Årlig rapporteres det om ferierende nordmenn som havner i økonomisk ruin fordi de har måttet betale for medisinsk behandling og syketransport fra fjerne strøk av egen lomme – utgifter som raskt kan stige til mange hundre tusen kroner.

— Eller en million kroner, for den saks skyld. I USA, for eksempel, er det svært høye døgnpriser på sykehus, og ikke uvanlig at det chartres fly ved hjemsendelser. Er ikke forsikringen i orden, blir sluttregningen en tragedie for den eller de det gjelder, sier Vidar Korsberg Dalsbø, kommunikasjonsrådgiver i DNB skadeforsikring.

Veldig mange reiser uten forsikring

Én av fem nordmenn reiser uten reiseforsikring, viser tall fra forsikringsbransjen. Dette skyldes trolig ikke bare et ønske om å spare penger på feriebudsjettet.

DEKKES IKKE: Reiseforsikringen din dekker antakeligvis ikke verdigjenstander som er plassert i ekspedert bagasje. Ta derfor med deg kamera, smykker og lignende i håndbagasjen. Foto: Kyrre Lien/NTB scanpix

Noen er rett og slett ikke klar over at de ikke er forsikret. Mens andre som er forsikret, ofte ikke kjenner til hvilke begrensninger og unntak som gjelder.— Vi erfarer at mange enten har trodd de har forsikring, eller at den de har er utilstrekkelig, sier Ann Hege Skogly, kommunikasjonsrådgiver i Forbrukerrådet.

Dette er de vanligste reiseforsikrings-«fellene»:

  • Tyveri av reisegods ved flyreiser dekkes normalt ikke hvis du har plassert verdigjenstander i ekspedert bagasje. Derfor bør du ta med deg kamera, smykker og andre verdigjenstander om bord i flyet som håndbagasje.

  • Stjålne og misbrukte kredittkort dekkes ikke av reiseforsikringen. Blir du utsatt for denne typen tyveri, er det kortselskap og eventuelt banken du skal ta opp saken med. Stjålne kontanter opptil et visst beløp kan derimot bli refundert gjennom vanlig reiseforsikring.

DEKKES IKKE: Skader som oppstår i forbindelse med leid motorkjøretøy, dekkes som regel ikke av reiseforsikringen. Kjøp alltid egen forsikring der du leier kjøretøyet. Foto: Jens Sølvberg/Samfoto,NTB scanpix
  • Dersom du skader andre personer eller gjenstander med leid motorkjøretøy, vil dette ikke være dekket. Derfor bør du tegne egen forsikring der du leier kjøretøyet.

  • Med et gyldig europeisk helsetrygdkort (helfo.no) har du innenfor EØS-området rett på de samme helsetjenestene som innbyggerne i landet du befinner deg. Derfor tror noen at man egentlig ikke behøver reiseforsikring. Men egenandelen kan være høy, og hjemreise/syketransport vil ikke nødvendigvis bli dekket. Uten reiseforsikring kan du derfor risikere store uforutsette utgifter.

  • Havner du i en ulykke der høyt inntak av alkohol kan hevdes å være medvirkende årsak, er det sannsynlig at reiseforsikringen ikke dekker eventuelle utgifter/erstatningskrav.

  • Er du blant de mer spenningssøkende, vær obs på at noen forsikringer ikke dekker ulykker knyttet til det som kan oppfattes som ekstremsport. For eksempel strikkhopp, fallskjermhopping/paragliding, rafting/elvepadling, kiting og turer med luftballong. Dette er imidlertid et område der selskapene er i gang med en «liberalisering», fordi statistikken tilsier at såkalt ekstremsport ofte har lavere ulykkesfrekvens enn mer vanlige ferieaktiviteter som fotball.

DEKKES: Fjellklatring dekkes av de fleste reiseforsikringer. Men bare så lenge det kan klassifiseres som sportsklatring. Har klatringen preg av å være ekspedisjon, og over et gitt antall høydemeter, må du tegne tilleggsforsikring. Foto: Lars Wittrock/NTB scanpix
  • Skal du for eksempel reise jorden rundt, vær klar over at de fleste reiseforsikringer opphører ved utenlandsopphold på over 30-45 dager i strekk. Denne tidsbegrensningen nullstilles imidlertid hver gang du er hjemme.

Har du et tips til reiseredaksjonen? Send oss gjerne en e-post!

Tegn tilleggsforsikring

Backpackere og eldre bør være spesielt oppmerksomme på det siste punktet, om tidsbegrensning.

— Her går mange i «fella». Man har for eksempel tegnet reiseforsikring for ett år, men ikke fått med seg at den kun gjelder for 30-45 dager i strekk. Skal du være i utlandet uavbrutt over lengre tid, bør du derfor snakke med forsikringsselskapet og tegne en tilleggsforsikring, sier Vidar Korsberg Dalsbø.

DNB forsikring får også en del henvendelser knyttet til ulykker i leid kjøretøy.

— I mange land kan trafikkulturen og reglene oppleves som svært annerledes enn her hjemme. Og du kan få store juridiske problemer ved for eksempel å kjøre på noen. Så når du leier bil eller moped/scooter, kjøp for all del forsikring samtidig. Reiseforsikringen alene vil ikke holde, advarer Dalsbø.

DEKKES IKKE: Har du lagt igjen vesken i en parkert bil, med vinduet åpent eller over natten, får du neppe erstatning. Foto: Lev Dolgachov/NTB scanpix

Pass på verdisakeneTyveri er trolig det ferieuhellet flest misforstår reglene rundt – og følgelig føler seg «snytt» av forsikringsselskapene i forbindelse med.

— Vi får mange klager på forsikring knyttet til tyveri. Hvis du for eksempel legger fra deg kameravesken på et restaurantbord mens du bestiller en drink i baren, kan forsikringsselskapet avkorte utbetalingen med opptil 100 prosent. Det samme gjelder hvis du har verdigjenstander liggende i en parkert bil over natten, sier avdelingsleder ved Finansklagenemnda, Lotta Bjørknes.

Nemnda får også mange henvendelser knyttet til skader på gjenstander, som foto- og datautstyr.

— Hvis for eksempel en bil dulter borti deg ved et uhell og du mister kameraet i bakken, er det ikke nødvendigvis dekket. I slike tilfeller tar man ofte utgangspunkt i loven om skadeverk, hvor det legges til grunn at skaden må ha blitt forvoldt med viten og vilje, legger Bjørknes til.

Det gjelder altså å lese nøye det som står med liten skrift i den forsikringspolisen du vurderer, dersom du skal unngå sure overraskelser.

— Selv om det kan føles som et ork å sette seg inn i alle vilkårene, anbefaler vi på det sterkeste å gjøre det. Det kan koste deg dyrt å la være, sier Ann Hege Skogly i Forbrukerrådet.

Forbrukerrådets nettjeneste finansportalen.no har en egen kalkulator for reiseforsikring, som skal gjøre det enklere å sammenligne ulike forsikringer ut fra dine behov.

Følg oss på Twitter@reisecamillaog på Instagram@reiseredaksjonen