CRUISE: Cruiseskipene er store og mange om sommeren i Visby. Foto: Alf Ove Hansen
MÅNELANDSKAP: Furillen var før et kalkbrudd, nå et kult sted å overnatte og spise. Foto: Alf Ove Hansen
TIVOLI: Når Pippi-interessen er oppbrukt, finnes det mye annet å ta seg til for de minste. Foreldrene kan nyte sjøutsikten. Foto: Alf Ove Hansen

— Jeg tror ikke du finner noen som bader i dag. Det er sol ja, men neppe mer enn 10–12 grader i vannet.

Jane Ekström på Risungs gård dreper håpet. Vi klager ikke, for solen skinner tross alt, selv om det bare er midtsommer.

Gotland skryter av at øya alltid ligger på pallplass over flest sommer-soltimer.

Vi har kjørt knappe fem mil fra lille Visby flyplass, rett til Risungs gård. Her har det vært flere nordmenn før oss. Både meritterte kokker, jubilanter og vennegjenger er kommet med fly, eller ferge for å være med Ulla Berglund og hennes Lagotto Romagnolo-hunder på tur.

Gull i skogen

— Vi går på trøffeljakt! Lagotto-hundene er gode til å lukte seg frem til modne trøfler.

ROSE: Visby kalles ofte rosenes og ruinenes by. Foto: Alf Ove Hansen

Vi freser av gårde i Volvoen, for å se trøffelskogen. På turen kan vi så vidt skimte noen av hennes 650 lam, som er kommet i vår.Vel fremme er Maggie (8) glad for å være med, men mest interessert i å spise gress. Matmor roper, og krølltoppen kommer etter hvert med inn i den vakre skogen.

Men uten fangst av brukbar trøffel. Som for øvrig er blitt funnet på Gotland siden slutten av 1990-tallet.

— Sesongen starter vanligvis i august/september og ut november. Turen tar rundt to–tre timer, og så får en smaksprøver etterpå.

Samarbeid på øya med 56.000 innbyggere er det også. Ullas trøffel finner du på pizzaen hos Rute stenugnsbageri, og gjester hos Furillen kommer også innom.

Design i kalkbruddet

KOKK: Stjernekokken Filip Fastén sørger for maten i sommer, og påfølgende helger frem til november på Furillens kjøkken. Foto: Alf Ove Hansen

Få kilometer fra trøffelskogen er det som å komme til en annen planet.

Et gult skilt ved hovedveien viser vei.Ikke ett tegn til at du er på vei mot et spesielt hotell med eremitthytter drevet av en av landets kjente fotografer, eller en restaurant med mesterkokken Filip Fastén bak stekespadene. Når du ser noen høye tårn, er du kommet rett.

EREMITT: Eremitthyttene finnes det nå to av på Furillen, hønsene har en tredje. De ligger skjult i naturen. Pris for første natt er 5000. Den femte er gratis. Foto: Alf Ove Hansen
VAKKER: Ruinkirken Sankta Katarina er blant byens vakreste. Den leies også ut til bryllup, konserter og lignende. Foto: Alf Ove Hansen

— Velkommen! Vil dere ha kaffe? Filip kommer straks. Han holder på å rive ned kjøkkenet.Johan Hellström tar blidt imot oss, med en Leicaveske på skrå over skulderen.

Gründeren og fotografen er vant til pressen. Her har alt fra BBC til små aviser vært. For hvem vil ikke se hva han har skapt på sine 680 hektar. Det tidligere kalkbruddet er nå restaurant og et lite hotell. 14 rom, inkludert to spesielle hytter.

— Eremitthyttene designet av Mats Theselius er på 7,7 m², og de plasseres skjult på øya. For jeg tror fremtidens luksus er stillhet, å lukte på naturen og høre fuglekvitter. Her kan du også høre lam som gnugger seg så en tror det er en øksemorder på gang. Det gillär jag som F, skratter Johan Hellström.

Har du et tips til reiseredaksjonen? Send oss gjerne en e-post!

Bo som en eremitt

Akkurat da vi er der, er det klargjøring til sommersesongen.

En hytte har hønsene (!) fått, andre skal møbleres og flyttes på. De bookes av fototeam, utbrente bymennesker og musikere. Selv er Hellström fornøyd med prissystemet.

