Torsdag klokken 8 startet myndighetene grensekontroll på ferger fra Europa og såkalt intensivert territorialkontroll med hyppigere kontroller på innfartsårene fra Sverige til Østfold og Hedmark.

— Den nordiske passunionen gjelder fortsatt. Der heter det at man skal kunne sannsynliggjøre at man er nordisk borger. Derfor holder det med annen type legitimasjon, men vi anbefaler pass, sier avdelingsdirektør Knut Smedsrud i Politidirektoratet (POD) til NRK.

Vil bremse asyltilstrømningen

De neste ti dagene blir det utført ID-kontroll på alle ferger fra Tyskland, Danmark og Sverige til Norge, både ved ombordstigning og ilandstigning.

— Det betyr at asylsøkere som ikke har gyldige reisedokumenter til Norge, vil bli avvist før de går om bord på fergen, sier Smedsrud.

For en liste!

Han understreker at ikke alle som kjører over Svinesund og andre grenseoverganger, vil bli sjekket ved grensen.

— Hensikten er ikke å gjøre det vanskelig for nordmenn og skandinaver å bevege seg over grensene, men vi anbefaler alle å bruke pass. Det blir nok ikke en veldig intensiv kontroll av norske og nordiske borgere, det er ikke dem man primært er ute etter her, sier han.

Sverige strammet inn

Den strengere grensekontrollen blir innført etter at Sveriges statsminister tirsdag sa at landet ikke lenger kan håndtere flyktningsituasjonen og iverksatte tiltak for å redusere tilstrømmingen.

— Vi kan ikke vente til det samme skjer i Norge. Derfor har vi allerede satt i gang en rekke tiltak, men vi må også følge nøye med på hva andre land gjør og handle raskt, sa statsminister Erna Solberg (H).

Foreløpig er det ikke innført ekstra sjekk av reisedokumenter for passasjerer på fly, tog og buss, selv om justisminister Anders Anundsen (Frp) har varslet at også det kan bli aktuelt.

Den opptrappede grensekontrollen skal i første omgang vare i ti dager. Det blir opp til Justis- og beredskapsdepartementet å vurdere om perioden skal forlenges. (©NTB)

Drømmejobb for friluftsinteresserte?

Nyttige tips og råd før du skal på tur:

Har du lurt på hvordan sikkerheten egentlig blir ivaretatt før du går om bord i flyet? Da bør du se denne videoen: