Fem skudd blafret i nattemørket. Det nærmet seg midnatt på West 72nd street, og John Lennon og Yoko Ono var på vei hjem til leiligheten da en forvirret fan steg ut fra skyggene, løftet pistolen og skjøt Beatles-legenden i ryggen.

8. desember er det nøyaktig 37 år siden drapet gjorde Dakota-bygningen kjent over hele verden. Hjemme i New York var murkolossen allerede en av byens mest celebre adresser. Dakota-bygningen har i alle år vært en magnet på de rike og berømte, blant dem Leonard Bernstein, Rudolf Nurejev, Neil Sedaka og Roberta Flack.

IKONISK: Dakota ble bygget i 1884 og ble raskt en populær bygning. Svært mange kjente personer har bodd her opp igjennom årene: Lauren Bacall, Bono, Billy Joel og Cher, for å nevne noen. Foto: Keith Bedford/Reuters, NTB scanpix
BODDE DER: John Lennon og Yoko Ono flyttet inn i Dakota-bygningen i 1973, og er blant bygningen mest berømte beboere. Lennon ble skutt og drept utenfor bygningen i 1980. Ono fortsatte å bo der. Foto: Sands/AP, NTB scanpix

Stjerner i kø

Også filmstjerner som Lauren Bacall og Judy Garland har bodd i «The Dakota», som på grunn av sitt dystre utseende ble kalt «The Dracula».

Noen blodtørst vampyr har neppe hjemsøkt huset, men Frankenstein har bodd her – i hvert fall i form av Boris Karloff. Den britiske skuespilleren var en vennlig kar som pleide å kjøpe halloween-godterier til byggets barn. Det kunne han spart seg – ingen av ungene turde ringe på hos Frankenstein.

Dampdrevne heiser

Enorme inntekter fra Singer symaskiner gjorde at Edward Clark i 1880 kunne begynne byggingen av New Yorks mest eksklusive leiegård. En bekjent spøkte med at bygget var så langt unna sosietetslivet at det like gjerne kunne ha ligget i Midtvesten. Clark svarte med å kalle bygningen Daktota, og pyntet den med indianerhoder, pilspisser og andre westernsymboler.

Å få bygget ferdig skulle ta fire år og to millioner dollar – ikke akkurat småpenger på 1880-tallet.

Da hadde man til gjengjeld en privat park, tennisbane og fire dampdrevne mahogniheiser. Noen gulv hadde innlagt sølvdekor, og fire meter takhøyde sikret et luftig inntrykk.

TUSENVIS: Over 100.000 sørgende var samlet i Central Park 14. desember, en uke etter John Lennons død. Dakota-bygningen ses i bakgrunnen. Foto: Ap Photo/NTB scanpix

Eiet av 12-åring

Blant de 150 ansatte var en armé kvinnelige, irske heisførere kledd i svarte kjoler. Fikk du et telegram, ble det levert på sølvfat av en tjener med hvite hansker.

Hver dag ble en trykket meny stukket under døren til leilighetene, i tilfelle beboerne ønsket å dinere i den grandiose spisesalen. Foretrakk de å spise hjemme, kom kelnerne opp med maten, dekket på bordet og serverte beboerne i egen stue.

Opprinnelig var det 65 ulike leiligheter i bygget, fra fire til 20 rom. Leiligheten som Clark bygget til seg selv, hadde 17 peiser og en 110 m² stor stue.

Clark døde imidlertid før bygget var ferdig. Han testamenterte bygget til sin sønnesønn, som 12 år gammel ble eier av New Yorks mest berømte bolig.

Akterutseilte tjenere

Etasje ni og ti var forbeholdt tjenerne, så der satte ingen beboer sin fot. Da leiegården ble omgjort til selveierleiligheter på 1960-tallet, fant man ut at det bodde massevis av mennesker i de to loftsetasjene. Noen hadde jobbet for familier som hadde flyttet, eller for beboere som hadde dødd.

I flere tilfeller hadde ambassadører som bodde i Dakota-bygningen flyttet tilbake til sine hjemland – uten å ta med seg tjenerne.

