Byer er i stadig endring, og med det endres også nabolagene. I norske byer bygges og utvikles stadig nye bydeler. Spisesteder og barer popper opp i tidligere triste gater, og steder blir hippe før en vet ordet av det.

For fire år siden kåret Lonely Planet Grünerløkka til en av de kuleste nabolagene i verden. Nå har de sett på nye bydeler i nye byer. Se hele listen nederst i saken.

Så hva gjør et nabolag «kult»? Gentrifiseringens startfase er et nøkkelord, skal vi tro eksperter på urbanisme. Gentrifisering er kort og godt forvandlingen av tidligere arbeiderklassestrøk i store byer; mer velstående grupper flytter inn, og bolig- og husleiepriser øker.

URBANISMEEKSPERT: Karl Otto Ellefsen er professor i urbanisme ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo. Han er også president i European Association for Architectural Education (EAAE). Foto: Arkitektur- og designhøgskolen

– Gentrifisering er alltid morsomst i starten. Da er mangfoldet størst, restauranter, butikker og underholdningstilbud mest autentiske, og det er rimeligere å leve der, sier professor i urbanisme, Karl Otto Ellefsen, ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo.

– Hva ender denne prosessen i? Ofte enten med ekstreme hipsterområder, «kjedelige» områder for øvre middelklasse eller ekstreme turistfeller. Klasseskillene blir svært tydelige. En del steder, mest ekstremt i London og New York, kommer store arbeidsstyrker inn til disse områdene for å arbeide, men de har ikke lenger råd til å bo der, sier Ellefsen.

Manhattan og Brooklyn er godt kjente eksempler på dette, hvor store deler allerede er «ferdig» utviklet og satt.

– Kunstnere og studenter har lite penger. De flytter inn i et nytt område hvor der er mulig å bo rimelig. Studenter bruker mye av tiden sin ute og bringer med seg kreativitet, og stedet utvikles sakte, men sikkert. Oftest følger eiendomsmarkedet og høyere priser etter. I USA sies det at det som tidligere skjedde i New York, nå er ferd med å skje i Philadelphia, som fortsatt er rimelig og har muligheter, sier han.

– Hva tenker du om de nevnte områdene på denne listen?

– Områdene har til felles at gentrifisering er i startfasen. Vesterbro i København er nå det eneste nordiske. De som bruker Lonely Planet, er opptatt av å være reisende og ikke turister, og det tror jeg de klarer å fange opp med slike anbefalinger som dette.

– En skikkelig god liste

Globetrotter Gunnar Garfors har besøkt alle verdens land og er ikke stor fan av listesaker, men akkurat denne likte han godt.

– Knalliste fra LP. Det er den type lokalkunnskap reising dreier seg om. Å komme seg vekk fra turistfellene og køståing og heller drikke kaffe med lokale mennesker og utforske nye og relativt ukjente nabolag, garanterer gode minner og originale opplevelser, sier Garfors.

– Seongsu-dong, Vesterbro, Tooting og Frelard er kanonbra og bidrar til å gjøre Seoul, København, London og Seattle til verdens beste byer og mine favoritter, legger han til.

KUL LIST: Gunnar Garfors har vært i alle verdens land. Han mener den type reiseliste Lonely Planet har delt her, er blant de aller beste han vet. Foto: Camilla Flaatten

Lonely Planet har valgt ut sine ti nye nabolagsfavoritter akkurat nå:

1. Borgo San Frediano, Firenze, Italia

Nabolaget ligger på sørsiden av Arno-elven. Kule restauranter og barer har poppet opp i de smale brosteinsgatene.

BERØMT BRO: Fine Firenze byr på massevis av gode opplevelser. Men skal du oppdage et «nytt» nabolag, ta turen til Borgo Dan Frediano på sørsiden av elven Arno. Avbildet er byens kanskje mest berømte attraksjon: Ponte Vecchio. Foto: Shutterstock, NTB scanpix

2. Seongsu-dong, Seoul, Sør-Korea

Det er kanskje ikke noen asiatiske byer som er så kule som Seoul. Ofte kalt Asias svar på New York, blir storbyen bare bedre og bedre. Akkurat dette nabolaget kalles faktisk Seouls Williamsburg.

