Hvis du er en av dem som elsker Hellas og samtidig liker det som er litt «annerledes», kan Plomari og øya Lesbos fort bli din nye feriefavoritt.

I Plomari må du selv finne frem til restaurantene og souvenirene. Det finnes hverken innkastere eller typiske turistbutikker.

Livet går sin vante gang, året rundt, uavhengig av turistsesong og charterflyvninger.

Det går mye i lyseblått, gult og rosa i Plomari. Husene ligger oppover en åsside med trange smug og trapper på kryss og tvers. Hver morgen selges det fisk direkte fra båt nede i havnen. Foto: Birgitte Klækken

Det betyr ikke at du ikke er velkommen som turist, heller tvert imot. Selv har jeg sjelden opplevd større gjestfrihet enn på denne øya. Utallige reiser hit har gitt meg og min familie venner for livet – og en konstant lengsel til neste besøk.

Stedet oppleves ekte på alle måter. Det er det som er så velsignet deilig: Folk er seg selv, og det kan du også være.

Lesbos er ekstremt frodig, og hvis du er glad i blomster, bør du prøve å reise i april og mai. Utsikt mot Plomari. Foto: Birgitte Klækken

Fem tips til turen

1. Lei bil

Lei bil som står klar idet du ankommer øya. Da er det bare å skjerpe sansene og begynne å oppleve. Kjøreturen fra flyplassen og ut de snaue fem milene til Plomari starter med det litt bråkete og tilsynelatende «shabby» Mytilini med sine 30.000 innbyggere, en livlig havnepromenade og kafeer på rekke og rad. Selv om landsbyen virker rotete og støyete, så har den sin helt særegne og vakre sjarm – akkurat som byen vi er på vei til.

Etter Mytilini kjører du langs Gera-bukten med sine varme kilder før veien slynger seg i sikksakk mellom grønne åser med sauer og geiter, utallige olivenlunder, et par tettsteder og masse skog. Så skimter du endelig havet og deretter Plomari.

2. Prøv en «skuldersesong»

Denne pastellfargede lille byen, bygd som et amfi oppover en åsside, har vært populær blant dansker og nordmenn siden Lilleput startet sine flyvninger hit for noen tiår siden. Selskapet ble lagt ned i 2016, og nå har turoperatørene Apollo og Ving tatt over destinasjonen i sommersesongen, noe som gjør det enkelt å komme hit.

Likevel – prøv Plomari også utenom de travleste og varmeste sommermånedene. Opplev blomstringen i april og mai, eller nyt behagelige badetemperaturer og fred og ro utpå høsten.

Null stress. Både dyr og mennesker finner roen en formiddag i Plomari. Foto: Birgitte Klækken

3. Ta et bad

Hva bør du gjøre i Plomari? Først og fremst: Slapp av og nyt. Her er det null stress.

Men du MÅ bade. Byen har deilige strender og krystallklart badevann. De små strendene bør sjekkes ut, for eksempel Ammoudeli. Her finner du noen få solsenger, og du kan kjøpe kaffe i den enkle strandkiosken.

Blir du sulten på alvor, er det perfekt å legge lunsjen til Mama Katerinas Taverna hos humørfylte Eleni Tiniakou. Hun er en institusjon i seg selv og serverer både fiskeretter og annen typisk gresk kost – alltid ispedd en frisk kommentar.

Blå himmel og krystallklart badevann på stranden i Plomari. Bare å hoppe i badetøyet. Foto: Birgitte Klækken
Eleni Tiniakou er en institusjon i Plomaris restaurantliv. Restauranten holder åpent hele året og er populær blant nordmenn. Foto: Birgitte Klækken

Et «must» er også å sette tennene i en nygrillet souvlaki eller nyte en gresk salat hos Panagiotis på taverna To Ammoudeli mens du nyter utsikten over havet og smugkikker på badegjestene nedenfor. Beliggenheten er verdt prisen.

Plomari har også en hyggelig bystrand med parasoller og solsenger. Beliggenheten er praktisk med nærhet til butikker og restauranter. Mange feriegjester foretrekker likevel å bo og bade på den andre siden av byen, ved stranden Agios Isidoros. Her finnes et godt utvalg barer og restauranter.

Plomariene er stolte av hestene sine, som er et vanlig syn i bybildet. Foto: Birgitte Klækken
Populær kafé i Plomari. Setter du deg ned på Koutzamanis kafeneion, har du underholdning nok: Herfra betrakter man folkelivet. Foto: Birgitte Klækken

4. Opplev byens hjerte

Torvet er stedet der folk møtes til kaffe, brettspill, handletur, mat og musikk.

Mange tilreisende trives godt på den gule kafeen Koutzamanis kafeneion. Den ligger praktisk talt «midt i trafikken» og byr på den ultimate underholdningen det er å se på gresk småbyliv.

Hit kommer nemlig «alle» forbi. Fiskebilen med lasteplanet fullt av dagens fangst, bonden med klirrende melkespann, slakteren, byens ungdommer på moped eller hest, turistene og de fastboende.

Olivenfarm med en firbeint «gressklipper». Det er vinn-vinn for hest og miljø. Foto: Birgitte Klækken
Fjellbyen Agiassos med imponerende Mount Olympus i bakgrunnen. Foto: Birgitte Klækken
Fest i Melinta. Da danses det både på og under hestene. Foto: Birgitte Klækken

Kaffen er god, verten hyggelig, og her er det godt å bare være.

Bikkjene har sin faste plass, midt i veien. Det lokale supermarkedet ligger rett borte i gaten.

