De høyeste danske toppene er som tuer å regne sammenlignet med norske fjell, men det er likevel mulig å reise på topptur til Danmark.

Nordmannen Roger Pihl har gått samtlige topper i landet. Hans iver etter å bestige danske «fjell» har ført flere dansker til topps i eget hjemland. Mange er så ivrige at de registrerer antall høydemeter på BestigBjerge.dk.

— Nordmenn samler på 2000 meters topper her hjemme, men hvorfor ikke samle på topper i Danmark? Det er ypperlig for dem med høydeskrekk, og ikke minst: Du får sett utrolig mange fine steder i landet, sier Roger Pihl.

Til Danmark snart?

Engasjementet er blitt til to bøker om danske topper. «Danmarks bjerge – fra det laveste til det høyeste» omfatter 117 topper – fra tre meter til rundt 170 meter. Bokideen var først en spøk, men ble et omfattende prosjekt.

— Jeg skulle skrive en parodi på klatreguider og dro til Danmark for å gjøre research. Men jeg oppdaget at det var så mye at det måtte bli en bok med både humor og alvor, sier Pihl.

EJER – HØYESTE OMRÅDET: Ejer Bjerge er et sammenhengende bakkelandskap med flere topper på samme platå. Ejer Bavnehøj var lenge målt til å være landets høyeste punkt. Det er det ikke lenger. Møllehøj er Danmarks høyeste topp og ligger også her. Toppene ruver over skyene. Foto: Roger Pihl

Himmelbjerget er høyeste, eller?Mange nordmenn har levd på en dansk fjelltoppløgn i årevis.

I gamle lærebøker står det at Himmelbjerget med sine 147 meter var Danmarks høyeste topp. Det er feil.

TOPPTUR: Høydeskrekk har deler av skylden for nordmannen Roger Pihls danske fjelltopp-engasjement. Hans iver har også gitt danskene vandretrang til topper i eget hjemland. Foto: Tigerforlaget

Den høyeste toppen, Møllehøj i Skanderborg, måler 170,86 meter og er en del av Danmarks såkalte høyland – Ejer Bjerge.På området er det flere topper, deriblant Ejer Bavnehøj, Yding Skovhøj og Lindbjerg, på mellom 170 og 171 meter over havet.

— Selv om Himmelbjerget ikke har vært registrert som høyest siden 1847, er den fortsatt den mest kjente blant oss nordmenn. Og med vakker beliggenhet utenfor Silkeborg, er det uansett ikke en dårlig idé å bestige toppen. Det kan gjøres helt uten oppakning og det er knapt nødvendig å hverken sjekke med kjentfolk eller si fra hvor man går, sier Danmarks turistsjef i Norge, Vidar Mørch, i Visit Denmark.

Dette landet er et av sommerens solvinner:

Nordmenn er gjerne aktive på danmarksferien. Den korte reiseveien bidrar til at vi ofte tar med sykkel, seilbrett eller kajakk til nabolandet.— Det som nok skiller oss mest fra andre turister, er at en norsk gjest bruker naturen som en vanlig delaktivitet i en mer «normal» ferie og likevel er på et nivå som matcher utenlandske aktiv-turister. Et godt eksempel er vår vandring i naturen. Der en norsk fjellgeit kan ta det på sparket, skal det nok planlegges og tilrettelegges litt mer for en urban tysk gjest, sier Mørch.

Lyst på øyferie? Du trenger ikke reise så langt:

TO HØJ: Utkikkstårnet på To Høj er oppført i hollandsk stil. Foto: Roger Pihl
KONGENSHØJ: På Fyn ligger et gammelt utkikkstårn – Kongenshøj. - Reis på oppdagelsesferd hit, oppfordrer Pihl. Foto: Roger Pihl

— Flott at små turer blir tatt på alvor

Den Norske Turistforening jubler over at danskene tar toppene på alvor.

— Vi har nok litt lett for å tro at en barnevennlig tur er en tur som er lett å gå i lett terreng, men jeg tror det er vel så spennende for barn å klatre og klyve litt og komme frem til et fint utsiktspunkt. Flott at også de små turene blir tatt på alvor, skrytes av og kan registreres, mener fagsjef for Barnas turlag og rådgiver for friluftsliv i DNT, Kristin Oftedal.

Til Danmark i sommer?

— Når man er på tur med barn, oppstår det ofte magiske øyeblikk og gode samtaler som ellers ikke er så lett å få til i en hverdag preget av dårlig og mye tid foran skjerm både for barn og voksne. Har man først blitt glad i friluftsliv er dette noe man tar med seg videre – man legger aldri opp.

Ville du bodd på hotellrom med en fremmed?

Roger Pihl har plukket ut sine ti toppfavoritter:

Langebjerg på Bornholm, 76 moh.

Denne høyden er helt topp for barnefamilier.

— I Langebjerg bor trollet Krølle-Bølle. Trollet har gitt navn til verdens beste softis. Han og de andre trollene kommer ut på toppen ved midnatt og lager et salig leven over hele øya. Fortellingen om ham er skrevet av Ludvig Mahler, forteller Pihl.ejer bavnehøj

LANGEBJERG: Langebjerg på Bornholm er i tillegg til å være øyas høyeste punkt, berømt for trollet Krølle-Bølle. Foto: Roger Pihl

To-Høj på Samsø, 22 moh.Et rustent skilt viser vei til et utkikkstårnet er eneste beviset på at den 22 meter høye toppen eksisterer i Besser.

