Fra små sandviker og skjærgårdsidyll på Sørlandet til lange, hvite strandbelter omfavnet av fjellsider i Nord. Norge har mange vakre strender. Å velge ut noen som bedre enn andre, er en umulig oppgave.

Derfor har vi trukket frem to av de fineste vi vet om fra hver landsdel, samt en litt mindre kjent strand der du forhåpentlig kan få litt bedre plass.

– Strendene finner du ikke bare langs kysten, men også ved mange av innsjøene våre. Finnskogen, for eksempel, er proppfull av nydelige småstrender der du kan være helt alene, forteller Christine Baglo, ansvarlig redaktør i Visit Norway, som har hjulpet oss med utvalget.

Sørlandet:

1. Lista

Lista er en stor halvøy i Agder. Navnet kommer fra det 3–4 kilometer lange slettelandet som ligger mot havet i sør. Foto: Kristen Andre Haegeland / Shutterstock / NTB scanpix

Lista er en stor halvøy i Agder. Her ligger strendene i kø, inkludert Havviksanden og den nydelige Lomsesanden. Ved sistnevnte strand finner du også muligheter for å prøve den nye trenden «glamping»: glamorøs camping med telt som er luksuriøst innredet.

2. Bystranda

Bystranda ligger i sørøstre del av Kvadraturen i Kristiansand. Foto: Anders Martinsen

Bystranda i Kristiansand er kanskje det nærmeste du kommer sandstrendene i Barcelona, med palmer og yrende uteliv.

I nærheten er det også skateramper, lekeapparater og sandvolleyballbaner.

3. Skjult perle - Furulunden

I gamle dager fylte sandslettene hele området. For å hindre sandflukten i forbindelse med jordbruksdriften, ble det plantet furu, som vokser godt i sandjord. Foto: Lillian Tveit / Shutterstock / NTB scanpix

Furulunden i Mandal har et knippe lune og langgrunne sandviker. Vi anbefaler Kanelstranden, Stumpestrendene og Storebanken, like i nærheten av den mer kjente Sjøsanden.

Østlandet:

1. Filtvedt

Ved Filtvedt fyr i Oslofjorden ligger det en liten juvel av en sandstrand. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Filtvedt er en liten strand, men oh-la-la, så lekker! Her får du middelhavsstemningen med palmer og god mat like i nærheten.

2. Fornebustranda

Det som tidligere var en del av flyplassen, er nå gjort om til et friluftsområde med strender, grillplasser, toaletter og kiosk. Foto: Anne Sofie Bjørge

Fra lille Filtvedt til svære Fornebustranda. Før lå den sørlige delen av flyplassen her, men nå kan du meske deg i et flott friluftsområde. Denne stranden gir deg en 180 graders panoramautsikt mot Oslofjorden.

Av de to store strendene på Lilleskagen, er den sørlige mest populær. Foto: Christine Baglo

3. Skjult perle - Lilleskagen

Lilleskagen ligger nordøst på Hvasser i Vestfold og byr både på svaberg og sandstrender om hverandre.

Ankommer du med bil, ta til venstre ved Hvasser kirke og kjør Lilleskagveien til en parkeringsplass (NB: avgiftsbelagt parkering). I den nordøstlige enden av parkeringsplassen ligger det en sti som fører til stranden.

Vestlandet:

1. Borestranden - en strand for leking, men ikke bading

Borestranden ligger langs Fylkesvei 507, og du finner toaletter og kiosk i nærheten. Her kan du leke, men det anbefales ikke å bade her på grunn av sterke strømmer. Foto: Gertjan Hooijer / Shutterstock / NTB scanpix

Borestranden er en del av Jærstrendene i Klepp på Jæren. Denne er omtrent 3 kilometer lang og deilig hvit. Som skapt til å leke på, med digre sanddyner. Her er også sjansen stor for å få underholdning av folk som driver med kiting og surfing.

NB: Men dette er ikke stranden du vil bade på på grunn av de sterke strømmene i sjøen. Er du på jakt etter et sted å bade, kan vi heller anbefale Orrestranden som ligger like ved. Der finnes det også toaletter, og sanden er like hvit og finkornet som Borestranden.

Orrestranden er like hvit og finkornet som Borestranden like ved. Men her på Orrestranden er det tryggere for badegjester. Foto: Odd Pihlstrøm

2. Åkrasanden

Åkrasanden består av syv-åtte strender. Fra Åkrehamn sentrum er det skiltet vei til strendene. Foto: Helge Hansen

Åkrasanden ligger på Vest-Karmøy og er det største strandområdet på øya. Her får du hvite sandstrender og middelhavsstemning. For dem som liker å traske seg en tur, ligger det stier fra stranden til Stavasanden og Hop i Ferkingstad, 2–3 kilometer unna.

Eventuelt kan du ta turen til trivelige og kulturrike Skudeneshavn.

Skudeneshavn er et gammelt fiskerleie og har 3363 innbyggere (inkludert tettbebyggelsen Syre). Av de 125 husene og 100 sjøbodene som sto der i 1850, står så å si alle der ennå. Foto: Matt Ledwinka / Shutterstock / NTB scanpix

3. Skjult perle - Erviksanden

Erviksanden ligger i nærheten av det kjente surfeparadiset Hoddevika på halvøya Stadlandet i Selje kommune nordvest på Vestlandet.

Her ligger det rester fra MS «Emsland» som ble bombet og sunket i 1944. Spennende for dem som er interessert i krigshistorie, men vær forsiktig om du svømmer ut til vraket da skarpe gjenstander kan stikke opp fra restene.