Er det en av de virkelig varme dagene, bør du gå noen skritt lenger inn i de litt for smale gatene, der biler, scootere og folk på handletur kjemper om plassen. Ta til venstre over broen, og sett deg på en fargerik flettestol under det store, gamle platantreet. Her er herlig skyggefullt og flere koselige steder å velge mellom. Tradisjonelt og moderne om hverandre.

I høysesongen bør du komme hit på kveldstid. I helgene er det levende musikk, og da stiger stemningen ytterligere. Ikke minst hvis du tar deg en slurk ouzo eller tre.

Klart for en ny dag i hjertet av Plomari. Foto: Birgitte Klækken
Her under det gamle platantreet kan du nyte både skygge, kaffe og meze. Foto: Birgitte Klækken

5. Besøk en olivenfarm

– Selvfølgelig, sier Myrtha Kalampoka da vi spør om å få bli med ut i olivenlunden.

Akkurat idet vi tror at landskapet ikke kan bli vakrere, ankommer vi farmen. Den ene delen ligger nede ved kysten, den andre oppe i høyden med utsikt over grønne åser, pinjetrær og langt der ute det glitrende blå havet.

– Her har familien vår drevet olivenfarm i generasjoner, forteller Myrtha.

Hun og mannen har sagt opp trygge jobber som lærere for å satse på olivenproduksjon. Det har gitt resultater. Oljen er prisbelønnet i flere land og fås kjøpt i store dagligvarekjeder, deriblant i Danmark.

Solnedgangsbyen Molyvos bør stå på besøkslisten. Men da må du ha bil, for den ligger en god kjøretur unna Plomari. Du bør likevel ikke gå glipp av denne vakre perlen. Foto: Birgitte Klækken
Skala Sikamineas er en perfekt liten havneby for lunsj. Ren idyll. Foto: Birgitte Klækken
«Red mullet» på menyen. Foto: Birgitte Klækken

– Å dyrke oliven er steinhard jobbing og en livsstil, forklarer Myrta.

En liten flokk hester lunter nysgjerrig etter oss der vi vandrer rundt mellom flere hundre år gamle trær som mest av alt minner om skulpturer.

– De er «gressklipperne» våre, forklarer Myrta. Hestene holder vegetasjonen i sjakk, men lar urter og nytteplanter stå igjen. De deiligste dufter av rosmarin, basilikum og oregano stiger opp mens vi vandrer rundt i den greske versjonen av «Edens hage».

Det høstes manuelt fra de flere hundre år gamle «trolltrærne». Det kuperte landskapet gjør at maskiner ikke fungerer.

Arbeidskrevende, men skånsomt for naturen. Og en fryd for øyet for oss nordboere. Besøk anbefales!

Myrtha Kalampoka og ektemannen Nikos sa opp lærerjobbene og satset på olivenfarmen. Lesbos har 11 millioner oliventrær, og etter å ha besøkt en farm forstår man bedre hvorfor de er så opptatt av olivenolje. Noen av trærne er hele 600 år gamle! Foto: Birgitte Klækken
Olivenproduksjonen betyr mye for økonomien på Lesbos. Familien til Myrtha har 20.000 trær. Innhøstingen skjer i februar. Foto: Birgitte Klækken

Enda flere tips:

  • Ta en tur til hippiestranden i Melinta. Det er et lite sted fem-seks kilometer øst for Plomari med noen få, men gode tavernaer og en nydelig rullesteinsstrand.

  • Vandretur. Øya har flotte oppmerkede vandrestier. Ta gjerne utgangspunkt i fjellbyen Agiassos og få med deg det lyse fjellet Mount Olympus som er synlig fra store deler av øya.

  • Dagstur til våtmarksområdene ved Kallonis-bukten. Her kan du se flamingoer, svarte storker og en rekke andre sjeldne fugler. Ekstratips: Ta en kaffe i Kallonis og studer storken som har bygd seg gigantreir i en lyktestolpe.

Fjellbyen Agiassos med sine 3000 innbyggere er verdt et besøk. Her finner du mange små butikker som selger flott håndverk. Det er også et fint utgangspunkt for vandretur. Og glem ikke å besøke den fantastiske kirken Panagia ti Vrefokratousa. Foto: Birgitte Klækken
Trærne tas godt vare på. Dette oliventreet er rundt 600 år gammelt. Foto: Birgitte Klækken
Gresk salat passer til ethvert måltid. Foto: Birgitte Klækken
  • Dagstur til fantastiske Molyvos med sine spesielle steinhus og den storslagne borgen som ligger på toppen av byen. Avslutt med middag i den pittoreske havnen eller på det lille torvet. Prøv for eksempel restaurant Tropicana.

  • Kjøretur til akvedukten utenfor Moria. En storartet opplevelse!

Den romerske akvedukten i Moria er et imponerende byggverk. Ta gjerne en dagstur hit. Foto: Birgitte Klækken
  • Besøk den forsteinede skogen ved Eressos.

  • Besøk Limnos-klosteret. Stor opplevelse og flott utgangspunkt for vandreturer. Her finner du også klosterannekset Metochi som disponeres av Universitetet i Agder.

  • Ta deg god tid og se bak den litt «rufsete» fasaden. Det er ikke mye som er strømlinjeformet, hverken i Mytilini eller Plomari. Men for den som vet å verdsette sånt, er det nettopp dette som er sjarmen.

Havna i Plomari ved solnedgang. Foto: Birgitte Klækken