VILLAJOYOSA, SPANIA: Det har ligget i kortene en stund, men nå går Spania offisielt fra «grønt» til «rødt» på det norske turismekartet. Det ble klart under regjeringens pressekonferanse fredag.

Tilfeller av covid-19 i Spania har steget kraftig i løpet av de to siste ukene. Landet har i dag 30,02 smittede pr. 100. 000 innbyggere, ifølge de seneste tallene fra spanske helsemyndigheter. Det overstiger dermed FHIs grenseverdier på 20 smittede pr. 100.000 innbygger.

Store regionale forskjeller

Alle, både nordmenn og spanjoler, som lander på norsk jord natt til lørdag, må i ti dagers karantene.

De fleste regioner i Spania har likevel «grønne» tall, men det er ikke aktuelt å komme med lokale unntak i Spania slik det er blitt gjort med de nordiske landene, ifølge Helsedepartementet.

Barcelona hardt rammet

Rundt fire millioner mennesker i Barcelona er blitt bedt om å holde seg hjemme. Kinoer, teatre, treningssentre og nattklubber holder stengt.

Deler av Spania står nå overfor en ny periode med tøffe tak. Det er Catalonia-, hvor blant annet Barcelona ligger, og Aragonregionen som har opplevd den største økningen i antall smittede.

– Vi må ta noen steg tilbake for å forhindre at vi ender opp med total lockdown igjen de kommende ukene, sier Meritxell Budo, talsperson for regjeringen i Catalonia, på Twitter.

Festende ungdom får skylden

Nattklubbene har fått mye av skylden for den lokale spredningen rundt om i landet. Det siste eksempelet på dette er utbruddet på en nattklubb i Córdoba i Andalucia-regionen, hvor 73 av totalt 400 festdeltagere testet positivt, ifølge avisen The Local.

Det mest berømte eksempelet er da feststripen Magaluf på Mallorca nylig ble stengt grunnet fulle briter som ikke holdt avstandskravet.

Fordi økningen i koronasmittede har vært størst blant de unge, har dødstallene vært relativt stabile.

Miron Castano har ikke lov til å ha passasjerer i fremsetet. Alle må bruke munnbind under turen, hvis ikke kan de bli stoppet av politiet. Foto: Christian Breidlid

Håper reisende velger mindre steder

I den søvnige strandbyen Villajoyosa i Alicanteregionen, møter vi taxisjåfør Paco Miron Castano (60). Han venter fortsatt på europeerne, og den store taxibilen med rullestolrampe står parat ved fortauskanten.

Foreløpig har det vært flest spanske turister i området. Men det er ikke mange nok. Det merker han godt på lommeboken.

– Er du mest bekymret for koronaen eller økonomien?

– Jeg bryr meg mye om begge deler, men pengene har mest å si. Uten jobb, har vi ingenting å leve for.

Han forteller at Villajoyosa har hatt lite koronasmitte. Her er det ingen store hoteller og diskotek. Turistene leier gjerne egne leiligheter og slapper av på stranden.

Nå håper han at de reisende heller velger å besøke de mindre stedene i Spania, hvor det er tryggere å ferdes.

– Jeg tror turistene vil komme tilbake i oktober og november. Vi er velsignet med bra klima året rundt. Det er klart jeg er bekymret, men jeg tror det ordner seg.

Villajoyosa er blitt kjent for sin fargerike bebyggelse og nærhet til stranden. Byen ligger mellom Benidorm og Alicante på sørøstkysten. Foto: Christian Breidlid
– Jeg må kanskje pakke sammen tingene mine og finne på noe annet. Men jeg tror det skal går bra, så lenge alle følger reglene og bruker munnbind, sier Joan Galipienso (50). Han har drevet souvenirbutikken sin i seks år ved stranden i Villajoyosa. Foto: Christian Breidlid

Spanjolene frykter økonomisk krise

Ifølge OECD utgjør turisme 12 prosent av Spanias BNP. 23 prosent av alle overnattinger på turiststeder rundt om i Europa (under et vanlig år) finner sted i Spania, viser statistikk fra EU. Det er klart mest av alle europeiske land.

For mange aktører er det dyrere å holde åpent enn å holde stengt når Syden-turistene uteblir. Det kan være katastrofalt for turistnæringen.

Turismens betydning for Spania er kanskje også årsaken til at spanjolene er blant de i Europa som frykter de økonomiske konsekvensene av pandemien mest, ifølge en ny meningsmåling utført av britiske YouGov.

I den samme undersøkelsen, ble det også spurt om frykten for nærkontakt med turister. Også her er bekymringen størst blant spanjolene. Hver tredje spanjol holder avstand. Og med god grunn: De har alt å tape.

David Martinea har tid til å slå av en prat. Det er ingen kunder som venter på å bli ekspeditert av ham. Foto: Christian Breidlid

Forsiktig optimisme

På Karting Alacant, en gokartbane utenfor Alicante, blir vi nektet adgang. Det ropes noe på spansk og innehaveren, David Martinea (41), gestikulerer med hendene opp mot ansiktet.

Vi har glemt munnbindene i bilen og løper tilbake for å hente dem.

– Vi er veldig redde for turister som blåser i munnbindet. Men så lenge det er på, føler vi oss trygge.

Foran resepsjonen i gokarthallen er det en glassmur mellom oss og de ansatte. Oppmerkinger i bakken viser hvor man skal stå for å holde riktig avstand. Det er ingen tvil om at turistnæringen har tatt grep for å stagge viruset.

Mange steder i Spania er det påbudt med munnbind ute i offentligheten.

– Det har foreløpig ikke vært så mange turister her etter vi åpnet igjen. Vanligvis har vi italienere, russere og mange spanjoler her, forteller Martinea.

Han ser utover den tomme banen.

– Men vi klarer oss. Det gjør vi alltids.