NB: Pass på mulige sterke understrømmer om du bader her.

Trøndelag:

1. Rauøra

Gjevillvatnet ligger i den sørøstlige delen av Trollheimen. I nærheten finner du den betjente turisthytten Gjevilvasshytta, med 62 sengeplasser. Foto: Jelena Safronova / Shutterstock / NTB scanpix

Trollheimen er et fjellområdet mellom Møre og Romsdal og Trøndelag. Ved Oppdal ligger Gjevilvatnet og der finner du Rauøra - en 1,5 kilometer lang sandstrand ved deilig fjellvann.

Du kommer dit via Gjevilvassdalen, vest i Oppdal. Turen går forbi idylliske sætre og gressende kyr og sauer.

2. Hosnastranda

Stokkøya ligger i Åfjord kommune og har omtrent 250 innbyggere. Du kommer deg dit via Stokkøybrua.

Ved Hosnastranda får du ikke bare sand mellom tærne og sol på kroppen. Hele 2 meter over havet ligger Stokkøy Strandbar, som byr på lokalprodusert mat og drikke.

3. Skult perle: Storvika

Storvika friluftsområde ligger i ly av berg og fjell på Sutterøya vest for Stjørdal. Her finner du baner for volleyball og strandfotball, samt klatrevegger.

Parkering finnes like i nærheten av stranden.

Nordland:

1. Hovden

På Hovden er nok temperaturen noe kaldere enn i Spania, men utsikten er uslåelig. Foto: Christine Baglo

Hovden er et fiskevær som ligger på vestsiden av Langøya, nordvest i Bø kommune. Her har det bodd folk siden så langt tilbake som 400-tallet. Kanskje de også benyttet seg av de kritthvite strendene?

Er du heldig kan du oppleve midnattssolen mens du tar deg en dukkert.

2. Brennviksanden

Brennviksanden ligger sør for Leines i Steigen kommune. Stranden er to kilometer lang og omgitt av fjell som Stortinden (837 moh.).

Hva er bedre enn å avslutte en svett fjelltur med et forfriskende bad?

Brennviksanden er som mange andre strender i Nord-Norge, omgitt av vakker natur. Foto: Kyrre Lien / SCANPIX

3. Skjult perle - Gimsøysanden

Gimsøysanden ligger en 40 minutters kjøretur unna Svolvær. Foto: Christine Baglo

Gimsøysand er en bygd i Vågan kommune. Her finner du en lang og vakker sandstrand, der du også har mulighet til å leie islandshester eller golfe like i nærheten.

Troms og Finnmark:

1. Ersfjordstrana

Her kan du bade med vakker utsikt mot Okshornan. Fjellene er også kjent som «djevelens tanngard». Foto: Jon Roar Solset

På yttersiden av Senja ligger Ersfjordstranda, lunt og gjemt mellom dramatiske fjell. En bonus til badeopplevelsen er at du kan benytte deg av «gulldassen» som ligger like ovenfor stranden. Toalettet er en del av turistveien på Senja, og er kledd i gullfarget aluminiumshingel.

Havvannet kan være ganske kjølig, men veldig forfriskende. Foto: Jon Roar Solset

2. Strendene på Sommarøy

Sommarøy ligger like utenfor Tromsø og byr på flere aktivitetsopplevelser, som kajakkpadling og RIB-turer. Foto: Frank Andreassen

På Sommarøy kan du velge og vrake i sandstrender. Vannet har en fin turkisblå farge, og det er gode muligheter for å oppleve midnattssolen om du ønsker det.

3. Skjult perle - Storsanden og Sandfjellet

Storsanden ligger på Sørøya, som er Finnmarks største øy. Den ligger der kysten begynner å dreie østover, like vest for Hammerfest. Foto: Snorre Sætereng

På vestsiden av Sørøya i Akkarfjord finner du Storsanden. Naturen rundt er såpass spektakulær at du fort kan føle deg som en karakter i Ringenes Herre. Det er også en stor sandbakke du kan bestige, som heter Sandfjellet.

Sandfjellet kan brukes til så mangt. Foto: Per-Jonny Rehnlund

Miljøvennlige alternativer

Siden 1999 har Norge vært med i Blått Flagg-samarbeidet: en organisasjon som miljøsertifiserer strender i 45 land over hele verden. Disse strendene skal bidra til å fremme bærekraftig utvikling og må oppfylle krav til miljøledelse, vannkvalitet, sikkerhet, service og informasjon.

I år er 17 norske strender og tre marinaer sertifisert.

Strender:

 1. Foten i Fredrikstad

 2. Storøyodden badestrand i Bærum

 3. Sjøstrand i Asker

 4. Hvalstrand i Asker

 5. Hvamodden i Asker

 6. Holmenskjæret i Asker

 7. Vollen i Asker

 8. Bystranda i Kristiansand

 9. Helleneset i Bergen

 10. Sjøbadet i Moss

 11. Tronvik i Moss

 12. Ringshaugstranda i Tønsberg

 13. Åkrasanden i Karmøy

 14. Kroksand i Hvaler

 15. Orrestranda i Klepp

 16. Huk i Oslo

 17. Badestranda i Kristiansand Dyrepark

Marinaer:

 1. Lillesand Gjestehavn

 2. Grimstad gjestehavn

 3. Kongelig Norsk Seilforening, Dronningen Marina i Oslo

Kilder: Christine Baglo, Visit Norway, Store Norske Leksikon, allkunne.no, oslofjorden.com, fjordnorway.no, Stiftelsen FEE Norway