3. Triangelet, Lisboa, Portugal

Portugal har vært årets store reisehit. Internasjonale reisemagasiner og aviser har lagt sin elsk på det rimelige reisemålet i sør. Lisboa opplever stor pågang, og det kuleste området ligger mellom bydelene Bairro Alto, Santos og parlamentet. De tre gater har fått navnet «Triangelet».

4. Vesterbro, København, Danmark

Hippe Kødbyen er en del av Vesterbro. «Kød- og flæskehallen» ved kanalen er verdt å stoppe innom, og det finnes massevis av kule steder å fråtse i i det beste nabolaget i kongens by.

BESTE UTSIKTEN: Fra Sunset Park kan du se Manhattan-skyline. Nabolaget er fargerikt og livlig – fullt av folk fra alle verdenshjørner. Foto: Shutterstock, NTB scanpix

5. Sunset Park, New York

Kanskje får navnet deg til å tenke på Brooklyn-forfatter Paul Austers bok med samme navn? Auster og hans norsk-amerikanske kone Siri Hustvedt bor like i nærheten.

Sunset Park er både et nabolag og en park. Det aller beste med den store parken er at den ligger på et av de høyeste punktene i Brooklyn. Dermed gir den en glimrende utsikt mot Manhattans skyline.

BRASIL: Botafogo i Brasil ses fra kabelvognene. Foto: Shutterstock, NTB scanpix

6. Botafogo, Rio de Janeiro, Brasil

«Up-and-coming» er stikkordet for nabolaget som har tiltrukket seg unge, fremadstormende folk de siste årene. Lave leiekostnader får en del av æren.

Nå om dagen er fokuset mat, kunst og eiendomsutvikling, ifølge Lonely Planet.

7. Frelard, Seattle

Vestkystbyen har alltid vært ganske trendy: Grunge (Seattle-sound) ble født her, det samme gjorde kaffekjeden Starbucks. Regnvær, kosefilmen «Søvnløs i Seattle» og TV-serien «Frasier» er andre ting vi forbinder med den.

Byen har allerede kule nabolag, men nå har et ferskt dukket opp, klemt mellom to andre: Fremont og Ballard = Frelard. Her brygges det øl, bakes pizza og mikses cocktailer i stor stil, ifølge Lonely Planet.

FRELARD: Nabolaget er såpass lite at det rett og slett har tatt deler av navnet til to strøk rett ved. Fremont og Ballard er slått sammen til Frelard. Frelard Pizza Company er et av de populære stedene her. Foto: Geoffrey Smith

8. Business Bay, Dubai, De forente arabiske emirater

Det høres kanskje ikke umiddelbart hverken hipt eller kult ut, snarere som et kjedelig forretningsområde, men det er slett ikke, skal vi tro Lonely Planet. Nye butikker, restauranter og boutiquehoteller åpnes langs kanalen, hvor det også går en 12 kilometer lang promenade.

KULT NABOLAG: Business Bay høres kanskje ikke så kult ut, men strøket er spennende, ifølge Lonely Planet. Foto: Morten Uglum

9. Damansara Heights, Kuala Lumpur, Malaysia

Nabolaget, som er et av de rikeste i den malaysiske hovedstaden, har opplevd en stor oppgradering de siste årene.

Særlig på mat- og bar-siden har det skjedd mye, og mange spennende spisesteder har dukket opp.

10. Tooting, London

Tidligere var det Øst-London som hadde merkelappen kulest og hippest. Nå har kulheten reist sørover i den britiske hovedstaden, til Tooting.

Her finnes, ifølge kjennere, den beste indiske maten i byen. Det er kanskje ikke så rart, akkurat dette området har hatt den største indiske befolkningen i London.

Sjekk også disse kule nabolagene

For fire år siden fikk altså Grünerløkka kred av verdens største og ledende reisebokselskap. Oslo-bydelen ble den gang kalt kommende og kul – verdt et besøk.

Vi tok for oss resten av listen og reiste for å ta en titt på tre andre nabolag i relativ nærhet og ett litt lenger unna:

England:

Tyskland:

Finland:

USA:

Følg oss på Twitter @reisecamilla og på Instagram @reiseredaksjonen