FOLKEHAV: Mellom 50.000 og 100.000 mennesker samlet seg utenfor Dakota-bygningen etter at John Lennon ble drept. Foto: David Bookstaver/AP, NTB scanpix

Krypinn til 250 millioner

Trenger du et krypinn i New York, er leilighet 83 til salgs når denne artikkelen skrives. Den 700 kvadratmeter store leiligheten er satt sammen av flere leiligheter, og har fem soverom, ni bad, flere peiser, eget gym og bibliotek, pluss lekerom, flere stuer og spisestuer – og selvsagt rom til tjenerne.

Prisen? 29 millioner dollar – rundt en kvart milliard kroner. I tillegg kommer månedlige utgiftene på rundt 225.000 kroner.

Men bygget er umoderne, og leilighetene ikke alltid lette å selge. Roberta Flack, hun med «Killing Me Softly», har prøvd å selge sin leilighet i flere år. I 2015 var prisen 9,5 millioner dollar. Nå kan du få den for syv.

Hvis du får lov, da.

HJEMME HOS: Hollywood-legenden Lauren Bacall bodde i bygget i 53 år. Her er hun fotografert hjemme i Dakota-bygningen i 1965. Foto: AP Photo/NTB scanpix

Sa nei til Madonna

Å være rik og berømt er ingen garanti for at du får flytte inn. Både Billy Joel, Gene Simmons, Madonna, Cher og Antonio Banderas skal ha fått nei på søknadene sine.

Det omstridte styret har flere ganger vært beskyldt for rasisme. Roberta Flack skal ha fått beskjed om å ta vareheisen når hun skulle lufte hunden, mens hvite beboere fritt kunne ta sine hunder med i personheisene.

Men stort sett har bygget vært preget av ro og orden. Årets store høydepunkt var høstfesten, der beboerne stilte med sine hjemmelaget spesialiteter: Lauren Bacall laget brownies, Roberta Flack disket opp med sørstatsmat, mens John og Yoko serverte sushi.

TIL MINNE: Strawberry Fields-skiltet står i Central Park til minne om Lennon. Skiltet ble satt opp i forbindelse med 25-årsdagen for drapet på Lennon utenfor hans hjem i New York. Foto: Shannon Stapleton/Reuters, NTB scanpix
MINNESMERKE: «Imagine» står det på minnesmerket designet av Yoko Ono. Minnesmerket finnes i Strawberry Fields i Central Park. Foto: Bebeto Matthews/AP, NTB scanpix

Skjult skatt

Frykten for ville fester var stor da Beatles-paret flyttet inn i tidlig på 70-tallet. Men John og Yoko holdt en lav profil, og ble snart populære naboer. Etter hvert eide de fem leiligheter i bygget – og en skjult formue, om ryktene stemmer.

Ifølge myten skal en tidligere beboer ha gjemt 30.000 dollar under gulvet på parets soverom. Om det stemmer, får vi neppe vite. Styret sier nei til å bryte opp det originale tregulvet, som det uansett vil koste en formue å erstatte.

DRAPSMANNEN: Mark David Chapman skjøt og drepte John Lennon 8. desember 1980. Chapman sitter i Attica Correctional Facility i nærheten av Buffalo, New York. Foto: Reuters/NTB scanpix / X80001
DRAPSVÅPENET: Drapsvåpenet Chapman brukte var en .38 kaliber. Drapsmannen sa seg skyldig i overlagt drap og ble dømt til 20 år til livstid. Han har søkt om prøveløslatelse flere ganger i løpet av årene, uten hell. Foto: Chip East/Reuters, NTB scanpix / X01370

Gjenferd

Flere personer har sagt at de har sett gjenferd i bygget. Blant dem var Lennon, som skal ha fortalt Yoko at han hadde sett et gjenferd i gangen.

Etter Lennons død skal Yoko har sett gjenferdet hans, sittende ved det hvite flygelet mens han sa «Don´t be afraid. I am still with you».

Det som helt sikkert er med oss, er klagingen. Da bygget var nytt, klaget beboerne på alle de nysgjerrige som kjørte hest og kjerre forbi. 133 år senere klager beboerne klager på turistbussene som parkerer utenfor, fulle av selfiekåte Lennon-fans.

Kilder: Stephen Birmingham: «Life At The Dakota», Varitey, New York Post, Business Insider, New York Times