— To-Høj er beviset på sangen som sier «Ved jorden at blive, det tjener os bedst,» og at det slett ikke er antallet høydemeter som teller. Og fordi Samsøkartofler er verdens beste poteter.

Ejer Bavnehøj på Midtjylland, 170,35 moh.

Ejer Bavnehøj var en gang Danmarks høyeste topp, men mistet den med 51 millimeter til Møllehøj i 2005. Begge toppene er en del av «fjellområdet» Ejer Bjerge, hvor flere av høydene var gamle steinaldergraver.

— Ejer Bavnehøj er inngangsporten til Danmarks høyest beliggende område og er et flott turområde, sier Pihl og legger til at han er æresmedlem i foreningen Ejer Bavnehøjs venner.

Hørt om denne fine øya?

Knøsen på Sjælland, 99 moh.

På Knøsen finnes et sjeldent minnesmerke over den kalde krigen. Luftmeldetårnet ble lagt ned i 2004 og er siden restaurert og helt klart verdt et besøk, mener Pihl.

— Danskene sto på luftmeldetårn og holdt utsikt etter fiendtlige fly til langt ut på 70-tallet, og løpe ned til nærmeste bondegård for å ringe og melde om observasjonene, forteller han.

KNØSEN: På Knøsen finnes det gamle luftmeldetårnet brukt under krigen og i årene etterpå frem til 2004. Foto: Roger Pihl

Rebild Bakker på Jylland, 102 moh.Rebild Bakker er den første nasjonalparken i Danmark og ble etablert i 1911. Området byr på det mest kuperte landskapet i landet.

— Den er faktisk også en av landets største turistattraksjoner. Her kan du oppleve det fattige Danmark i sin opprinnelige form, et fantastisk og bratt, ja, bratt landskap, natur og et eventyrlig besøkssenter.

REBILD BAKKER: Rebild Bakker er Danmarks første nasjonalpark og blir brukt til blant annet konserter og andre festligheter. Foto: Roger Pihl

Jordløse Bakker på Fyn, 107 moh.Jordløse Bakker er en del av Bestig Bjerge-utfordringen og naturvernområdet er langt fra det navnet tilsier – det er et frodig naturlandskap med rikt dyre— og planteliv. Hjorteberg er det høyeste punktet.

— Jordløse Bakker-bakkene var en gang så verdiløse at ingen ville eie dem, men ble brukt til felles beitemark. Spennende natur og et mangfoldig og vernet blomsterliv finnes her.

JORDLØSE BAKKER: Det er ikke mye «jordløst» over Jordløse Bakker. Området er vernet og har mange gressende dyr og spennende flora og fauna. Foto: Roger Pihl

Knivsbjerg i Sønderjylland, 97 moh.Området er topp for krigshistorieinteressert. Flere steder i Danmark finnes det minnesmerker i forbindelse med Sønderjyllands gjenforening med moderlandet, men her finnes også spor etter Bismarck-monumentet fra 1901. — Knivsberg var tyskernes viktigste samlingspunkt i Sønderjylland. Her kan du oppleve krigen fra en litt annen vinkel enn seierherrenes, sier Pihl.

KNIVSBJERG: Det er en stor minnelund på Knivsbjerg, oppført for falne under 1. og 2. verdenskrig. Foto: Roger Pihl

Lundsbanke på Sjælland, 93 moh.Danmarks største stjernekikkert, Schimdt-kikkerten, står fremdeles i Brorfelde, men er ikke lenger i bruk som observatorium – men er blitt til et opplevelsessenter og undervisningssted. Området er fredet.

— Lundsbanke var en gang Danmarks viktigste stjerneobservatorium, fordi det beviser at himmelen går helt ned til bakken, også i Danmark, forteller Pihl.

Har du et tips til reiseredaksjonen? Send oss gjerne en e-post!

LUNDSBANKE: Fra toppen Lundesbanke ser en utover landskapet hvor landet største stjernekikkert ble oppført. Foto: Roger Pihl

Lindsbjerg på Ærø, 45 moh.Toppen påstås å være en av de fineste du kan gå i Danmark, og ligger på den lille øya Ærø.

— Lindsbjerg setter deg på tanken av øyhopping, fordi toppen skal ha helbredende krefter og rett og slett fordi utsikten er fantastisk.

LINDSBJERG: Lindebjerg på Ærø er full av gamle graver fra steinalderen. Landskapet er grønt og frodig – og turen er fin å kombinere med øyhopping i det sydlandske øhav. Foto: Roger Pihl

Kongenshøj på Fyn, 116 moh.Sør på Fyn ligger Kongeshøj – et gammelt, gjengrodd utsiktstårn bygget i store kampesteiner fra 1894. — Dette kongeminnet fortjener å komme til sin rett. Her ligger historien så tykk utenpå, at det er et under at kommunen ikke har funnet frem ljå og motorsag. Opplev Kongenshøj mens den fortsatt minner om Machu Picchu! sier Pihl.

Vil har mer reiseinspirasjon til Europa? Sjekk disse fine sakene:

Ni turer utenom det vanlige

Norge rundt måned for måned

Les mer om reisetrender:

Følg oss på Twitter@reisecamillaog på Instagram@reiseredaksjonen