— Eremitthytten koster 5000 kroner første natt. Andre natt 500, tredje 50, så fem kroner og femte natt er gratis. Da unngår en de som har det så travelt, og bare vil krysse en kul ting av på listen. Har en det så travelt, får de betale. Det er jo briljant, om jeg så må si det selv.

— Smak på dette, sier Filip Fastén, som kommer forbi og stikker til oss noen frø.

— Lakrissmak! Er det fennikel? tipper vi.

— Nei, det er spansk kjørvel!

Fastén setter seg ned med gressløkblomster i en pose. Med erfaring fra stjernerestauranter i Stockholm, prinsebryllup og nå snart egen restaurant, er han vant til å ha det travelt. I sommer og hver helg til november, skal han kokkelere på Furillen.

Sol, bare sol

STRENDER: Med 800 kilometer kystlinje er det mange strender å velge mellom på Gotland. Tofta strand var ganske øde da vi var der i juni, men når temperaturen stiger gjør antallet badende det samme. Foto: Alf Ove Hansen

Solen er i ferd med å takke for seg. Hønene går til ro i eremitthytta, og vi treffer også puten og drømmer om badedraktvær.Solen viser seg sjenert frem. Ganske varmt er det også. Men kjenner vi litt trekk? Noen sier at det er vind 300 dager på Gotland. De andre 65 stormer det. Hvor skal vi dra? En hyggelig resepsjonist på hotellet gir råd.

HJEMME HOS PIPPI: Det ekte Villa Villekulla holder til i Kneippbyn rett utenfor Visby. Huset er fra 1902, og ble brukt i filminnspillingene. Foto: Alf Ove Hansen

— Folk på Gotland sjekker vindretningen, og så bestemmer de seg for hvor de skal. Tofta Strand, ikke langt fra Visby sentrum, bruker å være populært. Ljugarn er bra for barnefamilier.Vi kjører videre, til Visbys bymur og husene som har 20 år på Unescos verdensarvliste. Men vent! Står det ikke Villa Villekulla på det skiltet? Vi vrenger til venstre, og kjører mot Kneippbyn.

Det finnes Pippi-hus på fastlandet, men huset som ble brukt i de første filminnspillingene befinner seg på Gotland. I høysesongen er det daglig Pippi-teater og sangstund, samt karuseller og annet gøy for de minste.

VISBY: Visbys ringmur har noen imponerende innganger. Foto: Alf Ove Hansen

Visbys innerby ser du lett. Spir og tårn rager i været. En 3,5 meter lang mur snor seg rundt sjarmerende hus.I innerbyen bor det nå rundt 2500 mennesker, på det meste var det 12.000 som levde her.

Vil du vite mer om små og store historier om mur, bygninger, folk og historier, kan der være nyttig å bli med på en guidet bytur.

Da kan du blant annet få vite at Visby var kronjuvelen blant Hansabyene i 1360, se Olav den helliges kirke i den botaniske hagen og sniffe på lommetørkletreet (näsduk) som lukter kattepiss, se statuen av mannen bak tappekranen og høre at flertallet av sølvfunn fra vikingetiden stammer fra Gotland.

KAFÉ: Ingen grunn til å frykte mørke skyer, for Rute Stenugnsbageri har nemlig også godt med sitteplasser med tak. Foto: Alf Ove Hansen

Lokale favoritter

Visby har en stor tetthet av restauranter.

Bare på Stora Torget kan du få alt fra strømning på Bakfickan til nattklubbliv på Gutekällaren. De lokale har også sine favoritter. Vi møter Furillen-Johan Hellström på Amarillo, ett av flere yndlingssteder.

STRANDPORTEN: Strandporten kafé tilbyr piknik-mat og safranspannekake. Foto: Alf Ove Hansen

— Vi starter her, og så går vi til Surfers, forteller han.- Jeg støtter andre lokale bryggere, så jeg anbefaler Black Sheep Arms, sier Bruce Todd, som selve står bak øl fra Alskute.

— Jeg liker å shoppe på Berså, som ligger på veien mot Tofta. Og så er jeg glad i Rute Stenugnsbageris jättegoda boller, sier Amarillo-eier Petra Shila.

Følg oss på Twitter @reisecamilla og på Instagram @reiseredaksjonen