Reiseguidegiganten har tatt et dypdykk ned i matens verden og laget en stor liste basert på kjente matretter verden rundt. De har like gjerne laget en topp 500-liste, men her gjengis kun de første 20 av dem.
Det alle må spise en gang i livet er spansk fingermat – eller pintxo som det kalles. Pintxo kommer fra San Sebastian, nord i Spania. Byen har flere Michelin-stjerner pr. innbygger enn noen annen by i verden, og er berømt for sine små og store restauranter.
Pintxo er mer eller mindre det samme som tapas, små matbiter servert til drikke. Men i motsetning til tapas, serveres disse bitene med en tannpirker gjennom ingrediensene på et stykke brød. Og det serveres først og fremst i barer.
Norge er ikke med på listen, men våre danske brødre har fått plass.
Når restauranten er reisemålet: Her får du verdens beste mat
Topp 20 matretter i verden
Pintxos i San Sebastián, Spania
Curry laksa i Kuala Lumpur, Malaysia
Sushi i Tokyo, Japan
Beef brisket i Texas, USA
Som tum i Bangkok, Thailand
Smørbrød i København, Danmark
Crayfish i Kaikoura, New Zealand
Bibimbap i Seoul, Sør-Korea
Pizza margherita i Napoli, Italia
Dim sum i Hongkong, Kina
Ceviche i Lima, Peru
Pastel de nata i Lisboa, Portugal
Østers i Tasmania, Australia
Ost i Frankrike
Jerk chicken på Jamaica
Lamb tagine i Marrakech, Marokko
Chilli-krabbe i Singapore
Moules frites (blåskjell) i Brussel, Belgia
Pekingand i Beijing, Kina
Pho ved elven Hau i Vietnam
Kilde: Lonely Planet
– Listen mangler wow-faktor
Globetrotter og alltid matglade Gunnar Garfors, som for øvrig satte offisiell verdensrekord i sommer, er skuffet over listen hos Lonely Planet. Han har spist seg verden rundt, på alt fra fancy restauranter til billige sjapper gatelangs og på stranden. Og han har smakt det meste.
– Alle de første på topplisten smaker kjempegodt, jeg har prøvd alle på topp ti, bare ikke på «riktig» sted, men jeg synes wow-faktoren er helt fraværende på listen.
Listen er basert på Lonely Planets egne skribenters matopplevelser verden rundt, samt opplevelser matbloggere og matskribenter har delt med dem.
Garfors er mildt rystet over nummer seks.
– Så har de til og med latt Danmark knabbe smørbrødene våre, spøker han.
Siden han kritiserer listen har han tatt seg bryet med å lage sin egen liste.
Her er Garfors’ topp ti matopplevelser verden rundt (ja, denne listen må sies å være for viderekomne og nysgjerrige):
Levende blekksprut i Seoul, Sør-Korea
Kongekobravårruller i Hanoi, Vietnam
Grillet mark i sterk saus i Johannesburg, Sør-Afrika
Hundesuppe i Shanghai, Kina
Grillet marsvin i Quito, Ecuador
Kakerlakk-chips i Chongqing, Kina
Frityrstekte skorpioner i Beijing, Kina
Smalehovud i Vevring, Norge
Balut (delvis utviklet andefoster kokt i egg) i Cebu, Filippinene
Hákarl (råtten hai) i Reykjavik, Island
Sauetestikler på Nordstrand, Norge
Stekte termitter i Accra, Ghana