdanner næringsstoffer og regulerer sult og metthet. Lenge mente mange fedmeforskere at rask vektreduksjon forstyrret kroppens mekanismer og dermed gjorde det vanskeligere å holde på vekttapet. Dette er kjent som jojo-effekten. De siste tiårene har vist at det mest krevende for mange er å opprettholde vekttapet. Dette gjelder uavhengig av om vekttapet skjer over tid eller relativt raskt. Nyere forskning viser også at rask vektreduksjon, for eksempel de første seks månedene, kan bidra til et større totalt vekttap. Et raskt vekttap kan altså være en god løsning for mange.

Og husk det som er helt sikkert: Når kroppen forbruker mer enn den tar inn, blir totalt energiregnskap negativt. Konsekvensen av dette er redusert vekt. I praksis vil det si at alle som over tid spiser færre kalorier enn kroppen trenger, går ned i vekt. Skal du ned i vekt, er altså det viktigste å redusere inntaket av kalorier. Fysisk aktivitet er viktig for psykisk og fysisk helse. Det er også viktig for å opprettholde vekttap.

Kostholdet ditt betyr absolutt mest hvis du ønsker et stort vekttap. En såkalt lavkalorikur, tilsvarende 1200 kcal pr. dag, vil gi et vekttap på opptil en-to kg i uken. Det kan derfor være et veldig godt alternativ for dem som ønsker rask vektreduksjon.

Raskt og stort vekttap, spesielt over tid, kan gi mangelsykdom og redusert benmasse. Jeg anbefaler derfor oppfølging, for eksempel hos lege, dersom du ønsker å bruke en lavkaloridiett over tid. Vanligvis anbefaler vi ikke å bruke lavkaloridietter mer enn tre måneder av gangen.

Så dersom du er motivert for en rask og betydelig vektreduksjon, kan du altså gjerne gi deg selv en kickstart med en lavkaloridiett. For å unngå vektøkning er det minst like viktig at du også legger en realistisk plan for hvordan du kan holde vekten etterpå.

Hver fredag vil våre Sprek-eksperter svare på spørsmål fra leserne. Du kan stille ditt spørsmål under her.

Her kan du lese mer om våre eksperter:

Yngvar Andersen. Foto: Siri Øverland Eriksen

Yngvar Andersen

Personlig trener. Mest kjent fra treningsprogrammet NRK Puls. Er nå gründer av Naardic.

God på motivasjon, hjemmetrening, trene med egen kropp.

Melina Magulas. Foto: Siri Øverland Eriksen

Melina Magulas

Har en master i idrettsfysiologi og biomekanikk fra Norges idrettshøgskole (NIH). Er nå doktorgradsstipendiat i fysisk aktivitet ved NIH. Jobber som foreleser ved Akademiet for Personlig trening og er tilknyttet Magnat Center som performance coach og fysiolog. Driver podkasten Prestasjonsprat med ektemannen Eirik Myhr Nossum, landslagstrener i langrenn for herrer allround.

Erik Arnesen. Foto: Siri Øverland Eriksen

Erik Arnesen

Har master i samfunnsernæring. Er nå doktorgradsstipendiat ved Universitetet i Oslo, avdeling for ernæringsvitenskap. Driver bloggen Sunn skepsis. Er med i Nasjonalt råd for ernæring.

Mari Eskerud. Foto: Siri Øverland Eriksen

Mari Eskerud

Autorisert klinisk ernæringsfysiolog. Jobber som produktsjef innen medisinsk ernæring for Nestlé Health Science. Har podkasten Matmyter. Er aktiv på Instagram under @mari.eskerud.ernaering

Jøran Hjelmesæth. Foto: Siri Øverland Eriksen

Jøran Hjelmesæth

Overlege og leder på Senter for sykelig overvekt i Helse sør-øst, Sykehuset i Vestfold. Professor i medisin ved Universitetet i Oslo og leder for Nasjonalt råd for ernæring.

Samira Lekhal. Foto: Siri Øverland Eriksen

Samira Lekhal

Har studert medisin og psykologi, er spesialist i indremedisin med doktorgrad i forebygging av overvekt og livsstilssykdom. Jobber som overlege ved Senter for sykelig overvekt i Helse sør-øst. Er grunnlegger av GreeNudge, som jobber med å fremme helse og bærekraft. Aktiv på Instagram under @spislevnyt.

NB: Rådene ekspertene gir baseres på informasjonen innsender har oppgitt. Vi kan derfor ikke garantere at de passer hele helsesituasjonen til innsender. Det kan derfor være lurt å også ta kontakt med lege eller annet helsepersonell.