Det er velkjent at det er dyrt å bli syk på reise i USA. Er du ikke forsikret kan behandling og sykehusinnleggelse koste flere hundre tusen kroner, og i noen tilfeller millioner.

Kostnadene kan bli enorme

Gjensidige har sett på hvilke land det koster ekstra mye å bli syk i. I tillegg til USA, er Canada, Dubai og Sveits kostbare land hvis uhellet er ute.

— Hvorfor er det så dyrt å bli syk i akkurat disse landene?

— I USA vet vi det er legeregningene hos lege eller tannlege fort kan beløpe seg på mange tusen kroner. Sveits, Canada og Dubai er høykostnadsland, hvor det er kostbart å havne på sykehus. Min erfaring er at mange reisende tenker ikke over hvor dyrt det faktisk kan bli, sier informasjonssjef Arne Voll i Gjensidige.

Deres oversikt viser at snitt per skade i Canada endte på 23.000 kroner, i Sveits 22.000 kroner og i De arabiske emiratene 13.000 kroner.

Utenriksdepartementet mener listen høres rimelig ut, men legger til:

— Det er ikke de store turistlandene, men vi vet av erfaring at det er bli syk i for eksempel USA uten reiseforsikring, kan føre til at selv mindre kompliserte saker kan bli kostbare. Vil på det sterkeste fraråde reise uten reiseforsikring, sier kommunikasjonssjef Frode O. Andersen i UD.

Men Andersen understreker at en ikke må se seg blind på landene. Om sommeren reiser nordmenn reiser oftest til Spania, Hellas, Tyrkia og Thailand.

— Det å få en komplisert og akutt sykdom i hvilken som helst land, spesielt utenfor Europa, kan bli veldig kostbart. Særlig Thailand, som ikke er et høykostnadsland, kan det bli dyrt med hjemtransport og så videre, sier han.

Snittskadebetraktninger

Hos Europeiske Reiseforsikring viser oversikten fra fjoråret at de dyreste snittskadene på sykehusopphold skjedde i Panama, Guatemala, USA, Filippinene og Sør-Korea.

— Snittskadene inngår alt, både tyveri og sykdom. Til nå i år viser tallene noen av de nevnte landene i tillegg til Canada, Mexico, Pakistan og Sri Lanka, sier assisterende informasjonsdirektør Emma Elisabeth Vennesland i Europeiske.

I fjor ble det utbetalt flest skadeutbetalinger i Spania (snittskade 9500 kroner), USA (snittskade 13.000 kroner), Thailand (snittskade 10.300 kroner), Tyrkia (snittskade 5500 kroner) og Hellas (snittskade 9200 kroner).

Har du et tips til reiseredaksjonen? Send oss gjerne en e-post!

Vanlige fallgruver på reisen

I sommer har UD mottatt henvendelser fra flere nordmenn som reiser uten reiseforsikring. De vanlige fallgruvene er ifølge Andersen:

— Unge voksne som til en viss alder har vært dekket gjennom foreldrenes forsikring, men har flyttet og tenker ikke over om de er forsikret eller ei.

— Ekstremsport, som klatring og dykking, dekkes ikke alltid av reiseforsikring. Sjekk vilkårene.

— Det er også et tilbakevendende problem at flere er lenger borte, og ikke sjekker om forsikringen dekker oppholdet. Og så har vi tragiske tilfeller der folk får avkorting i reiseforsikringen ved at de eksempelvis har kjørt i ruset tilstand, det er ikke lurt uansett hvor du befinner deg og kan fort bli dyrt, sier Andersen.

Dyreste hjemtransport på 400.000 kroner

Første halvår viser ny rekord i antall forsikringsutbetalinger på reise, med over én milliard kroner i skadeutbetalinger.

— Økningen skyldes blant annet at stadig flere reiser, og at de gjerne velger litt mer risikofylte reisemål enn tidligere. I tillegg er det stadig flere eldre som reiser, sier Arne Voll i Gjensidige.

I juli opplevde selskapet en økning på 60 prosent i sykeutgifter for nordmenn på utenlandsreise sammenlignet med samme tid i fjor. Selskapet hadde 15 sykehusopphold og hjemtransporter med erstatninger for over 100.000 kroner i sommermåneden.

Den dyreste hjemtransporten utgjorde en erstatning på cirka 400.000 kroner. Noe av forklaringen er en fortsatt prisøkning samt enkeltsaker som koster svært mye.

— Utgifter i enkeltsaker kan fort komme på flere hundre tusen kroner, og det finnes tidligere også eksempler på millionerstatninger, sier Voll.

Les mer om reisendes forbrukerrettigheter:

Følg oss på Twitter @reisecamilla og på Instagram @reiseredaksjonen